HARTA POLUĂRII ÎN ROMÂNIA. Vezi aici ce RESPIRI. Ministrul Mediului: „Sunt foarte puține șosele de centură și toate mașinile trec prin oraș”

Redactor:
Raluca Ion
Câteva zeci de hărți online realizate de Comisia Europeană și Agenția Europeană de Mediu prezintă în detaliu cât de poluate sunt diferitele zone. VERIFICĂ AICI SITUAȚIA DIN ORAȘUL TĂU

Câteva zeci de hărți online realizate de Comisia Europeană șiAgenția Europeană de Mediu prezintă în detaliu cât de poluate suntdiferite zone din orașele și satele europene și redefinesc astfelconceptul de „cartier bun”, care face legea pe piața imobiliară.Potrivit hărților, bucureștenii sunt cei care sunt cei care respirăcel mai poluat aer din România.

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringementasupra României din cauza prafului

Cele câteva zeci de hărți onlinerealizate de Comisia Europeană și de Agenția Europeană de Mediu îțiarată în detaliu sursele poluării din fiecare loc din Europa(poluare industrială, rezultată din traficul auto, din agricultură,navigație sau aviație), dar și substanțele toxice care le punoamenilor în pericol sănătatea – oxizi de azot (NOX), dioxid desulf (SO2), monoxid de carbon (CO), amoniac (NH3) și particule depraf mai mici de 10 microni (PM10 – care ucid anual 200.000 deeuropeni.

Din cauza prafului care depășește concentrația maximă admisă de50 micrograme/mc/zi, în 15 zone din țară, Comisia Europeană adeclanșat deja procedura de infringement asupra României. Înhărțile online realizate de Comisia Europeană, concentrațiafiecărei substanțe periculoase din aer este reprezentată printr-oculoare – de la verdele care îți spune că totul este în regulă saula galbenul care indică o poluare ușoară, la portocaliul care aratăcă poluarea este destul de gravă sau la roșul care îți atragatenție că sănătatea oamenilor e pusă serios în pericol. Hărțile lepermit europenilor să localizeze agenții poluanți din aer pesectoare de 5 km pe 5 km.

Și sunt atât de detaliate încât îți permit să vezi, online, câtde sigur este aerul în cartierul tău.

Dacă selectezi la sursă de poluare traficul auto, iar lasubstanță periculoasă monoxidul de carbon, harta Bucureștiului îți este construită din pătrate roșii sauaproape roșii și doar vreo trei portocalii, ceea ce înseamnă opoluare gravă. La fel și atunci când vrei să vezi cât de multeparticule de praf sub 10 microni (PM10) sunt în aer.

Potrivit hărților și orașe în orașe precum Timișoara, Iași,Constanța, Brașov ori Brăila se înregistrează niveluri alarmante demonoxid de carbon și de PM 10, din cauza transportului rutier. Înceea ce privește poluarea industrială, în orașe precum Pitești,Râmnicu Vâlcea, Galați sau Cluj se înregistrează niveluriîngrijorătoare de dioxid de sulf.

Cum contribuie mașinileparcate la poluare

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a explicat pentrugândul de ce esteRomânia pe ultimele locuri din Europa la capitolul aer curat. „Înceea ce privește poluarea industrială, aceasta este mai redusăpentru că s-au închis destule fabrici. Asta nu înseamnă că nuexistă. Problema de fond e traficul, pentru că sunt foarte puțineșosele de centură și toate mașinile trec prin oraș. În momentul defață avem înregistrate 1,8 milioane de mașini mai vechi de zeceani. Pe undeva e reversul negativ al faptului că am avut industrieauto și că toată lumea a avut pe vremuri o Dacie”, spune LaszloBorbely.

Minsitrul a vorbit luna trecută cu primarii localităților aflateîn cele 15 zone poluate cu particule de praf, printre careBucureștiul sau Timișoara, care au determinat Comisia Europeană sădeclanșeze procedura de infringement asupra României.

„Le-am cerut un nou plan de reducere a poluării, le-am cerut ointervenție mai puternică. Puteau să decidă primarii închidereaunor zone din orașe pentru traficul auto, nu știu de ce nu o fac,probabil din motive electorale. Le-am mai cerut să facă pistepentru bicicliști”, a mai spus Borbely, care a adăugat că în douălui România va trebui să dea Comisiei Europene un răspuns înlegătură cu măsurile de reducerea a cantității de mici particule depraf din aer. Ministrul a mai declarat că particulele foarte micide praf apar nu doar din cauza mașinilor care circulă, ci și acelor care stau. „Din cauza faptului că atât de multe mașini suntparcate la bordură, străzile nu pot fi spălate”, a adăugatministrul Mediului.

Dacă până la jumătatea anului concentrațiile de PM10 nu suntcoborâte în cele 15 zone, sub maximul admis, CE va da în judecatăstatul român, la Curtea Europeană de Justiție, România riscândsancțiuni de ordinul zecilor sau chiar al sutelor de milioane deeuro.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide