INTERVIU. Hannes Swoboda, liderul grupului socialist din PE: Lui Adrian Năstase i se cuvine un minim respect, chiar dacă a fost condamnat pentru ceva ce face orice președinte al SUA

INTERVIU. Hannes Swoboda, liderul grupului socialist din PE: Lui Adrian Năstase i se cuvine un minim respect, chiar dacă a fost condamnat pentru ceva ce face orice președinte al SUA
Publicat: 27/06/2012, 21:48
Actualizat: 03/07/2012, 16:41

Hannes Swoboda, liderul grupului socialist din Parlamentul European, a declarat, pentru gândul, că Adrian Năstase ar trebui să se suspende din PSD după sentința de condamnare în dosarul „Trofeul Calității”. Europarlamentarul susține că imaginea PSD nu este afectată de cazul Năstase. Hannes Swoboda a declarat, într-un scurt interviu pentru gândul, că lui Adrian Năstase ar trebui să i se acorde mai mult respect pentru că a făcut mult bine României.

Gândul: Ați asistat în aceste zile la dezvoltarea cazului Năstase. Cum comentați condamnarea fostului premier la 2 ani de închisoare cu executare?

Hannes Swoboda: Eu în permanență am spus că, dacă cineva a încălcat legea, trebuie să mergă în fața judecătorilor. Eu nu comentez deciziile judecătorilor. Spun doar că în țări precum Franța sau în alte țări ar trebui să existe un comportament decent față de cineva care a fost condamnat, dar care a făcut un serviciu imens României.

După condamnare au existat două feluri de a prezenta situația: Năstase a fost supus unei persecuții politice, o altă opinie a fost că Justiția și-a făcut datoria. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

Dacă Năstase a greșit sau nu, nu sunt în măsură să mă pronunț. Asta este treaba judecătorilor, iar eu trebuie să respect decizia instanței. Magistrații au decis, iar politicienii ar trebui să se abțină de la comentarii. Poți să ai părerea ta, să o dezbați într-un cadru personal, dar nu este ceva ce trebuie dezbătut în spațiul public.

Credeți că, după acestă condamnare, Adrian Năstase ar trebui exclus? Va afecta acestă sentință imaginea PSD?

Nu cred că decizia de condamnare a lui Năstase crează o imagine negativă asupra Partidului Social Democrat. Este o chestiune personală. Putem avea opinii, dar până la urmă partidul va decide ce va face după acestă condamnare. PSD trebuie să decidă dacă îl va exclude sau nu. Domnul Năstase ar putea să demisioneze din partid, dar sunt multe posibilități.

Cum vedeți presupusa tentativă de suicid a fostului premier: gest de onoare sau o încercare de a scăpa de încarcerare?

România are atâte de multe probleme care trebuie interpretate. Nu am fost acolo în momentul incidentului, nu pot să mă pronunț. Ce pot să spun este că totul este un eveniment tragic. Cum am mai spus, domnul Năstase a făcut multe lucruri bune pentru România. I se cuvine un minim respect, chiar dacă a fost condamnat pentru ceva ce face orice președinte al Statelor Unite, adică să organizeze campania de colectare a fondurilor pentru campanie. Nu vreau să mă pronunț sau să judec.

Revenind la întrebarea anterioară, cred că cea ma bună soluție ar fi ca domnul Năstase să se autosuspende din PSD. Oricum el se poate adresa Curții Europene. Din punctul meu de vedere, în acest caz nu s-a spus ultimul cuvânt. Domnului Năstase ar trebui să i se acorde respectul cuvenit unui om care a făcut mult bine în special pentru integrarea României în UE, chiar dacă este vinovat pentru că a încălcat legea.

În opinia dumneavoastră, cea mai bună soluție pentru PSD ar fi ca Adrian Năstase să se autosuspende din partid?

El ar putea face asta pentru a evita implicarea partidului. Asta depinde doar de domnul Năstase și de PSD. Nu cred că mai este altceva de adăugat.

Hannes Swoboda este liderul grupului socialist din PE. Din acest grup parlamentar fac parte și europarlamentarii PSD din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Regulă pentru toți proprietarii de terenuri din România. Legea spune foarte clar
Modificări mari în Codul Rutier. Ce se întâmplă cu permisul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun