HARTA LOCURILOR UNDE PÂNDESC PIRAȚII DE MAȘINI

HARTA LOCURILOR UNDE PÂNDESC PIRAȚII DE MAȘINI
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 23/04/2012, 23:37

În biserica de pe Calea Dorobanți, slujba s-a terminat deaproape un sfert de oră. Înăuntru au rămas doar câteva pensionarecare, pe rând, se „mărturisesc” șoptit preotului. Alte două-treipersoane își mai fac de lucru pe la icoane când ușa se deschidelarg și un glas de bărbat urlă: „Părinte, mi-a dispărut mașinachiar din fața bisericii, în timpul slujbei. Și azi am dat șiacatist doar!” Preotul se ridică încet de pe scaun, lasă pensionaranemărturisită și se îndreaptă agale spre șoferul păgubit: „Stațiliniștit, așa fac ei mereu aici în zonă. Mergeți la domnul de lalumânări, că știe dânsul unde duc ăștia mașinile”. Omul rămâneperplex câteva secunde, după care iese fuga din biserică spre omulde la lumânări.

La intersecția Ștefan cel Mare cu Lizeanu, chiar pe colț, esteun supermarket. Sâmbăta, în jurul prânzului, magazinul e plin ochi,cât despre locurile de parcare nici vorbă. Mașinile suntînghesuite, blocate una de alta, scoase din viteză, pentru ca celblocat să poată să te dea la o parte. Bucuros că ai lăsat totușimașina undeva, începi să împingi căruciorul și să arunci în elde-ale gurii. La un moment dat, o voce venită parcă din toatecolțurile magazinului: „Se ridică mașinile”. Ca la un semn,jumătate din cumpărători dau buluc afară, lăsând de izbeliștecărucioarele cu mărfuri.

• Rar, ridicarea mașinilor se face la întâmplare. Practic, evorba de două situații. Prima se referă la zonele unde aproape cănu există locuri de parcare, supranumite de șoferi „triunghiulBermudelor”, tocmai pentru dispariția rapidă a mașinilor. A douasituație o constituie acțiunea la pont: atât firmele care se ocupăcu această activitate, cât și poliția au propriii informatori carele dau ponturile.

Câți bani câștigă „hingherii de mașini”

Un milion de mașini înmatriculate, încă un milion de mașiniaflate, zilnic, în tranzit și doar o jumătate de milion de locuride parcare amenajate disponibile în spațiile publice – inclusivparcările de reședință. Adică, un singur loc de parcare pentrupatru mașini. Aceasta este realitatea cu care se confruntă toțișoferii bucureșteni sau care tranzitează Capitala, realitate careîi obligă, adeseori, să încalce litera regulamentului de circulațieatunci când își parchează mașinile. Edilii au văzut în aceastăsituație o mare afacere, care va depăși cifra de 5 milioane deeuro, anual, după intrarea în hora ridicărilor de mașini aSectorului 4, în care „joacă” deja sectoarele 1, 2, 3 și 6.

Dă click aici pentru a vedea hartamărită

Acești bani nu intră în bugetele primăriilor, ci exclusiv în alefirmelor desemnate pentru ridicarea mașinilor (o excepție există lasectorul 1, unde 20% din încasări ajung în bugetul local). Cuconcursul polițiștilor de la circulație, firmele respective s-autransformat în adevărați pirați de mașini, ridicând, de-a valma,mașini parcate neregulamentar care încurcă circulația, mașiniparcate neregulamentar care nu încurcă circulația și chiar mașiniparcate regulamentar. Gândul vă prezintă harta celor mai”fierbinți” locuri din Capitală preferate de pirații de mașini.

De unde vă puteți recupera mașinile și cât văcostă

Sectorul 1: Mașinile sunt depozitate în AleeaMateloților 31-43. Taxa totală (ridicare, transport și depozitare):833 de lei, în cazul mașinilor mici, respectiv 952 de lei, în cazulmașinilor de peste 3,5 tone. Taxa crește cu 357/476 de lei pentrufiecare zi de depozitare ulterioare primelor 24 de ore.

Sectorul 2: Mașinile sunt depozitate în comunaAfumați (Ilfov), strada Fabricii nr. 2. Taxa totală (exclusivamenda): 523,6 lei plus 180 de lei pentru fiecare zi suplimentarăde depozitare.

Sectorul 3: Mașinile sunt depozitate în ȘoseauaDudești, nr. 2-6.

