INTERVIU EXCLUSIV- CUM S-A NEGOCIAT PLANUL B. Lider al Coaliției: „pe oricare dintre variante mergem putem să plecăm cu toții liniștiți în mormânt”

Redactor:
Maria Toader
INTERVIU EXCLUSIV- CUM S-A NEGOCIAT PLANUL B. Lider al Coaliției: „pe oricare dintre variante mergem putem să plecăm cu toții liniștiți în mormânt”
O să adoptăm una dintre soluțiile greșite pentru că nu mai avem soluția corectă și o să murim exact cum moare broasca care fierbe încet la foc mic și nu-și să seama că este fiartă și nu mai are capacitate din cauza asta să sară afară

Ce ați discutat?

V.P.; „Nu am ajuns la nicio concluzie. Singura variantă carene-a mai rămas este să presăm pe economie. Am mai existat oipoteză, pe care am susținut-o: să taxăm pensiile cu 16%, cu cotaunică, dar nu a acceptat-o absolut nicio formațiune politică. Esteimposibil de luat în conjuctura actuală și asta e viața. Deci,singura soluție în momentul de față, indiferent prin ce metodă esteca acești 1,5 miliarde de euro se duce pe economia reală, ceea ceeste o nenorocire. Abia acum este o nenorocire. Deci, în clipaasta, România se îndreaptă după părerea mea, în cam un an-indiferent care va fi variantele: majorarea TVA-ului, majorareaTVA-ului și a cotei unice, majorarea cotei unice, majorarea cotelorde contribuție la fondurile astea nenorocite care sunt deficitarede peste 10 ani- spre dezastru. Noi stăm pe o bombă cuceas, care sunt fondurile sociale. Și acuma explodează bomba aia,acuma a explodat. Deci, pe oricare dintre variante mergem, baniiăștia vor presa pe economia reală și cu asta putem să plecăm cutoții liniștiți în mormânt.

Ce variantă propusă de România va intra în boardulFMI?

V.P.: „Au fost făcute toate calculele cu putință. E a treia oarăcând le facem. Concluzia este simplă,pentru că dacă nu ducilucrurile astea ai două variante: să le duci pe populație,săafectezi indirect economia sau să le duci direct pe economie, să oafectezi direct. Varianta cu dusul pe populație și să afecteziindirect economia s-a epuizat astăzi (vineri- n.r.), odată cudecizia Curții Constituționale. Ce a rămas este să afectezi directeconomia, ceea ce este foarte, foarte, foarte rău.
Oricare dintre măsurile pe care le propusesem eu de redresare numai pot fi luate în clipa asta pentru că în momentul de față ainevoie de tot felul de pârghii ca să acoperi un deficit pe care eunu îl aveam în calcul. Ori, practic, după părerea measinceră, noi nu mai aveam soluție de ieșire dindezastru.

Când vă mai întâlniți în Coaliție ca să discutați „PlanulB”?

V.P.: „O să ne întâlnim în continuu în perioada asta. Osă adoptăm una dintre soluțiile greșite pentru că nu mai avemsoluția corectă și o să murim exact cum moare broasca care fierbeîncet la foc mic și nu-și să seama că este fiartă și nu mai arecapacitate din cauza asta să sară afară.

Dar pe ce cifre concrete s-a discutat în searaasta?

V.P.: „Am calculat implicațiile fiecărei creșteri cu un punctprocentual a fiecăreia dintre resurse care sunt trei: TVA, cotăunică- pe care o putem și sparge în două: impozit pe salariu șiimpozit pe profit- și cotele de asigurări- CAS, CASS și șomaj.Luând în calcul și ce se va întâmpla foarte curând, căci deficitulîn fondul de șomaj va crește galopant odată cu venirea românilordin Spania și Italia, oricare dintre astea trei am merge înmomentul de față sau pe orice combinație dintre ele, noi tottrebuie să presăm cu deficitul pe care îl avem pe economia reală șinu indirect. Căci decizia a luat-o astăzi, în numele tuturor,Curtea Constituțională: nu mai presăm pe economie indirect, cidirect. Asta este, pur economic discutând, decizia CCR”

Mâine de dimineață Guvernul se va reuni pentru a aproba caredintre variantele de lucru?

V.P.: „În continuare în noaptea asta se fac calcule pe toatecombinațiile posibile.S-a luat în calcul inclusiv ideea impozituluiprogresiv, absolut toate nebuniile s-au calculat astăzi, tot ceeste imaginabil omenește s-a calculat. Și apoi, în noapteaasta,urmează să se construiască pe câteva scenarii, complexele demăsuri. Cea mai simplă, și probabil cea care ar afecta celmai puțin, ar fi majorarea TVA-ului la 25%. Și cum? Adicănecombinată cu nimic.Dar este suficientă măsura asta ca să te punăla pământ într-un an de acum. La pământ înseamnă următorul lucru:nu mai ai bani să plătești salariile bugetarilor și pensiile și nute împrumută nici dracu. Asta înseamnă la pământ.

Citeșteși: CUM ARATĂPLANUL B – CREȘTE TVA, IMPOZITE MAI MARI PEPENSII

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Electric Castle 2021 a fost amânat. Când va avea loc, de fapt, festivalul mult așteptat...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide