Clanurile mafiote din România care și-au extins în Franța activitățile infracționale minore, de genul furturilor sau cerșetoriei, provin în special din partea de sud a țării, conform unei hărți realizate de Le Figaro, care se bazează pe principalele dosare penale instrumentate în Franța și în România, împotriva acestor clanuri.
CLICK pentru a MĂRI
Craiova exportă la Paris hoții de carduri bancare. Escrocii din București s-au specializat în orașul de pe Sena în înșelăciuni care se bazează pe mila trecătorilor. Țăndărei, Fetești, București, Baia Mare, Piatra Neamț, Iași și Craiova trimit în Franța hoții de buzunare. Din orașe precum Buzău, Brăila, Fetești, Constanța, Țăndărei, București, Piatra Neamț și Iași provin cei mai mulți hoți de telefoane mobile.
Ministrul de Interne al Franței, Claude Guéant, a anunțat ieri, la Paris, planul său împotriva delincvenței, propunând un experiment polițienesc care, dacă va funcționa, va fi extins și în alte zone. Astfel, de astăzi, pe celebrul bulevard parizian Champs-Élysées va fi interzisă prin lege cerșetoria și „formele ei asimilate”, adică hărțuirea trecătorilor cu poveștile false pe care cerșetorii le spun, pentru a obține bani.
Ministrul a mai spus că 10% din persoanele care ajung în fața tribunalelor din Paris provin din România, iar jumătate dintre inculpați sunt minori. Astfel, românii ar reprezenta 2% din delincvenții Franței.
Șeful Poliției pariziene, Michel Gaudin, a calificat măsura drept „excepțională, dar proporțională” și a anunțat că va fi menținută în vigoare aproape 6 luni, până pe 6 februarie. Această interdicție vizează în special grupurile de români, adesea minori, care fac parte din rețele mafiote și care și-au împărți capitala Franței, inclusiv mijloacele de transport, pe sectoare.
Ministrul francez de interne: „Trebuie să trecem într-o viteză superioară”
În primele șapte luni ale anului 2011, poliția din Paris a pus sub acuzare 4.800 de români, față de doar 2.500 în perioada similară a anului trecut. Este vorba de o creștere cu peste 90%, iar intensificarea infracțiunilor comise de români a fost înregistrată de poliția franceză și la Marsilia sau Lyon.
„Nu stigmatizez nimic și pe nimeni. Este o realitate judiciară. A existat o creștere importantă a acestei delincvențe. Trebuie să trecem într-o viteză superioară în ceea ce privește returnarea presupușilor delincvenți români în țara lor de origine, fie voluntar, fie cu forța”, a spus ministrul de Interne al Franței.
Cu toate acestea, ministrul a spus că se vor intensifica controalele la frontieră asupra românilor care sosesc în Franța.
Ministrul a mai anunțat că la Paris va sosi un judecător din România, pentru a urmări dosarele penale și pentru a ajuta serviciile sociale să-i trimită pe minorii români înapoi la familiile lor.
Tot ieri, președintele francez Nicolas Sarkozy a anunțat că guvernul adopta, în această toamnă, propunerea unui deputat de a-i trimite în Armată pe minorii delincvenți.
„Guvernul va adopta această propunere care va permite ca autorii de delicte să poată executa, pentru câteva luni, un serviciu cetățenesc în cadrul unei instituții de apărare”, a declarat Sarkozy.
COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ȘI PE FACEBOOK GÂNDUL