• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Hotărârea Guvernului prin care s-au redus pensiile grefierilor pensionari, suspendată

Hotărârea Guvernului prin care s-au redus pensiile grefierilor pensionari, suspendată
Curtea de Apel București a decis, vineri, suspendarea Hotărârii Guvernului 737/2009, prin care s-au redus pensiile grefierilor pensionari, după ce o asociație a acestora a cerut judecătorilor acest lucru.

Curtea de Apel București a decis, vineri, suspendarea HotărâriiGuvernului 737/2009, prin care s-au redus pensiile grefierilorpensionari, după ce o asociație a acestora a cerut judecătoriloracest lucru.

Curtea de Apel București (CAB) a amânat, în urmă cu o săptămână,pronunțarea în procesul în care aproximativ două sute de foștigrefieri de la instanțele bucureștene au cerut anularea HG737/2009, respectiv suspendarea acesteia, prin care le erau redusepensiile.

Astfel, vineri, CAB a admis cererea de suspendarea a efecteloracestei hotărâri până la finalizarea acțiunii (de anulare a HG737), caz în care Guvernul poate formula recurs, la Înalta Curte decasație și Justiție.

Săptămâna trecută, avocatul grefierilor pensionari, VictorCiorbea, susținea, în fața instanței, că în cadrul AsociațieiNaționale a Pensionarilor din serviciul Auxiliar de Specialitate alinstanțelor Judecătorești și al Parchetelor, sunt înregistrați 271de membrii.

Apărătorul acestora a invocat faptul că nu are fundamentexcepția invocată de Guvernul, aceea a lipsei de interes apensionarilor. Ciorbea a precizat că nu se poate considera căpensionarii ar fi dezinteresați să-și ceară drepturile pe motivulinvocat de Guvern, acela că pensiile ar fi fost dejarecalculate.

Ciorbea a mai arătat că „peste 90 la sută din articolele dinConstituția României sunt încălcate prin acest act” și că existănumeroase pacte și tratate internaționale, care primează în fațalegislației interne, și care statuează clar drepturilepesnionarilor și ale salariaților.

Tot Ciorbea a arătat că „HG 737 consacră categoric o pierderepermanentă a unei părți din pensiile de serviciu” și că se ajungela „reducerea cuantumului pensiilor de serviciu cu aproximativ 75la sută”.

Acesta a mai arătat că de la intrarea în vigoare a acesteihotărâri mulți dintre grefierii pensionari înscriși în aceastăasociație au ajuns să nu mai aibă bani de medicamente, sau de nevoiuzuale, „caz trist pentru oameni care o viață întreagă au servitsistemul justițiar”. (Mediafax, CatalinLupasteanu)

×
Inchide