Taxa totală (exclusiv amenda) este 550 de lei plus 150 de leipentru fiecare zi suplimentară de depozitare. Se aude că taxa va ficurând dublată.

Sectorul 4: Ridicarea mașinilor va demara la 15aprilie 2010. Taxa totală (exclusiv amenda): 476 lei plus 297,5 leipentru fiecare zi suplimentară de depozitare (pentru primele 24 deore nu se percepe taxa de depozitare).

Sectorul 6: Mașinile sunt depozitate în AleeaMănăstirea Văratec 14-16. Taxa totală (exclusiv amenda): 570 de leiplus 220 de lei pentru fiecare zi suplimentară de depozitare.

Citește și:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu,vrea și el să ridice mașini. Consilierii seopun

40.000 de mașini ridicate, încasări de 4,5 milioane deeuro, anul trecut

Circa 40.000 de mașini parcate au fost ridicate de firmele dinsectoarele 1, 2, 3 și 6 în anul 2009. Aceste firme au încasat osumă totală de 4,5 milioane euro.

• Lideruldetașat este sectorul 6, unde Il Cor a ridicat 17.000 de mașini,încasând 7,5 milioane lei, urmat de sectorul 2, cu 13.519 de mașini- 5,8 milioane de lei și sectorul 3, cu 6.390 de mașini – 3,5milioane de lei. Sectorul 1 a demarat acțiunile de ridicare sprejumătatea anului și aceasta este o parte a explicației pentrufaptul că este codaș în privința acțiunilor desfășurate și aîncasărilor.

• Doar în cazul sectorului1, 20 la sută din încasări merg ca redevențe în contul bugetuluilocal. Sectorul 6 pregătește o modificare prin care să prevadăperceperea de redevențe (procentul vehiculat este de 10 %), dar șicreșterea taxelor de ridicare/transport și depozitare la 850 delei. Sectorului 4 îi vor reveni 3 procente din încasările firmelorcare se vor ocupa de afacerea ridicărilor de mașini.

În 2010, sectorul 6 menține „ștrocul” de anul trecut, cu o mediezilnică de 45 de autovehicule ridicate, dar se pare că liderul esteacum amenințat de sectorul 2, cu o medie zilnică identică.

Citește și:

Undese ridică mașini în Brașov, Timișoara, Iași, Oradea șiCraiova

INFO PLUS:

De ce este greu de contestat sancțiunea ridicăriimașinii

Timp de doi ani, șoferii au contestat inutil, în instanțe,ridicarea mașinilor, taxele de 500 – 1.000 de lei pe care au fostobligați să le plătească pentru a fi repuși în posesie, amenzile șipunctele de penalizare – toate aplicate „la pachet”, pentru aceeașicontravenție. Asta, întrucât Curtea Constituțională a decis că, încazul ridicării mașinii, respectiv al refuzului de restituire aacesteia în absența plății taxelor de ridicare/transport șidepozitare „nu se pune problema unei privări de proprietate”. Abiaanul acesta judecătorii au început să le dea câștig de cauzășoferilor. Primul câștigător a fost un bucureștean din sectorul6.

Cele mai frecvente abuzuri

Cele mai frecvente abuzuri sunt, evident, ridicarea mașinilorparcate regulamentar, respectiv refuzul de restituire alautovehiculului către proprietarul care a ajuns la locul în careși-a parcat mașina, înainte ca mașina tractantă/portantă a firmeide ridicare să fi plecat. Astfel, pe un site, un cetățean reclamăridicarea unei mașini parcată regulamentar și măsluireafotografiilor din probatoriul polițiștilor, astfel încât să pară cămașina a fost parcată neregulamentar. Măsluirea este probată cufotografii realizate în timpul ridicării mașinii, de către un altșofer. Într-un asemenea caz, puteți contesta măsura îninstanță.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13...
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Amenzi URIAŞE pentru greşeli minore din trafic! Toţi ŞOFERII trebuie să fie atenţi la aceste...
Iranienii au ieşit vineri la vot pentru alegerea preşedintelui ţării
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Preoți din Vaslui, anchetați penal după ce au ținut o slujbă în memoria mareșalului Antonescu
Coincidenţa stranie dintre cele două mariaje ale lui Reghe! Ce s-a întâmplat după fix 13...
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Anunțul făcut de șeful PFIZER! Toți cei vaccinați cu AMBELE DOZE trebuie neapărat să știe...
Gafele lui Joe Biden i-au înnebunit pe americani. Scrisoare deschisă pentru examen medical
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...