Incidența diabetului zaharat, în creștere. Care sunt cele mai afectate județe din România

Redactor:
Mădălina Chițu
Incidența diabetului zaharat, în creștere. Care sunt cele mai afectate județe din România
În prezent aproximativ 346 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat în întreaga lume

Ministrul Sănătății, Ladislau Ritli, a declarat că în cadrul unei conferințe de presă cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului, că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creștere, avertizând că afecțiunea este tot mai des întâlnită și în rândul copiilor.

Incidența diabetului zaharat, în rândul românilor, este de 312 cazuri la suta de mii de locuitori, în creștere față de acum 7-8 ani, când era doar de 230. Cele mai afectate județe sunt Cluj, Sălaj, Bihor, Sibiu, cu o incidență de 480 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar cele mai puțin afectate sunt Giurgiu, Vrancea, Bistrița Năsăud și Harghita.

Aproximativ 3,5% din populație suferea de diabet zaharat în 2010, fiind înregistrați 610.00 pacienți. Potrivit statisticilor de specialitate, un număr de 3% din totalul celor afectați cu diabet îl reprezintă copiii. Tot la copii este îngrijorătoare creșterea incidenței obezității, care este în jur de 4%, în timp ce supraponderalii ajung la 12%, a spus ministrul Sănătății.

Peste 55% dintre diabetici sunt europeni

Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că în prezent aproximativ 346 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat în întreaga lume, iar dintre aceștia 55,2% trăiesc în Europa. Potrivit prognozelor OMS, în următorii 20 de ani acest număr se va dubla.

Prevenția – cea mai bună măsură de combatere a bolii

Pentru a trata acești bolnavi Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate a alocat 385 milioane de lei în 2010, iar în 2011 previziunile sunt similare. Este vorba de asigurarea tratamentelor și a testelor, a precizat ministrul.

Acesta a subliniat importanța campaniei de educație și prevenție în diabet care este derulată de specialiștii din Direcțiile de Sănătate Publică, cu accent pe factorii de risc comuni și pentru bolile cardiovasculare și pentru afecțiunile oncologice. Este important ca oamenii să meargă la medic de la primele semne pentru a nu ajunge în stadii grave și cu complicații, a mai spus ministrul Sănătății.

Importantă este și menținerea greutății corporale ideale și un stil de viață sănătos.

Campanie de prevenire

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, la nivelul întregii țări se vor desfășura activități de educare și informare pentru populația generală prin Direcțiile de Sănătate Publică județene sub sloganul „Acționează acum pentru prevenirea diabetului!”.

Evitarea factorilor de risc, printre care se numără fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentația nesănătoasă, obezitatea și stresul, reprezintă o direcție prioritară de acțiune pentru politica Ministerului Sănătății de prevenire a bolilor netransmisibile: boli cardio-vasculare, respiratorii, metabolice și oncologice.

Inchide