În România hoții fură O MAȘINĂ LA DOUĂ ORE. Care sunt CELE MAI VÂNATE AUTOTURISME

Redactor:
Dan Cărbunaru
În România hoții fură O MAȘINĂ LA DOUĂ ORE. Care sunt CELE MAI VÂNATE AUTOTURISME
La fiecare două ore, hoții fură o mașină în România. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției, în primele trei luni ale acestui an, păgubiții au reclamat 1060 de furturi de autovehicule.

La fiecare două ore, hoții fură o mașină în România. Potrivitdatelor oferite de Inspectoratul General al Poliției, înprimele trei luni ale acestui an, păgubiții au reclamat 1060 defurturi de autovehicule.
Trendul este în ușoară scădere, după ce anul trecut au fostînregistrate 4453 furturi de autovehicule.

Mașinile germane, lamare căutare

Cea mai furată mașină este Dacia, și din cauza faptuluică este cea mai bine reprezentată în parcul de mașini dinRomânia. Topul este dominat, apoi, de mașinile germane.Astfel, pe locul doi se află Volkswagen, urmat de mărcileBMW, Mercedes și Audi. Pe următorul loc se află Renault.La nivel teritorial, cele mai multe mașini dispar în Capitală, undeîn primele trei luni ale acestui an s-au furat 355 de automobile.În top urmează Constanța, cu 65 de mașini, și Cluj-Napoca, de undeau dispărut 33. Din Râmnicu Vâlcea, în primul trimestru au fostfurate 23 de mașini.

Numeroase limuzine sunt furate din străinătate, după ce suntînchiriate, în special din Ungaria, Italia ori Spania. Alte rețelecumpără prin leasing limuzinele, după care le vând unor așa-zișicumpărători de bună-credință din România și din fostul spațiusovietic.
Dintre grupările care acționează în România, cele mai active suntcele din Vest și din București. Unii hoți încearcă să negocieze cuproprietarul, pentru recompensă, alții le scot afară și le vând. Seîntâmplă ca negocierile să și reușească, iar apoi partea vătămatăle spune polițiștilor că și-a găsit mașina abandonată. Polițiștiirămân cu un dosar cu autor necunoscut, pe care îl țin deschis pânăla prescripție, adică zece ani.

BMW X6 – preferatulhoților

La modă este acum furtul de BMW X6. Hoții își supravegheazăvictima, iar când coboară, lăsând mașina cu motorul pornit, disparîn câteva secunde cu bolidul. Alteori folosesc softuri speciale,conectând un laptop la computerul de bord. Întreaga operațiunedurează 30 de secunde și la una dintre fapte polițiștii au obținutși o înregistrare video de la o cameră de supraveghere. „Se mișcăfoarte repede, spun polițíștii de la furturi auto. Intră în mașină,lucrează la calculatorul de bord, probabil la un laptop. Acum treiluni, am luat o grupare la Capitală și se mai potoliseră. Au apărutînsă și alte grupări”.

România, singura țarădin UE unde poți circula legal cu o mașinăfurată

„Am cerut anul trecut o analiză la nivelul din UE și suntemsingura țară în care se poate circula legal cu o mașină furată”, audeclarat pentru gândul sursedin cadrul IGP.

„Am încercat să facem ceva în acest sens, dar nu ne-a băgatnimeni în seamă. Ar trebui un proiect de lege. Câteva sute delimuzine furate de afară circulă legal în România. Am avut un cazcu mașini închiriate afară, înmatriculate cu documente false, pecare le-au vândut hoții. Unii au fost deja condamnați pe fond, auprimit zece ani de închisoare. În prima fază, unele mașini auplecat afară, la părțile vătămate, altele apoi au rămas laașa-zișii cumpărători de bună credință. Recent, instanța a dispusridicarea mașinii, până la soluționarea definitivă a cauzei. Acumalergăm după mașini, dar cei care le folosesc invocă faptul că auatacat măsura în instanță. Noi le-am explicat că judecătorul adispus ridicarea mașinii și că de plecat din țară pleacă după cerămâne definitivă hotărârea, dar nu le predau. Este vorba despremașini gen Audi A8, Mercedes CL, care erau nou-nouțe în 2008.Pentru a înmatricula legal o mașină furată, este nevoie deordonanța procurorului, înainte se aplica o mențiune în certificatși cartea de identitate, că este furată”, au declarat pentrugândul aceleașisurse.

„Cumpărătorul de bună credință are documente pentru o mașinăcare figurează în continuare în baza de date ca fiind furată. Dacăîl oprește polițistul, spune „Uite, domnule, mi-a lăsat-o Parchetulîn custodie”. Nu poate face acest lucru decât în România. În afarațării ar fi reținut pe loc și mașina ridicată”, explică polițistulde Furturi Auto.

×

Ziua Marinei Române, fără spectatori. Klaus Iohannis și Ludovic Orban participă la evenimentele din Portul Militar Constanţa

Publicată de Gandul pe Sâmbătă, 15 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide