HARTA SALARIILOR DIN ROMÂNIA. Vezi în ce județe se câștigă mai bine decât anul trecut. VERIFICĂ DACĂ TE ÎNCADREZI ÎN MEDIE

Redactor:
Ionuț Morariu
Salariații din 17 județe ale României câștigă mai bine decât în 2009. Chiar dacă în restul regiunilor țării veniturile sunt în scădere, jumătate din români plănuiesc o călătorie anul acesta, iar 40% intenționează să cumpere un telefon mobil

Salariații din 17 județe ale României câștigă mai bine decât în2009. Chiar dacă în restul regiunilor țării veniturile sunt înscădere, jumătate din români plănuiesc o călătorie anul acesta, iar40% intenționează să cumpere un telefon mobil.

Diferența dintre un salariat plătit cu media pieței în Bucureștiși unul din Călărași: peste 1.200 de lei. Acestea sunt extremelepieței muncii din România. Astfel, un angajat din Capitală are,potrivit celor mai recente date ale Institutului Național deStatistică (INS), un salariu mediu net de 2.145 de lei. În județulcu cel mai prost plătiți angajați, Călărași, indicatorul INS seoprește în dreptul sumei de 963 de lei. Iar diferențele nu seopresc aici. În timp ce în București trendul este unul ascendent,în Călărași angajatorii plătesc, în medie, cu peste 150 de lei maipuțin decât la finele lui 2009. Salariile medii au crescut, de-alungul lui 2010, doar în Constanța (cu 23 de lei), Tulcea (47 delei), Botoșani (64 de lei), Buzău (23 de lei), Giurgiu (10 lei),Teleorman (24 de lei), Brașov (176 de lei), Mureș (67 de lei),Argeș (40 de lei), Sibiu (6 lei), Dolj (17 lei), Gorj (38 de lei),Alba (41 de lei), Mehedinți (26 de lei), Timiș (168 de lei) și Arad(28 de lei).

Click pe poză pentru a mări

Prestațiile sociale, unsfert din veniturile unei familii de români

O familie medie din statisticile românești avea venituri, înultimul trimestru din 2010, de 2.308 lei, în creștere cu 3,4% fațăde al treilea trimestru al aceluiași an. Din această sumă 402 leisunt venituri în natură, potrivit INS. De altfel, pondereasalariilor în bugetul unei gospodării este în scădere și reprezintănumai 48,6% din totalul veniturilor, în timp ce banii proveniți dinprestații sociale depășesc un sfert din câștigurile lunare ale uneifamilii.
Mâncarea și băuturile nealcoolice reprezintă principala cheltuialăa unei familii de români, 40,8% din fondurile destinate consumuluifiind canalizate în această direcție. O altă cheltuială cu opondere semnificativă în bugetul unei gospodării, de 16,6%, oreprezintă, în perioada analizată, încălzirea locuinței. Fonduriledestinate mersului în cafenele și restaurante precum și celedestinate educației se cifrează la numai 2% din totalul baniloralocați consumului lunar. Investițiile sunt cel mai nesemnificativcapitol din bugetul unei familii autohtone, spune statistica.Pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea deterenuri, cumpărarea de acțiuni și alte investiții, românii alocă0,8% din sumele pe care le au la dispoziție.

Unu din doi români vainvesti în călătorii, anul acesta

Un portret sensibil mai optimist al consumatorului român esterelevat de un studiu al companiei Cetelem, realizat în 13 țărieuropene. Potrivit acestuia, 50% dintre români spun căintenționează să plătească o călătorie, în următoarele 12 luni. Înplus, 44% afirmă că vor să cumpere produse electrocasnice, în timpce 40% se arată interesați de achiziția unui telefon mobil. Numai8% dintre cei intervievați spun că anul acesta vor să facă otranzacție imobiliară, cu doar 2% mai puțin decât media consemnatăde realizatorii studiului la nivelul întregului eșantion.
Surprinzătoare este tendința generală de creștere a cheltuielilordestinate consumului. 89% dintre români intenționează să sporeascăsumele alocate anul acesta pentru diferite cumpărături, în timp cenumai 14% afirmă că vor să economisească mai mult. „Studiuldemonstrează că nevoia de consum, proiectele consumatorilor nu audispărut, ci doar au fost amânate din cauza crizei. Evenimenteleeconomice din ultima perioadă au determinat o reducere și chiarstopare a planurilor de achiziții în majoritatea țărilor europene,însă odată cu primele semne de revenire economică și comportamentulconsumatorilor începe să se schimbe”, a declarat directorul generalal Cetelem România, Gilles Zeitoun.

Pragul de la care oachiziție devine importantă pentru un român

Circa 71% dintre românii de peste 50 de ani „compară întotdeaunaprețurile cu atenție”, ceea ce face din ei liderii acesteistatistici. Neașteptat, consumatorii autohtoni ocupă primul loc șiatunci când este sondată fidelitatea față de mărci. 34% dintre”seniorii” români declară că ar cumpăra „mereu aceeași marcă”, fațăde numai 10% dintre britanici.
Românii se raportează diferit la prețuri de restul europenilor șiatunci când sunt întrebați „de la ce sumă considerați o achizițieca fiind o achiziție majoră”. Astfel, dacă pentru un germancumpărarea de echipamente necesare utilării locuinței esteimportantă atunci când prețul depășește valoarea de 768 de euro,pentru un român nivelul de suportabilitate pleacă de la doar 184 deeuro. Și în privința sumelor alocate pentru divertisment șicălătorii, românii se numără printre puținii europeni careconsideră că un buget cu impact raportat la veniturile totale estede peste 168 de euro. Spre comparație, un italian sau un germanconsideră că alocă resurse financiare importante dacă valoareapachetului trece de 1.018 euro, respectiv 906 de euro.
Studiul „Observatoire Cetelem 2011” a fost realizat în decembrie2010, pe un eșantion de 8.700 de persoane, cu vârsta de peste 18ani. Cercetarea a vizat 13 țări, respectiv Germania, Belgia,Spania, Franța, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Cehia,România, Marea Britanie, Rusia și Slovacia.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide