Institutul Cantacuzino a ajuns în pragul falimentului. Radiografia unui jaf: de la „managementul defectuos”, la interesele imobiliare

Institutul Cantacuzino a ajuns în pragul falimentului. Radiografia unui jaf: de la managementul defectuos, la interesele imobiliare
Publicat: 23/04/2012, 19:39
Actualizat: 23/04/2012, 19:41

Institutul Cantacuzino, singurul institut din România în care se produceau vaccinuri și seruri de care depindea sănătatea a milioane de oameni este în pragul falimentului. „Mai avem bani doar de o chenzină”, ne spune doctorul Dan Ionescu, șeful Laboratorului de infecții cu transmitere sexuală de la Institut. Domnul Ionescu este cel mai vechi angajat. gândul vă prezintă în continuare principalele cauze care au pus pe butuci acest Institut de elită.

1. În primul rând este vorba despre „managementul defectuos”. Puteți citi mai jos cine a manageriat Institutul în ultimii ani.

2. În al doilea rând, „vina” aparține concurenței. Companiile farmaceutice străine dețin suficiente resurse pentru a-și exercita influența în structurile de decizie ale administrației de la București.

3. În al treilea rând, este vorba de desființarea așa numitelor „liniil de producție”. Despre aceste decizii sinucigașe citiți mai jos.

4. Nu în ultimul rând, este vorba de interese imobiliare. Da, Institutul stă pe o mină de aur în centrul Capitalei.

Situația disperată a institutului a devenit de câteva zile subiectul unei anchete desfășurate de Avocatul Poporului. Gheorghe Iancu, deținătorul acestei funcții, a demarat „o anchetă proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – în diluții – produs original românesc), de către Institutul Cantacuzino”, ceea ce în opinia instituției Avocatului Poporului reprezintă „o încălcare gravă a dreptului fundamental la sănătate, prevăzut de art. 34 din Constituție și o afectare într-o anumită măsură a siguranței naționale a României”.

Institutul Cantacuzino are o situație delicată de 20 de ani. „În 1991-1992 s-a desfințat prima secție de producție de vaccin poliomielitic. OMS s-a angajat că va eradica boala produsă de virusul poliomielitic, dar în România este necesară vaccinarea împotriva acestui virus. Pentru că nu mai există acest vaccin de poliomielită produs la noi în țară, importăm. Apoi, din 1994 până în prezent s-a continuat să se desființeze ariile de producție a mai multor vaccinuri. Nu s-a pus nimic în loc. În prezent Institutul Cantacuzino nu mai produce nimic. Niciun ser, niciun vaccin„, a declarat pentru gândul dr. Monica Bălteanu, vicepreședintele sindicatului din Institutul „Cantacuzino” – TESA.

Care sunt principalii factori care au pus Institutul Cantacuzino pe butuci

Încă de la începutul anilor ’90, angajații au tot trimis Ministerului Sănătății și Executivului numeroase memorii prin care au atras atenția asupra faptului că desființarea rând pe rând a secțiilor de producție a vaccinurilor și a serurilor va duce în cele din urmă institutul în faliment.

Angajații Institutului Cantacuzino au vorbit, pentru gândul, despre principalele cauze care au pus, în opinia lor, instituția pe butuci:

Managementul defectos al directorilor care au condus Institutul Cantacuzino în ultimii 8 ani

● În intervalul 2005 – 2009, manager a fost Dorel Radu Lucian, cercetator în cadrul Institutului, înlocuit de către ministerul Sănătății în urma a acuzațiilor de management defectuos venite din partea sindicatului TESA din cadrul Institutului Cantacuzino.

● În 2009-2010, a fost manager Radu Iordachel, care a fost demis de ministrul Sănătății pentru management defectuos.

● În perioada 2010 – 2011, manager a fost Gabriel Ionescu, cercetator în cadrul Institutului, care și-a depus voluntar demisia.

● În perioada 2011 – 2012, Dorel Radu Lucian a fost numit din nou director. La sfârșitul săptămânii trecute acesta își dă demisia pe fondul acuzațiilor de management defectuos aduse de sindicatul TESA din cadrul Institutului Cantacuzino;

● Pe data de 17 aprilie 2012, Ministerul Sănătății l-a repus în funcție pe Radu Iordachel, după ce a atacat în instanță decizia demiterii sale de către Cseke Attila și a câștigat procesul intentat Ministerului Sănătății, care va trebui să-i plătească salariul pe ultimii doi ani.

„În ultima perioadă, Dorel Radu Lucian nu a mai semnat nicio hârtie. Institutul avea nevoie printre altele de seruri pentru a putea funcționa. Semna doar salariile și nimic mai mult. Desființarea rând pe rând a secțiilor s-a produs în urma unui management defectuos. Ministerul nu își asumă aceste lucruri, dar ministerul este cel care numește oameni la conducerea Institutului Cantacuzino”, spune dr. Dan Ionescu, care lucrează în acest institut din 1972.

Angajații mai vorbesc și despre interese imobiliare

„Terenul pe care se află Institutul Cantacuzino este unul extrem de valoros pe piața imobiliară. Odată cu desființarea acestui institut se va dori, cel mai probabil, vânzarea acestuia”, punctează dr. Ionescu.

Ministerul Sănătății cumpără vaccinuri de import

Dr. Monica Bălteanu spune că efectele închiderii secțiilor de producție a vaccinurilor s-au simțit în 2010, atunci când, din cauza faptului că Institutul Cantacuzino nu mai producea vaccin împotriva tuberculozei, a trebuit să importe.

Același lucru se întâmplă și în cazul vaccinului împotriva rujeolei, cunoscută și sub numele de pojar. „Institutul Cantacuzino producea doar vaccin pentru acest virus. Celelalte companii farmaceutice din lume fabricau un astfel de vaccin, dar trivalent. Are mai multe tulpini. Este indicat și pentru oreon, rujeolă și rubeolă. Pentru că noi nu am produs un vaccin trivalent, Autoritatea Națională a Medicamentului a decis să ne desființeze și această secție”, a mai spus dr. Bălteanu.

Singurul vaccin pentru care mai avea aprobare era cel antigripal. „Anul acesta nu vom putea produce nici acest vaccin. S-au început lucrări de modernizare în laboratorul unde se producea vaccinul antigripal. Acestea nu s-au terminat nici până acum. Cel mai probabil laboratorul va fi gata prin iunie, ceea ce înseamnă că anul acesta nu se vor găsi pe piață vaccinuri antigripale românești”, afirmă dr. Bălteanu.

Cadrul medical amintește că, în mod normal, producția pentru vaccinul antigripal începea la sfârșitul lunii martie, pentru ca acesta să poată fi scos la vânzare în octombrie, atunci când începe campania de vaccinare a populației.

Datoriile pe care institutul le are la MS și la ANAF

Dr. Dan Ionescu spune că și datoriile pe care Institutul Cantacuzino le are la Ministerul Sănătății și la Fisc sunt alte cauze care au dus instituția în pragul falimentului. „După ce s-au retras cele 700.000 de doze de vaccin antigripal trivalent la începutul anului, Cantacuzino trebuie să plătească ministerului un milion de euro.

În plus, cei de la ANAF susțin că avem datorii de 5 milioane de lei, pentru că nu am plătit TVA. Acest lucru este imposibil, deoarece institutul nu are datorii la stat”, susține dr. Ionescu.

Ce măsuri a luat Ministerul Sănătății pentru a preveni închiderea Instutului

Ministerul Sănătății însă caută soluții, „încă de la începutul acestei luni”, după cum afirmă într-un comunicat remis gândul. „Se caută soluții, în primul rând, prin consiliere și expertiză pentru echilibrarea economico-financiară a instituției și relansarea producției de vaccin gripal și antituberculoză (BCG)”, dar se precizează clar că „instituția nu se află în subordinea Ministerului Sănătății nici din punct de vedere economic și nici sub aspectul managementului producției”.

Mai mult, ministerul cere noului șef de la Cantacuzino, Radu Iordăchel, să prezinte un plan de rentabilizare și relansare a instituției.

MS va cheltui mai mulți bani pentru Programul Național de Vaccinare

De la un Institut de renume, înființat în 1921, Cantacuzino, de altfel singura instituție din România care putea să producă vaccinuri și seruri pentru uz intern, este în pragul falimentului în condițiile în care de ceva timp nu mai poate să producă niciun tratament. Practic „este pus pe butuci”, afirmă reprezentanții sindicatului TESA – IC.

