• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Guvernul schimbă schimbarea: autorii nu vor mai fi taxați suplimentar. Noul șef al Muncii își cere scuze pentru coada pe care n-a văzut-o Boc – EXCLUSIV

Guvernul a revenit asupra deciziei de dublare a contribuțiilor sociale datorate de liber-profesioniști (fără a include PFA) și va obliga patronii să depună declarațiile de venit și să vireze banii în conturile statului, conform unui proiect de modificare a legii 58/2010, obținut de Gândul.

Guvernul a revenit asupra deciziei de dublare a contribuțiilorsociale datorate de liber-profesioniști (fără a include PFA) și vaobliga patronii să depună declarațiile de venit și să vireze baniiîn conturile statului, conform unui proiect de modificare a legii58/2010, obținut de Gândul.

Astfel, în mai puțin de o săptămână, contribuțiile datoratestatului de către angajații plătiți prin contracte de drepturi deautor sau prin convenții civile au fost majorate de la 16,5% dinvenitul net la 35%, conform unui document făcut public deSecretariatul General al Guvernului (SGG) joia trecută, pentru areveni la nivelul de 16,5%, conform celui mai recent proiect demodificare a Codului Fiscal.

Astfel, angajații care obțin venituri de natură profesională,altele decât cele salariale, trebuie să plătească, lunarcontribuții de 10,5% din venitul net la fondul de pensii, de 5,5%la cel de sănătate și de 0,5% la cel de șomaj.

În proiectul obținut de Gândul, la articolul III, alineatul 3,se precizează că „persoanele fizice care realizează venituri denatură profesională, pentru care, potrivit prezentei ordonanțe sedatorează contribuția individuală de asigurări sociale și seplătește contribuția individuală de asigurări pentru șomaj, suntconsiderate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemulpublic de pensii și alte drepturi de asigurări sociale precum și însistemul asigurărilor pentru șomaj și beneficiază de prestațiileprevăzute de Legea numărul 19/2000”, ceea ce înseamnă că nivelulcontribuțiilor va rămâne similar cu cel de până acum, de 16,5%.

O altă veste bună pentru angajații plătiți prin contracte dedrepturi de autor sau prin convenții civile este că nu vor mai stala coadă. Conform articolului III, punctul 6, „Obligațiadeclarării, calculării, reținerii și plății contribuțiilorindividuale de asiguări sociale și de asigurări pentru șomaj,corespunzătoare veniturilor prevăzute la alin. (2) revineplătitorului de venit”, ceea ce înseamnă că angajații, cei careîncasează bani prin contracte de drepturi de autor sau princonvenții civile, nu mai sunt obligați să depună lunar declarațiilede venit și nici să vireze ei banii în conturile statului.

Noul șef de la Muncă își cere scuze pentrucozi

Noul ministru al Muncii, Ioan Botiș, a declarat în mod public căîi pare rău că zeci de mii de angajați au stat la coziinterminabile la finele lui august pentru a-și depune declarațiilede venit. „Îmi pare rău că s-a întâmplat ca mulți dintrecontribuabili să stea la coadă și cred că lucrul acesta este foarteimportant să-l rezolvăm și va fi rezolvat”, a declarat el marți, lafinalul unei întrevederi avute la Guvern cu premierul Emil Boc șicu ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu. Botiș a precizat căproblema cozilor ar putea fi rezolvată chiar astăzi, miercuri, încadrul ședinței de Guvern.

La finele lunii august, premierul a negat existența cozilorformate de zecile de mii de oameni care au asaltat ghișeele pentrua-și depune declarațiile de venituri, conform noilor reglementăriprivind contribuțiile sociale datorate de persoanele plătite princontracte de drepturi de autor sau prin convenții civile. „Atâtavreme cât situația nu există, este doar o afirmație… Oamenii staula cozi, dar nu pentru situația pe care mi-o invocați”, declaratatunci Emil Boc.

Existența cozilor a fost confirmată, indirect, și de cătrepreședintele Comisiei de administrație publică din Cameră, SulfinaBarbu, colega de partid a premierului Emil Boc. „Cred că stopajulla sursă este cea mai bună soluție să nu mai obligăm fiecarecetățean care prestează activități independente să nu mai meargă pela diverse ghișee și să stea la cozi”, a declarat marți SulfinaBarbu, în cadrul unei conferințe de presă.

Inchide