INTERVIU CU VICTOR PONTA la „După 20 de ani”: Nu voi tolera furtul. Ce spune premierul despre Roșia Montană, Cuprumin și ce îi transmite lui TRAIAN BĂSESCU

INTERVIU CU VICTOR PONTA la După 20 de ani: Nu voi tolera furtul. Ce spune premierul despre Roșia Montană, Cuprumin și ce îi transmite lui TRAIAN BĂSESCU
Publicat: 14/05/2012, 11:10
Actualizat: 14/05/2012, 11:10

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică la „După 20 de ani”, la Pro TV, că în renegocierile cu FMI guvernul a reușit să obțină undă verde pentru reîntregirea salariilor și restituirea banilor reținuți ilegal pensionarilor. Șeful guvernului a spus că rambursarea banilor pentru pensionari se va face începând cu 1 iunie, iar bani pentru onorarea promisiunilor vor fi obținuți din recuperarea fondurilor alocate de guvernul Ungureanu primăriilor PDL, dar și din reducerea cheltuielilor.

De asemenea, Ponta a anunțat că guvernul său are învedere introducerea unei cote diferențiate de impozitare, în trei trepte, de la 1 ianuarie 2013, precum și o reducerea a CAS la angajator cu cinci puncte procentuale.

Premierul s-a lansat, totodată, într-un atac la președintele Traian Băsescu pe care l-a acuzat că face un lobby interesat pentru Roșia Montană. Ponta a spus, de asemenea, că divergențele între el și șeful statului vor înceta „natural”.

De unde vor fi luați banii

„La rectificarea bugetară din iulie vom arăta foarte clar de unde luăm 400 de lei pentru a ne ține de cuvânt. Trebuie să vedem de unde recuperăm aproape 300 de milioane din banii dați de guvernul Ungureanu aleșilor partidului de guvernământ. Ministerul Finanțelor va veni cu un memorandum despre reducerea cheltuielilor”, a spus Ponta.

„De la 1 iunie începem rambursarea către pensionari a sumelor reținute ilegal”, a mai spus el.

Ponta a afirmat că Guvernul intenționează ca, anul viitor, să reducă nivelul contribuțiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, iar impozitarea se va face în trei trepte.

„De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societățile comerciale și persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote, de 12% și 8%, Va fi, dacă vreți, o cotă socială, iar efectul pe buget este unul negativ. Vor fi însă și măsuri cu impact pozitiv asupra bugetului, în primul rând terminăm pentru totdeauna cu povestea Fondului de rezervă al Guvernului folosit pentru finanțarea diverselor acțiuni. Nu îl desființăm, dar va fi folosit numai pentru situații de urgență, conform prevederilor legale, nu pentru finanțarea o dată la două luni a propriilor primari și președinți de consilii județene”, a spus Ponta.

În privința CAS, premierul a arătat că intenția Executivului este să efectueze anul viitor o reducere de cinci puncte procentuale la angajator.

„Sun convins că putem să le introducem din 2013. Am făcut toate calculele”, a spus șeful guvernului.

Șeful guvernului a susținut că România are pontențial de creștere economică și a subliniat că fonduri pot fi aduse la buget prin reducerea evaziunii fiscale.

„Cred că fostul premier Ungureanu a început un lucru bun la ANAF, printr-un proces de reducere a evaziunii fiscale și de colectare mai bună a veniturilor la buget, motiv pentru care noul șef ANAF rămâne în funcție dacă va îndeplini aceste criterii de performanță”, a declarat Ponta.

Ținta de 1.5% pentru creștere economică e realistă

Premierul a afirmat că ținta de creștere economică de 1,5% pentru acest an este în continuare una realistă.

„Predicția de 1,5% creștere economică – Comisia Europeană începe să fie mai puțin optimistă în ceea ce privește toate țările europene – să zicem și să sperăm că este încă una realistă. Nu există însă nicio variantă în care să depășim deficitul bugetar de 3% din PIB pe ESA”, a spus Ponta.

El a admis că ținta de 1,5% creștere economică reprezintă prea puțin pentru ca România să poată rambursa datoriile, obligație pentru care ar fi necesar un avans anual al PIB de 3%, dar a apreciat că există un potențial de creștere economică dacă va exista o administrație mai eficientă, dacă vor fi atrase venituri din agricultură și energie și dacă va exista un climat de afaceri care să favorizeze crearea locurilor de muncă.

„Mai greu va fi să mai prindem vremurile de aur din 2001-2008 (…) Dependența de exporturile către țări din Uniunea Europeană este punctul nostru slab, dacă reușim prin politici guvernamentale și prin inteligență diplomatică să deschidem alte piețe decât Uniunea Europeană pentru exporturile românești, atunci acel obiectivdevine realist”, a spus Ponta.

„Am oprit total PNDI

Premierul a mai spus că economiile se vor face prin restrângerea unor programe guvernamentale, iar fondurile astfel obținute vor fi utilizate la cofinanțarea proiectelor europene.

„Am început acum în fiecare minister și autoritate să tăiem contracte din acelea dubioase. Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finanțarea pe acest an și pe viitor. Anul acesta era vorba de un miliard lei”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe președintele Traian Băsescu de faptul că, deși ocupă prima poziție a țării, face lobby în favoarea unei companii private în proiectul Roșia Montană.

„Eu înțeleg că există interese private, ca peste tot în lume, care se împletesc cu cele politice. Nu se pot face însă proiecte de aceste gen pentru că le dorește foarte tare un om politic, indiferent cum se cheamă. Mă refer evident la președintele Băsescu”, a spus Ponta.

Ponta a dezvăluit, totodată, că guvernul va anunța, până la sfârșitul lunii iunie, un nou nivel al redevențelor pentru sectorul energetic, deoarece România încasează doar 4% în condițiile în care media europeană presupune o redevență de peste 20%.

Victor Ponta este invitatul lui Cristian Leonte și al celor doi jurnaliști Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) și Claudiu Pândaru (gandul.info) duminică, la emisiunea După 20 de ani, difuzată de ProTV.

Noua ediție a emisiunii va putea fi vizionată și pe noul canal de știri VoyoNews, pe www.voyo.ro.

Cel mai tânăr premier vine să dea raspunsurile pe care toată țara le așteaptă. Despre jocul puterii, soluții și noi speranțe, duminică la „După 20 de ani”.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Bonurile de masă din România, schimbare radicală! Ce vor trebui să facă românii în curând
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Cu au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Băutura din România după care străinii sunt înnebuniți! Aproape toată producția merge la export, românii...
Alertă alimentară în România. Fructele și legumele care sunt pline de pesticide
Medicul Virgil Musta cere LOCKDOWN total pentru a opri pandemia
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Predicții sumbre pentru România: „Vom pierde peste 3.000 de vieţi până duminică la ora 13....
El va fi noul premier al României! Este oficial! Ședință de urgență în PNL
INFORMAȚIA MOMENTULUI: Nicolae Ciucă - viitorul prim-ministru! Americanii l-au convins pe Klaus Iohannis
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021