IMAGINI DIN ROMÂNIA REALĂ. Mii de români s-au călcat în picioare pentru un kilogram de zahăr la promoție – VIDEO

Redactor:
Aura Stan
IMAGINI DIN ROMÂNIA REALĂ. Mii de români s-au călcat în picioare pentru un kilogram de zahăr la promoție – VIDEO
Mii de oameni s-au călcat în picioare vineri, pe 18 martie, în centrele comerciale din cel puțin trei orașe. La Târgoviște și la Vulcan s-a dat zahăr la promoție, prilej cu care oamenii s-au sfâșiat unii pe alții să prindă oferta.

Odată cu apropierea trecerii la ora de primăvară, și marile centre comerciale au trecut la prețurile promoționale. Fie că e vorba de București sau Târgoviște, nou-deschisele hipermarketuri încearcă să atragă cumpărătorii prin „etichetele galbene”, care garantează economii considerabile pentru buzunarul clienților. Fie că sunt reduceri la ulei, zahăr, bormașini, articole de lenjerie intimă, produse de curățat sau electrocasnice, românii se calcă pe picioare, se înghesuie și așteaptă mai bine de câteva ore în fața hipermarketurilor pentru a prinde un loc la coadă. De cele mai multe ori, aceștia nici măcar nu știu care sunt produsele la ofertă și achiziționează lucruri de care nu au nici măcar nevoie. „Românii nu prea țin cont de utilitate, ci cumpără lucruri nefolositoare, doar pentru că sunt la promoție și au eticheta galbenă, care le produce o reacție automată, de tip pavlovian (n.r: o formă de dresaj)”, crede psihologul Daniela Gheorghe.

Cum acționează „vânătorii de promoții” în momentul deschiderii unui nou centru comercial

TÂRGOVIȘTE: Câteva sute de oameni s-au înghesuit vineri, pe 18 martie, într-un centru comercial care oferea o promoție la zahăr: 6 kilograme cu doar 15 lei. Încă de la prima oră a dimineții, în fața magazinului se formase o coadă imensă, iar în momentul în care s-a deschis, oamenii s-au călcat în picioare și au dărâmat ușa de la intrare. În urma vânzărilor foarte mari, managerii hipermarketului au hotărât ca ziua de vineri să devină ziua reducerilor. Pe 25 martie, uleiul se va vinde la superpreț.

HUNEDOARA (VULCAN): Aceeași ofertă la zahăr a produs buluceală și în Vulcan. Atrași de prețurile reduse, hunedorenii au luat cu asalt supermarketul din oraș: oamenii s-au împins, s-au îmbrâncit, au călcat pe sacoșe, au înjurat și au dat din coate ca să ajungă mai repede la raft, apoi s-au băgat în față la casă.

DROBETA TURNU SEVERIN: Cora Romania a deschis vineri un nou hipermarket, al șaselea ca mărime din România, respectiv al treilea din provincie. Cu această ocazie, circa 350 de persoane s-au călcat în picioare și aproape s-au luat la bătaie pentru a beneficia de promoțiile zilei. Unii au venit cu noaptea în cap să prindă un loc în față și nu au ținut cont ce cumpără: carne, brânză, legume, electrocasnice. După mai ture prin magazine, ei au ieșit cu cărucioarele încărcate cu produse. Angajații hipermarketului au făcut față cu greu avalanșei de clienți.

IAȘI: Inaugurarea unui magazin de bricolaj i-a pus pe jar pe ieșeni: valul de reduceri a fost luat cu asalt de peste 2.000 de cumpărători: coșurile și cărucioarele nu au fost suficiente pentru miile de cumpărători, veniți să prindă câteva produse la preț redus. Rafturile cu marfă au fost pur și simplu escaladate, nici nu a mai contat ce și-au pus în cărucioare, câtă vreme au ajuns cu acestea pline la casa de marcat. Bormașinile la superpreț au fost la mare căutare, dar printre clienții gălăgioși au fost și unii care nu doreau decât să facă un tur al magazinului.

La români, până și „dragostea trece prin stomac”

Românii figurează într-un top al țărilor vulnerabile la înfometare, conform unui raport întocmit în 2010 de Nomura, o companie japoneză specializată în studii de piață, cu o vechime de peste un secol. Conform acesteia, românii importă anual mâncare de peste 1 miliard de euro, deși au venituri foarte mici. „E o frustrare pe care nu și-o pot negocia”, afirmă Daniela Gheorghe. „La mijloc e o problemă de educație, dar și de disperare: românilor le este teamă că o să moară de foame, pentru că au fost privați de mâncare în comunism și nu au depășit încă etapa”, adaugă aceasta.
Psihologul Alfred Dumitrescu spune că la mijloc e vorba de „un individualism de supraviețuire” manifestat la extrem în cazul românilor, care nu au reușit la mai bine de 20 de ani de la Revoluție să dobândească un spirit comunitar unii față de ceilalți. „Noi funcționăm în cele mai multe situații instinctiv. Aceste îmbulzeli reflectă în fond adaptarea la cerințele momentului, dorința de a ajunge la produs, în detrimentul respectării unor reguli de conduită care ar putea avea efecte pozitive pe termen lung asupra comunității”, conchide acesta.

VOX POP: De la pamperșii la preț redus la nostalgia simbolurilor comuniste

• „Avem cultul umplerii cămării cu de toate, doar ca să fie acolo. De aia stau românii la coadă, pentru că în mentalul colectiv zace teama că vin vremuri grele. Și eu mă împing, dau coate dacă e nevoie, ultima oară m-am călcat pe teniși cu niște mămici la o promoție la pamperși”. (Dorin P., informatician, 27 de ani)

• „Acum câteva zile am stat împreună cu niște colege de la facultate la o coadă de mai bine de 100 de persoane pentru o cană termoizolantă. În plus, dacă părinții mei stăteau la coadă, înainte de revoluție pentru jumate de pâine, 1 kil de lapte și oleacă de unt rânced pe care mai dădeau și bani, eu de ce nu aș sta, la rându-mi la coadă pentru ceva ce un producător îmi oferă la promoție, în edițe limitată ori la jumate de preț. Și așa că stau la coadă în supermarket, îngrămădită în cel din fața mea, împinsă de cel din spate, prinsă între cărucioare de supermarket arhipline. Pentru că ai noștri concetățeni cumpără la greu” (Ioana S., studentă, 21 de ani)

• „Antreprenorii din România au mirosit bine comportamentul și structura psihologică a consumatorului român de promoții bine semnalizate în culori calde, de obicei cu galben și roșu, care mie unuia nu-mi amintesc decât de cromatica României socialiste, de secera și ciocanul care simbolizează uniunea dintre muncitorimea din marile uzine și muncitorimea din agricultură” (Mihai R., 64 de ani, pensionar, fost cadru didactic).

România ocupă un loc fruntaș în privința riscurilor generate de prețul alimentelor, potrivit Institutului de Cercetare a Calității Vieții. Potrivit raportului citat, aproape două treimi din familiile din România (65 procente) direcționează întregul venit lunar către produse alimentare. Mai mult, 31 procente din români nu nu reușesc nici măcar să acopere strictul necesar cu salariile pe o luna, în timp ce doar 19 procente reușesc să mai cumpere și altceva decât produse de bază.

 

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cleopatra Stratan, aproape măritată. De ce nu vrea să plece de lângă Pavel Stratan, tatăl...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide