HARTA politicienilor locali și afacerile lor cu statul. Prefect: „Aduc bani, iau bani”. PLUS – Mesajul unui politician cu afaceri: „SPUNEȚI GUVERNULUI SĂ ÎMI DEA BANII”

Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 18:38

Majoritatea prefecților, primarilor, șefilor de consiliijudețene și adjuncți ai acestora și-au trecut, în 2010, afacerilepe numele altor membri ai familiei. Motivul: pentru a putea face încontinuare afaceri cu statul fără a fi acuzați de conflict deinterese.
Alți demnitari locali nu au avut încredere nici în familie și aupăstrat afacerile pe numele lor, chiar dacă legea le interziceacest lucru. Aceștia se împart în două categorii: cei care facafaceri chiar cu unități de stat care le sunt subordonate(lucruinterzis de lege) și cei care fac afaceri cu bani publici care nuprovin din bugetul pe care îl gestionează.

Iancu Caracotă, prefect de Dâmbovița: „Nu are una cualta. Nu e imoral”

Ziarul gândul vă prezintăîn continuare cazurile unor demnitari locali – aleși sau numiți deguvern – care, în afară de salariul pe care îl încasează de lastat, au afaceri personale pe bani publici.

Iancu Caracotă, prefectul județului Dâmbovița, este acționar lamai multe firme. Una dintre ele, SC Ianlux Consulting este”specializată” însă în contracte pe bani publici. În ultimadeclarație de interese a prefectului Iancu Caracotă sunt enumeratecontractele de consultanță și management de proiect ale acesteifirme. Este vorba de 30 de contracte și majoritatea instituțiilorcontractante sunt chiar comune din județul Dâmbovița. Unele dintreaceste comune au folosit procedura încredințării directe în cazulfirmei prefectului Caracotă. Valoarea totală a acestor contracte seridică la peste 1.800.000 lei, adică echivalentul a peste 450.000de euro. Contactat telefonic, prefectul Iancu Caracotă a precizatcă aceste afaceri nu i se par nici ilegale și nici imorale. El adeclarat pentru gândul: „Nu are una cu alta, am mai explicat. Nu euconduc firmele, așa că nu e imoral. Mi s-ar părea imoral să nu-ilas pe cei de la firmă să muncească și să aducă bani. Toate firmelemele sunt pe piață din anii 90, nu au treburi cu statul. Doar firmade consultanță are contracte cu instituții publice, lucrează cubani publici: aduc bani, iau bani. Acesta este modul de lucru”.

CLICKPE POZĂ PENTRU A MĂRI

Ioan Ciugulea, vicepreședinte CJ Olt: „Sunt bani de laguvern, nu bani de la consiliul județean”

Vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Ioan Ciugulea, amenționat în declarația de interese un contract câștigat la olicitație în domeniul construcțiilor. Autoritatea contractantă:Consiliul Local Traian iar beneficiarul – firma Delta Star, undevicepreședintele Ciugulea este acționar. Valoarea contractului estede 490.056 ron, adică echivalentul a 122.500 de euro. Contactattelefonic, vicepreședintele Ioan Ciugulea a declarat pentrugândul: „Eu nu amcontracte cu bani de la bugetul consiliului județean. Am uncontract pe Ordonanța nr. 7 pentru o bază sportivă în localitateaTraian. Deci, sunt bani de la guvern, nu bani de la consiliuljudețean. Și dacă tot scrieți despre subiectul ăsta, să le spunețicelor de la guvern măcar să dea banii. Că eu am terminat lucrareaîn proporție de 90 la sută și nu am primit decât 1,7 miliarde leivechi, din totalul de 6 miliarde. Și să mai știe guvernul că eudădeam de lucru la 200 de oameni, iar acum sunt în șomaj”.
Laszlo Henning, vicepreședinte CJ Covasna: „Unitățile respective nuțin de consiliul județean, ci de consiliile locale”

Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Laszlo Henning,are câteva sute de contracte cu unități finanțate de la bugetul destat. Aceste contracte le-a încheiat prin intermediul a două firme,care asigură servicii informatice.
Contactat telefonic, vicepreședintele CJ Covasna a declarat pentrugândul: „Eu am aceste contracte din 1992, este vorba de contractemici în valoare de circa 250 de euro contractul. Unitățile cu caresunt încheiate contractele nu țin de consiliul județean, ci deconsilii locale. Deci, banii nu sunt de la bugetul consiliuluijudețean, sunt contractate, finanțate de stat. Absolut, eu sunt înlegalitate”. Valoarea totală a acestor contracte ajunge la circa100.000 de euro.

Firma prefectului de Bihor construiește pentruInspectoratul Județean de Poliție Bihor

Ghilea Gavrilă, prefectul județului Bihor, are contracte custatul de peste 100 de milioane de lei, adică peste 25 de milioanede euro, potrivit declarației de interese, postată pe site-ulPrefecturii. Cele câteva zeci de contracte menționate în declarațiese referă în principal la construcții, domeniu în care prefectuldeține o firmă unde este acționar majoritar.
Autoritățile contractante sunt cât se poate de diferite, de laPrimăria Tetchea, Inspectoratul de Poliție Bihor, Primăria Odorhei,ANL București, CNI București, până la o serie de alte școli șiprimării. Prefectul județului Bihor a avut ieri mai multe ședințeși nu a avut timp să răspundă solicitării ziarului gândul de acomenta situația prezentată mai sus.

Mobilă de la prefect pentru dotareaspitalului

Teodor Nițulescu, prefect de Teleorman, și-a trecut îndeclarația de avere calitatea de acționar la Venus Mob SRL.
În declarația de interese nu apar însă menționate contracte cu banipublici. Potrivit presei locale, firma prefectului este furnizor demobilă pentru spitalul din Roșiorii de Vede. Prefectul deTeleorman, Teodor Nițulescu, este în concediu și, potrivit șefeisale de cabinet, nu poate fi contactat decât peste douăsăptămâni.

Povestea se repetă și în alte județe

Constantin Trihenea, fost prefect de Sibiu până în 2010, a fostnumit director general la Hidroelectrica. Pe vremea când era însăprefect, firmele sale au avut numeroase contracte cu statul.
Potrivit valorilor menționate în declarația de interese, sumatotală se ridică la suma de 7.310.130 lei, ceea ce înseamnăaproximativ 1,8 milioane de euro. Autoritățile contractante suntdiverse, de la primării și consilii locale la Spitalul județeanSibiu, Universitatea „Lucian Blaga” și Electrica.
Vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Adrian EmanuilSemcu, a menționat în declarația de interese un contract în valoarede 654.000 de euro, încheiat în urma unei licitații cu Agenția dePlăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP).

Conflictul de interese

Conform art. 70 din Legea 161/2003, conflictul de intereseconstă în situația în care persoana ce exercită o demnitate publicăsau o funcție publică are un interes personal de naturăpatrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitatea atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor actenormative.
Conflictul de interese poate să apară și în forma „personală”, însensul ca un funcționar poate avea competența legală de a realizaun anumit act, dar datorită unei situații/circumstanțe personale nupoate fi obiectiv. În această situație, el trebuie să invoceconflictul de interese și să se abțină/retragă de la realizarearespectivului act.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...