Hala Matache a ajuns la Parlamentul European: o „infecție urbană” sau viitor „punct turistic”, cu cafenele și spații pentru expoziții?

Redactor:
Maria Manoliu
Hala Matache a ajuns la Parlamentul European: o „infecție urbană” sau viitor „punct turistic”, cu cafenele și spații pentru expoziții?
Hala Matache din Capitală a ajuns subiect de dezbatere la Parlamentul European.

Hala Matache din Capitală a ajuns subiect de dezbatere laParlamentul European. Considerată „o infecție urbană” deeuroparlamentarul Teodor Stolojan sau asemănată cu Les Halles SaintGery din centrul capitalei belgiene de către ONG-uri, Hala Mataches-a aflat în centrul discuțiilor organizate, la Bruxelles, pe temapatrimoniului național de către europarlamentarul MonicaMacovei.

Îngrijorate că ar putea fi demolată pentru a face loc lucrărilorde construcții la Diametrala Nord -Sud, ONG-urile membre alePlatformei pentru București au cerut să se adopte legi la niveleuropean împotriva distrugerii clădirilor care aparținpatrimoniului național.

Hala Matache comparată cu Les Halles Saint-Gery dinBruxelles

„Hala Matache, unul dintre primele centre de comerț dinBucurești, ultima piață tradițională cu structură metalică,asemănătoare cu Halles Saint -Gery”, a spus Doina Vella,vicepreședinta Asociației Pro-Do-Mo. Potrivit acesteia, și HallesSaint-Gery ar fi trebuit demolată pentru a face loc unui proiectimobiliar. Fosta hală de carne proaspătă a fost salvată de o mânăde oameni iar acum a devenit un punct turistic important cucafenele, baruri, spații pentru expoziții și birouri. PierreHousieaux, președintele asociației Paris Historique, a povestit cuma fost salvat un cartier al Parisului de la demolare. „Am vrut săvin azi aici ca să susțin lupta dumneavoastră împotriva acestordistrugeri programate, grave. În 70, am hotărât să distrugem uncartier întreg ca să facilităm traficul, ca să avem o primărie.Prin mobilizarea cetățenilor, a fost posibil ca acest proiect săfie stopat. Nu o să refac istoricul acestui cartier. Este uncartier turistic, foarte scump, și care înainte era foarte populat.Acum a devenit un ghetou. Am ajuns la o altă extremă. Din punct devedere social nu am reușit să echilibrăm populația. Ar trebui legisupranaționale. Protecția patrimoniului depinde direct deParlamentul European”.

Stolojan: „Piața Matache este o zonă de infecțieurbană”

În opinia europarlamentarului Teodor Stolojan, Piața Matacheeste „o zonă de infecție urbană”, Bucureștiul nu are încă un planstrategic de dezvoltare iar demolările trebuie făcute doar curespectarea legislației. „Problema care se discută aici, studiileeconomice arată că orașele sunt centre de dezvoltare iarBucureștiul nu poate să lipsească. Am locuit cinci ani în zonă, eraun cămin al Academiei de Studii Economice, mergeam la Feroviarul săvedem un film. Între a opri dezvoltarea orașului și a demolaobiective ale patrimoniului național există un echilibru foartedelicat. Piața Matache este o zonă de infecție urbană” . HalaMatache este inclusă pe lista monumentelor istorice. ONG-urile setem că Primăria Capitalei va cere Comisiei Naționale a Monumentelorsă o scoată de pe lista monumentelor istorice. Miercuri, în cadrulcomisiei, s-a propus translatarea construcției cu până la 200 demetri. Arhitectul Șerban Sturza, vicepreședinte al OrdinuluiArhitecților din România, s-a declarat împotriva mutării susținândreabilitarea Halei Matache.”Ai trei opțiuni: s-o dărâmi, s-oclasezi sau s-o muți. De ce s-o muți? Acestea sunt modalitățianormale de a face urbanism. Ne fragilizăm”, a spus arhitectulSturza. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis că,în cazul în care Hala Matache va fi demolată, aceasta va fireconstruită pe un teren învecinat actualului amplasament.

Inchide