HARTA „oamenilor legii” acuzați de CORUPȚIE. Cum comentează CRISTIAN TUDOR POPESCU și LILIANA RUSE situația din MAI

Redactor:
Gabriela Stefan
HARTA „oamenilor legii” acuzați de CORUPȚIE. Cum comentează CRISTIAN TUDOR POPESCU și LILIANA RUSE situația din MAI
Dosarele în care protagoniștii penali sunt oamenii legii pot reprezenta un indicator al corupției din sistem. Aceștia ajung inculpați pentru că, în loc să-i pedepsească pe infractori, au preferat să-i apere. Ziarul gândul vă prezintă în continuare o hartă și o trecere în revistă a unora dintre cele mai mediatizate cazuri recente. Acestea reprezintă însă doar vârful aisbergului, puținele care au fost identificate. Dacă aveți cunoștință de asemenea situații, vă rugăm să ni le semnalați pe www.gandul.info

lBUCUREȘTI. Comisarul Florea Fărcă-șanu, de laServiciul Antidrog Sector 4, a fost reținut de colegii săi pentrucă turna informații celor din clanul Spoitoru. El primea 600 deeuro lunar de la traficanții de droguri. Când și-a dat seama căeste suspectat, a demarat procedurile pentru a se pensiona medical.”De mai bine de un an, de când a venit în unitatea noastră,operațiunile noastre asupra unor clanuri de traficanți de drogurieșuau de fiecare dată”, au declarat pentru gândul surse dinconducerea Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate București.”Fie nu îi găseam acasă pe suspecți, fie nu găseam marfa. Ne-am datseama că avem un trădător și împreună cu procurorii DIICOT amefectuat investigații, pentru a fi siguri că l-am identificat pecel care ne dezvăluia operațiunile. Oricum, îi tăiasem accesul lainformații”, au mai declarat pentru gândul aceleașisurse.

lBUCUREȘTI. Prim-procurorul adjunct al ParchetuluiJudecătoriei Sectorului 2 București, Iulian Crăciu-nescu, a fosttrimis în judecată de către procurorii anticorupție, fiind acuzatcă a primit foloase materiale pentru a asigura soluționarea rapidăa trei do-sare penale. Potrivit rechizitoriului întocmit deprocurori, în cursul lunii decembrie 2009, Iulian Crăciunescu,invocând influența pe care o are asupra unor colegi magistrați dinParchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, a primitde la o persoană, care ulterior l-a denunțat, foloase materiale învaloare de 1.000 de lei.

lPRAHOVA. Judecătorul Dumitru Rebegea de laTribunalul Prahova a fost arestat pentru că a primit 30.000 de eurodin suma pretinsă pentru pune-rea în libertate a două persoane, iarbanii i-au fost dați în mai multe tran-șe. Ambele persoane arestateau fost puse în libertate de judecătorul Dumitru Rebegea,precizează DNA. Potrivit sur-selor citate, judecătorul ar fi primitmită pentru punerea în libertate a lui Sandu Zamfir, zis Austrianu,și a lui Florin Pârjol, capul clanului Ghenosu din Prahova.

lCONSTANȚA. Procurorii Parche-tului de pe lângăÎnalta Curte de Casație și Justiție au reținut 7 persoane îndosarul clanului Nuredin. Frații interlopi Beinur și Erchin Nuredinsunt acuzați de șantaj, instigare, ultraj contra bunelor moravuriși tulburarea ordinii și liniștii publice, evaziune fiscală șidelapidare. Reținut pentru abuz în serviciu contra intereselorpersoanei și favorizarea infractorului a fost și ofițerul depoliție judiciară Cristinel Nițoi. Potrivit Parchetului Ge-neral,începând cu anul 1999, Erchin și Beinur Nuredin, împreună cu altepersoane din anturajul lor, percepeau taxe de protecție de ladiverși oameni de afaceri în schimbul promisiunii că își vor puteaderula în liniște afacerile pe litoral. Taxele de protecție seridicau la câteva mii de euro anual. Dacă părțile vătămate depuneauplângeri penale la poliție, inculpații, cu sprijinul adjunc-tuluicomandantului Poliției Neptun, Cristinel Nițoi, reușeau să punăcapăt cercetărilor în cauzele respective și să mușamalizeze aflareaadevărului, prin obținerea unor soluții de netrimitere în judecată.Polițistul acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, direct sauindirect, contribuind prin acțiunile lui la exercitarea de presiuniasupra părților vătămate. Pentru a-și pune în aplicare planurile,membrii clanului recurgeau de cele mai multe ori la amenințări cumoartea.