Pentru prima dată în ultimii zeci de ani, vaccinul antigripal sezonier românesc nu va mai fi găsit anul acesta în farmacii. Renunțarea la acest tip de vaccin înseamnă bani cheltuiți de stat pentru achiziționarea serurilor din străinătate, dar bani mai mulți vor scoate și românii, care-și vor cumpăra vaccinul antigripal de import.

„Anul trecut Institutul a vândut ministerului vaccinul antigripal cu 7.89 de lei, iar următoarea firmă care a licitat avea vaccinul de vânzare cu 7.91 de lei. Prețurile au fost scăzute pentru că exista un producător intern. Cu siguranță, anul acesta ministerul Sănătății va trebui să aloce de la buget mai mulți bani pentru cele un milion de doze de vaccin care fac parte din Programul Național de Vaccinare”, afirmă dr. Bălteanu.

700,000 de doze de vaccin riscă să expire în depozitul Institutului Cantacuzino

Cum a ajuns falimentar un institut care până în 1989 producea 174 de produse biologice, printre care vaccinurile împotriva febrei tifoide, difteriei sau poliomielitei? Rând pe rând, vaccinurile nu au mai fost fabricate.

Potrivit unui memoriu al sindicatului TESA-IC remis gândul, 300.000 de doze de vaccin BCG, antituberculoză și 400.000 de doze de Polidin expiră în depozitul institutului, deoarece nu pot fi scoase la vânzare, pentru că autorizația de punere pe piață a expirat. De altfel, situația apare și în ultimul memoriu trimis MS la începutul acestei luni.

Potrivit memoriului, Institutul Cantacuzino nu mai poate produce niciun vaccin deoarece ariile de producție și fiolaj pentru produsele biologice administrabile la om sunt închise pentru că nu au mai primit autorizație de la Agenția Națională a Medicamentelor. Motivul? Laboratoarele nu se ridică la standardele impuse de Uniunea Europeană.

Care sunt vaccinurile aflate în rezerva de stat a României

Potrivit ordinului 1033 /14 iunie 2011, Ministerul Sănătății dispune de o rezervă de stat de 33.480 de doze vaccinuri. Din datele obținute de gândul de la minister, instituția dispune de 9.000 de doze de vaccin tetanic, 900 de doze de tifoidic, 900 de doze de vaccin antirabic, 4.500 de doze de vaccin pentru rujeolă, 9.000 de doze de vaccin difteric si tetanic, 180 de doze de vaccin meningococic polizaharidic și 9.000 de doze de vaccin gripal trivalent.

Ministerul Sănătății nu a precizat, până la ora publicării materialului, de la ce companii farmaceutice provin vaccinurile din rezerva de stat.

Președintele CMR: „Vaccinurile produse în România erau lipsite de efecte adverse”

Prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, a declarat pentru gândul că Institutul Cantacizino era o instituție strategică. „Datorită acestui institut, România era printre primele trei țări care producea vaccinuri. Institutul era recunoscut în întreaga lume, ținând cont de faptul că vaccinurile produse în România erau lipsite de efecte adverse”.

Șeful CMR susține că, odată cu închiderea acestui institut, românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a cumpăra un vaccin, deoarece cele din import au un preț mai ridicat decât cele din producția internă. „Nu doar bugetul fiecărui român în parte va avea de suferit, ci și cel al Ministerului Sănătății, care și așa este destul de mic”.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
FOTO. Celebrul milionar însurat, imagini compromițătoare! S-a culcat cu 3 blonde. Cum arată tinerele de...
Nuduri artistice. Cum au celebrat americanii Ziua Picturii pe Corp. Imagini NECENZURATE
SOC in lumea sportului! Simona Halep este însărcinată cu primul copil?! SECRETUL s-a aflat:
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Toate restricțiile de care vor avea parte nevaccinații, în România. Ministrul Educației a făcut marele...
AUR anunţă că iniţiază un proiect de lege anti-LGBT, similar cu cel din Ungaria
BANCUL ZILEI – Ion și Maria, partidă de amor sălbatic
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
E OFICIAL! Ajutoarele sociale vor crește anual. Klaus Iohannis a promulgat legea
Dezvăluiri bombă despre Survivor! Un concurent a dat tot din casă. Fanii nu bănuiau asta...
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”
Rezultate finale Definitivat 2021, după contestaţii: Cum verifici online notele pe Edu.ro?
Șoc total pentru cei vaccinați cu două doze de PFIZER! Toți vor avea efecte secundare...
Țigările electronice cu arome, un pericol mortal pentru copii!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...