• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Imagini spectaculoase cu Turnul Taiwan, construcția SF proiectată de un român. Interviu Gândul cu Dorin Ștefan, arhitectul futurist al „navei spațiale” de peste 300 de metri

Echipa de arhitecți români coordonată de experimentatul arhitect futurist Dorin Ștefan a devansat 236 de echipe din 25 de țări ale lumii, câștigând premiul I la concursul internațional organizat în Taiwan, pentru construirea unui zgârie-nori de 300-350 de metri.

Echipa de arhitecți români coordonată de experimentatul arhitectfuturist Dorin Ștefan a devansat 236 de echipe din 25 de țări alelumii, câștigând premiul I la concursul internațional organizat înTaiwan, pentru construirea unui zgârie-nori de 300-350 demetri.

Proiectul, desprins parcă dintr-un film SF, a fost recompensatcu suma de patru milioane de dolari taiwanezi (circa 125.000 dedolari americani), de un juriu internațional format din arhitecțiamericani, britanici, japonezi și taiwanezi.

Aceștia au conchis că proiectul românilor „va fi un punct deatracție, o grațioasă realizare artistică iar structura sa șimaterialele din care va fi construit constituie o provocare”.

Oferta publică Dorin Ștefan pentru un muzeu Brâncuși laBucurești… via Budapesta

După ce au aflat vestea cea bună, soții Anda și Dorin Ștefan auplecat spre Viena, într-o excursie de plăcere. „Facem acest lucrufrecvent, pentru că Viena este un excelent mediu cultural,arhitectonic, artistic. Mergem adesea la expoziții, la muzee…”, a povestitDorin Ștefan, pentru gândul, în timpulunei escale la Budapesta. În capitala Ungariei, soții Ștefanparticipă la un concurs de proiecte, prezentând o machetă a unuimuzeu Brâncuși, pe care și-l dorește în București. „Brâncuși nu arenicio prezență publică în capitala României și atunci am făcut oofertă publică pentru construirea unui muzeu. Am folosit ocaziaasta, pentru a ne promova proiectul. În cazul în care vom câștiga,premiul va fi mai mult simbolic, dar asta nu contează”, mai spuneDorin Ștefan.

„Criza economică va fi benefică pentru arhitecturaBucureștiului”

Arhitectul care, împreună cu echipa sa, a impresionat în Taiwaneste singurul profesionist român ale cărui realizări (casa devacanță de la munte și sediul BCR Ghencea) se regăsesc în atlasularhitecturii mondiale. Doctor în arhitectură, profesor universitarși vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România, comisarpentru România la Bienala de Arhitectură (Veneția, 2002), DorinȘtefan este autorul proiectelor a peste 20 de clădiri de referințădin București, între care Euro Tower, sediul BCR Ghencea sau sediulGrivco.

lÎntr-un interviu acordat ProTV, în urmă cu un an, Ștefan și-amărturisit dezamăgirea de a fi defazat față de dorințelepotentaților bucureșteni. „La trei luni de la Revoluție, când mi-amdeschis primul birou, într-o garsonieră, visam la arhitecturaOccidentului. Dar clienții visau la ranch-ul familiei Ewing, dinserialul Dallas. Abia spre anul 2000 am putut trece la un stil maimodern. A fost frustrant, pentru că eu sunt un arhitect deruptură”.

lDorin Ștefan consideră că „Bucureștiul e un oraș neterminat”, care”arată așa, pentru că nu a avut un proiect, ci doar o mulțime demodele încercate, care au funcționat pe termen scurt, cum au fostmodelul Kiseleff sau modelul Ceaușescu”. Ștefan e pieton între casăși modernul său sediu de firmă aflată la etajul 8 al unui bloc dinanii ’80, unde propriul birou este fostul banc de lucru albunicului său tâmplar, lângă care e „înfiptă” o ramură groasă acopacului din curtea casei părintești. Plimbându-se des pe străzileCapitalei, Ștefan se abține cu greu să nu realizeze un”facelifting” mental al clădirilor. Cu toate acestea, susține că”Bucureștiul nu are nevoie de un model de import, nu trebuie săarate ca New York sau Paris. Trebuie citit felul în care s-a așezatorașul și să încercăm să-l modelăm, în continuare. (…) Crizaeconomică va avea un efect pozitiv, din acest punct de vedere. Neva ajuta să ne așezăm din punct de vedere arhitectural, iarturnurile de sticlă vor rămâne simboluri ale unei tranziții aproapeîncheiate”.

INGENIOSTurnul ca o navă spațială și artizanii săi

Turnul Taiwan (așa a fost botezat turnul al cărui concept a fostrealizat de Dorin Ștefan și echipa sa) va fi mai scund decât turnuldin Taipei, care are 508 metri înălțime, dar va fi cel mai înaltdin Taichung, al treilea oraș al Taiwanului. Construcția va demaraîn 2012, iar finalizarea este programată doi ani mai târziu. Turnulva avea spații de birouri, restaurante și va dispune de mai multe”punți de observație” sub forma unor elice. Privit din exterior,turnul seamănă cu o imensă navă spațială, gata să decoleze. Echipacare a realizat acest proiect futurist este compusă din arhitecțiai firmei DSBA (Dorin Ștefan Birou de Arhitectură), respectiv DorinȘtefan, Anda Ștefan, Adrian Arendt, Bogdan Radu Chipara și CorinaFodor, cărora li s-au alăturat Mihai Bogdan Crăciun (SUA), ClaudiuBârsan-Pipu și Oana Maria Nițuică (upgrade.studio).

Citește și Arhitectul român Dorin Ștefan vaproiecta Turnul din Taiwan, un zgârie-nori de peste 300 metri. Vezicu câți alți arhitecți „s-a bătut” pentru câștigareaproiectului

Inchide