Inelul median al Capitalei va traversa lacul Herăstrău printr-un pasaj suprateran sau printr-un tunel. Cine va investi în lucrarea de 1 miliard de euro

Inelul median al Capitalei va traversa lacul Herăstrău printr-un pasaj suprateran sau printr-un tunel. Cine va investi în lucrarea de 1 miliard de euro
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 24/04/2012, 04:45

Până la sfârșitul acestui an vor începe lucrările de construcțiila inelul median în zona de nord a Capitalei. Cinci firme, SCEcoterra SRL, SC Proiect București, SC Metroul SA, SC WesternOutdoor SRL și Alpha Studio, au semnat cu Primăria Capitaleicontractul pentru elaborarea Planului de Urbanism Zonal (PUZ) și astudiului de fezabilitate. Vlad Cavarnali, membru în ComisiaTehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul PrimărieiCapitalei și reprezentant al SC Alpha Studio SRL, a declarat pentrugândulcă „este vorba de șapte tronsoane care urmează să închidă inelulmedian în zona de nord a Bucureștiului.

Prioritare sunt doar patru pentru care trebuie găsite soluțiiimediate. Este vorba de o zonă destinată transportului, paralelă cucalea ferată București-Constanța. Zona a avut această destinațieîncă de pe vremea lui Ceaușescu. Încercăm să găsim soluții ca săexiste cât mai puține exproprieri”.

Arhitecții iau în calcul un tunel sau un pasajsuprateran peste Herăstrău

Arhitecții celor cinci firme care au câștigat contractul pentruelaborarea PUZ-ului și a studiului de fezabilitate analizează maimulte soluții pentru proiectarea inelului median ce va trece prinzona de nord a Bucureștiului.

„Trebuie făcut un grafic și găsite punctele-cheie. Se analizeazăinclusiv posibilitatea ca inelul median să subtraverseze printr-untunel Herăstrăul sau să treacă peste acesta printr-un pasajsuprateran, paralel cu calea ferată. În acest moment sunt numaianalize iar decizia finală se va lua în funcție de costuri și denumărul de exproprieri care ar trebui făcute. Nu este nimicstabilit”, a mai declarat pentru gândul VladCavarnali. Întrebat ce legătură există între inelul median șiviitoarea autostradă suspendată, Vlad Cavarnali a răspuns evaziv:”Știu doar că A3 va avea un pasaj suprateran care coboară lanivelul solului”.

Inelul median costă peste un miliard deeuro

Inelul median al Capitalei este inclus în Master Plan și va trebuifinalizat până la sfârșitul anului 2012. Viceprimarul general alCapitalei, Mircea Raicu, a declarat pentru gândulcă „inelul median nu are nicio legătură cu autostrada suspendată.Inelul median se realizează prin străpungeri și supralărgiri cupasaje supraterane și subterane. Inelul median este pe jumătatefăcut și, până la sfârșitul anului 2012, ar trebui finalizat. Are55 de kilometri lungime, iar realizarea lui costă peste un miliardde euro, majoritatea banilor fiind destinați exproprierilor”.Potrivit viceprimarului general, Mircea Raicu, pentru finalizarealucrărilor la inelul median ar mai trebui făcute străpungerileNicolae Grigorescu-Olteniței. Alexandriei -strada Brașov șisupralărgiri pe strada Turnu Măgurele-Luică și Fabrica deGlucoză.

„Inelul median este cel care face legătura cu inelul principalși linia de centură. Este o lucrare foarte importantă care va fiexecutată pe pământ. Nu trebuie făcută confuzia între autostradasuspendată și inelul median. Sunt două lucrări distincte”, a maiexplicat viceprimarul Mircea Raicu.

Oprescu: Firma Shanghai Group, interesată să investeascăîn inelul median

Consorțiul chinez Shanghai Construction Group este interesat săinvestească în tot inelul median al Capitalei. Investiția seridică, potrivit primarului Sorin Oprescu, la 700-800 de milioanede euro iar banii ar urma să fie recuperați din exploatareaautostrăzii suspendate pe un număr de ani. Sorin Oprescu a explicatcă întregul inel median va avea o lungime totală de 52 dekilometri. În urma vizitei în China, autostrada suspendată se vanumi „drum expres”, din cauză că „legea nu dă voie să construieștio autostradă în interiorul orașului”. Primarul a mai spus că”drumul expres va fi și suspendat, și pe pământ, păstrându-șiacelași traseu”.

Traseul viitoarei autostrăzi suspendate va avea o lungime de 12kilometri, va fi construit pe tronsoane iar construcția primelordouă tronsoane va începe, după cum a declarat primarul general, „deunde își varsă mașinile autostrada Ploiești-București și de acolotrece peste DN1 și se duce până undeva în spatele Casei Presei,până la Poligrafiei, unde se unește cu Jiului. De aici urmează aldoilea modul care trece peste Chitila Triaj și peste Giulești”.Autostrada suspendată se va opri la Lacul Morii, unde va facelegătura cu autostrada A1.

Vara trecută, consilierii municipali au aprobat scumpireaautostrăzii suspendate cu aproximativ 4 milioane de euro, de la15.750.000 de lei la 33.347.320 de lei. La acea dată,arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a explicat pentrugândulcă banii ar urma să fie folosiți pentru comandarea unor PUZ-uri șistudii de fezabilitate.

Tags:
Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
E însărcinată! Măruţă a făcut ochii cât cepele când a aflat...
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce frică are Lionel Messi, de fapt. Sportivul trăiește cu o mare teamă în suflet
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....