CLICK PENTRU AMĂRI

l ARAD. Doipolițiști de frontie-ră, Vakutz Mirco și Mihalko Adrian, împreunăcu trei transportatori, au fost arestați preventiv pentru 29 dezile. Transportatorii erau ajutați în ac-tivitatea infracțională decei doi agenți din cadrul Inspectoratului Județean al Poliției deFrontieră Arad, care cereau și primeau diverse sume de bani pentrua permite ieșirea sau intrarea în țară a unor persoane care nuîndeplineau condițiile legale tranzitării frontierei de stat, adicăpersoane urmărite general sau cu buletine expirate.

lGALAȚI. Procurorii DIICOT au dispus trimiterea înjudecată a 44 de inculpați, dintre care 5 lucrători de po-liție,pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire sau aderare la ungrup infracțional organizat și furt calificat cu consecințedeosebit de grave din incinta S.C. Arcelor Mittal SA Galați. Lagrupul infracțional au aderat și inculpații Hulea Vasile,comisar-șef de poliție, comandant al Biroului de Poliție PlatformăIndustrială din cadrul IPJ Galați, și Munteanu Marian – agent depoliție în aceeași unitate, care au avut rolul de a asiguradesfășurarea în siguranță a sustragerilor din combinat și de a luamăsuri în vederea protejării membrilor grupării în caz de prindereîn flagrant. În sarcina inculpaților Apăunei Gheorghe, MafteiSăndel și Olaru Mircea, agenți de poliție judiciară la Biroul dePoliție Platformă Industrială din cadrul IPJ Galați, s-a reținutsăvârșirea infracțiunilor de favorizare a infractorului și falsintelectual, constând în aceea că au soluționat favorabil dosarelepenale în care inculpații erau cercetați pentru sustrageri deproduse siderurgice din incinta combinatului.

lNEAMȚ. Fostul șef al IPJ Neamț, Aurelian Șoric, afost cercetat disciplinar de Corpul de Control al Ministerului deInterne pentru posibile legături cu interlopul Gheorghiță Măraru,ucis săptămâna trecută. Într-o conferință de presă, Șoric a plânsși a întrebat presa de ce este Măraru considerat interlop pentru cănu face altceva decât să dea bani cu camătă.

lARGEȘ. Doi polițiști din Câmpulung au fostschimbați din funcție, potrivit presei din Argeș, pentru legăturicu in-terlopul Ion Boceanu, cercetat pentru proxenetism, sechestarede persoane și trafic de carne vie. Cei doi polițiști ar fiasigurat protecția lui Boceanu.

lILFOV. Fostul prim-procuror al Parchetului de pelângă Judecătoria Buftea, Nelu Carpen, și judecătorul Aurică Stereade la Judecătoria Buf-tea au fost trimiși în judecată de DNA,alături de încă alte 11 persoane.
Carpen este acuzat de luare de mi-tă, trafic de influență,favorizare a in-fractorului și fals în acte sub semnătură privată.Judecătorul este acuzat de favorizarea infractorului. Tot pe listainculpaților se află și avocatul Adrian Richartt Zamfirachi, careva fi judecat pentru constituirea unui grup infracțional organizat,trafic de influență. Avocata Ileana Claudia Gîlceavă va fi și eajudecată pentru trafic de influență, complicitate la luare de mită,complicitate la infracțiunea de favorizare a infractorului, fals înînscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și fals înînscrisuri sub semnătură privată, în formă conti-nuată. Doipolițiști sunt trimiși și ei în judecată pentru constituirea unuigrup infracțional, trafic de influență, complicitate la luare demită, complicitate la trafic de influență, complicitate lafavorizarea infractorului și fals în în-scrisuri sub semnăturăprivată.

lCARAȘ-SEVERIN. Procurorul Viorel Vasile, șefulSecției Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului depe lângă Tribunalul Caraș-Severin, a fost arestat pentru luare demită. El este acuzat că a luat banii pentru a scoate nevinovat unșofer cercetat penal.

l BISTRIȚA NĂSĂUD.
Veturia Adri-ana Moldovan, fostprim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, a fosttrimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență în formăcontinuată, primire de foloase necuvenite și instigare la falsintelectual. Potrivit DNA, contra unor sume de bani, VeturiaMoldovan a promis obținerea unei soluții favorabile într-un dosarde viol. De asemenea, ea a reușit să determine un coleg judecătorsă falsifice o sentință judecătorească. Anchetatorii i-au maitrimis în judecată, în același dosar, și pe Petru Rus, judecător laJudecătoria Năsăud, acuzat de fals intelectual, precum și pe VasileRusti și Ioan Scurtu, acuzați de cumpărare de influență.

Inchide