Harta executărilor silite. Băncile dau afară din casă 50 de români pe zi

Redactor:
Simona Simionescu
Anul acesta, nu numai bancherii au dat undă verde la executarea silită a rău-platnicilor cu restanțe la credite, ci și statul, care a scos la vânzare bunurile datornicilor cu întârzieri la plata taxelor și impozitelor.

Top județe cu cele mai multe executărisilite

De departe, Timiș este județul cu cele mai multe executărisilite demarate de bănci în primul trimestru din 2010, cu 265 deasemenea acte înregistrate la nivelul birourilor de cadastru șipublicitate imobiliară. Pe locul următor se află Clujul, cu 235 desomații, urmat de Arad, cu 210 acte. La polul opus, județele cucele mai puține executări silite sunt Tulcea (24), Dâmbovița (25)și Vaslui (30). În ciuda miilor de anunțuri de vânzare, interesuldin partea cumpărătorilor este scăzut, astfel că mai puțin de 10%dintre bunurile executate silit sunt cumpărate la licitații, audeclarat pentru Gândul sursebancare. „Piața imobiliară merge foarte greu, iar cererea estefoarte redusă. În realitate, ar fi de vânzare și mai multeproprietăți, dar nu ar avea cine să le cumpere, pentru că piața nue lichidă”, au explicat acestea. Cât despre sumele pe care băncilereușesc să le obțină la licitații, sursele bancare citate spun căeste greu de precizat un preț mediu corect pe timp de criză, încondițiile în care se încheie puține tranzacții. „Înainte de criză,scoteam cam 50% din prețul real, însă acum, pentru că nu există opiață, e greu de spus un preț real”, au adăugat acestea.

În lipsa unor date oficiale privind situația executărilor, aufost și voci care au avansat cifre ce arată o explozie a număruluide executări silite. În luna martie, s-a vorbit chiar de o bancădin Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silită, dintr-untotal de 100.000 de persoane fizice la nivel național.

2,7 miliarde lei, restanțele de peste 90 dezile

În martie, restanțele mai mari de peste 30 de zile înregistratela creditele contractate de persoanele fizice totalizau 3,62miliarde de lei, arată datele Băncii Naționale a României. Dinaceastă sumă, 2,69 miliarde de lei, adică 74% din totalulrestanțelor, au reprezentat întârzierile mai mari de 90 de zile.Practic, aceștia sunt potențialii „clienți” ai executorilor, carese pot trezi fără casă sau teren în urma executării silite de cătrebancă. „Nici măcar cei care nu au nimic pe numele lor nu scapă.Singurele venituri care nu pot fi urmărite pentru niciun fel dedatorii sunt ajutorul de șomaj, alocațiile de stat, indemnizațiilepentru copii, ajutoarele de maternitate, precum și cele acordate încaz de deces, bursele de studii și diurnele”, a declarat pentruGândulavocatul Marius Vicențiu Coltuc de la Casa de avocatură Coltuc.

El a explicat și cum decurge o executare silită mobiliară și cedrepturi are o persoană în această situație. „Dacă în termen de ozi de la primirea somației debitorul nu plătește suma datorată,executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobileurmăribile ale debitorului, chiar dacă acestea sunt deținute de unterț”, spune el. Urmează vânzarea bunurilor mobile la licitație,însă clientul poate face contestație dacă depune o garanție de 10%din valoarea datorată.

Anul acesta, nu numai bancherii au dat undă verde la executareasilită a rău-platnicilor cu restanțe la credite, ci și statul, carea scos la vânzare bunurile datornicilor cu întârzieri la platataxelor și impozitelor. Astfel, în primele trei luni, băncile șistatul – prin Fisc și Agenția de Valorificare a Activelor Statului(AVAS) – au executat silit 6.630 de case și terenuri, din care4.351 au fost numai proprietățile scoase la licitație de cătrebănci, adică aproximativ 50 de cazuri pe zi, arată datele obținutede Gândul de laAgenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară(ANCPI).

„Lucrurile s-au agravat față de anul trecut: astfel, în primultrimestru din 2009, băncile și statul au scos la vânzare 4.561 deasemenea proprietăți, 3.750 fiind executările silite făcute numaide bănci”, a declarat pentru Gândul AdrianNica, purtătorul de cuvânt al ANCPI. Rezultă astfel că per total,băncile, Fiscul și AVAS au scos la vânzare cu 45% mai multe case șiterenuri în primele trei luni față de aceeași perioadă a anuluitrecut.

Cifrele executărilor, ținute la secret debancheri

Se scoate astfel la lumină unul dintre „secretele” bine păstratede bancheri, dar și de executorii bancari și de avocații implicațiîn asemenea procese. De fiecare dată când au fost întrebați denumărul executărilor silite, majoritatea bancherilor au evitat sărăspundă în cifre, subliniind faptul că ei fac tot posibilul pentrua nu se ajunge la această situație gravă. În practică, însă, de lasfârșitul anului trecut, aproape toate băncile au publicat pepropriile site-uri mii de anunțuri de vânzare a apartamentelor,vilelor și terenurilor scoase la licitație în urma executărilorsilite. Sunt chiar și bănci care postează și fotografii aleproprietăților, ca să fie sigure că reușesc să scape deproprietățile în care și-au blocat banii.

De exemplu, pe site-ul Leumi Bank, una din proprietățile scoasela vânzare este un apartament cu două camere, de 57 de metripătrați, situat în sectorul 3 al Capitalei, pentru care executorulbancar cere aproximativ 89.000 de euro, acesta fiind prețul depornire. Și Raiffeisen Bank are o listă de proprietăți scoase lavânzare, postate pe site-ul propriu. Una dintre ele este unapartament de o cameră situat în Pitești, de doar 14,5 mp, careurmează să fie scos la licitație la un preț de pornire de 32.000 delei (fără TVA). Și site-ul BCR este plin de oferte similare, atâtcase cât și terenuri, situate în toată țara. De exemplu, lasfârșitul acestei luni, banca va scoate la vânzare un teren deaproape 14.000 de mp, situat în județul Bistrița-Năsăud, la un prețde pornire de peste 73.000 de euro.

Citește în pagina următoare care sunt județelecu cele mai multe executări silite

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
Ești NĂSCUT în decembrie? Iată ce se spune despre persoanele care au ziua în această...
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
O mai știi pe Laura Andreșan? Află cât de mult s-a schimbat iubita lui Grasu...
Inchide