ÎNTOARCEREA CREIERELOR. MISSION: POSSIBLE

Redactor:
Andreea Ofițeru
Cei mai performanți studenți români în străinătate au fost premiați marți seara la Palatul Parlamentului într-o ceremonie specială, organizată de Liga Studenților Români în Străinătate.

Cei mai buni nouă studenți români în străinătate au fost premiați marți seară la Palatul Parlamentului într-o ceremonie specială, organizată pentru al patrulea an consecutiv de Liga Studenților Români în Străinătate (LSRS), la care au participat peste 500 de studenți români care învață în Europa, Asia sau pe continentul Nord-american.

Tinerii au performanțe remarcabile în medicină, matematică, informatică sau biologie în cadrul unora dintre cele mai prestigioase universități din lume. Oarecum surprinzător, dorința cea mai mare a studenților plecați la studii în străinătate este să se întoarcă în România.

Veniți de la sute de kilometri depărtare, studenții români au lansat un apel către autoritățile de la București să-i primească acasă și să profite de experiența lor.

„În fiecare an am lansat propunerea către autorități să ne dea șansa să contribuim la viitorul acestei țări. Cu regret am observat de fiecare dată că entuziasmul și promisiunile durau, ca orice minune, cel mult trei zile. Apoi se reinstala trista anormalitate a societății românești și apărea zidul de blazare, cinism și scepticism de care ne-­am lovit cu toții la un moment sau altul”, a spus Sebastian Burduja, fondatorul LSRS, absolvent al Universităților Stanford și Harvard, iar în prezent consultant la Banca Mondială.

„De la indiferență la teamă sau neîncredere, replicile ne sunt cunoscute: „Oricum nu se schimbă nimic”, „Îmi sunteți dragi, dar sunteți naivi, măi copii”, „Ce să mai căutați în România?” și poate cea mai dureroasă reacție -„N-­avem nevoie și nici loc de voi”, a continuat Burduja.

Mediafax Foto: Răzvan Chiriță/ Sebastian Burduja vrea să-i aducă pe studenții plecați afară înapoi

Smart Diaspora, strategia tinerilor de reîntoarcere în România

Anul acesta, tinerii au venit cu ceva în plus în afară de apeluri verbale, și anume cu o strategie scrisă – Smart Diaspora, prin care propun transformarea României într-­o destinație de carieră pentru studenții și absolvenții universităților de top.

Înainte să scrie strategia, tinerii au studiat programele de „brain regain” din țări precum Brazilia, China, Malaezia sau Polonia, unde reîntoarcerea studenților performanți a fost posibilă.

Unul dintre pașii propuși de Smart Diaspora pentru a facilita reîntoarcerea „creierelor” în România este introducerea recrutarii online pentru candidații aflați în străinătate pentru posturile din administrația publică. De asemenea, studenții propun deduceri fiscale pentru o perioadă determinată pentru cei care aleg să se întoarcă în România, dar și programe de burse și intership-uri după modelul modelul „White House Fellows” din SUA.

„Scopul Smart Diaspora nu este de a impune revenirea în țară ca pe o datorie, ci inițiativa noastră dorește să ofere o alegere reală și avizată prin crearea condițiilor ca tinerii români din străinătate să afle și să poată beneficia de oportunitățile de dezvoltare profesională în România”, a explicat Sebastian Burduja.

Gruia Bădescu: „Bucureștiul nu este iubit”

Gala LSRS a premiat cei mai buni studenți de la categoriile: Europa universitar, Europa post universitar, America de Nord- universitar, America de Nord post-universitar, Alte continente, România, Erasmus și Arte.

„Anul acesta am introdus un premiu special pe arte pentru că sunt mulți studenți talentați și e cumva nedrept și complicat să compari un student care e bun la pictură cu unul care studiază un leac pentrru cancer”, arată Sebastian Burduja. Pentru categoria Arte, studenții au dedicat premiul regizorului Sergiu Nicolaescu.

Nu toți cei opt finaliști au reușit să ajungă la ceremonia de premiere, însă au transmis mesaje video pentru participanții prezenți în sală.

Gruia Bădescu, 29 de ani, este unul dintre puținii premiați care a venit la București pentru a participa la gală. În prezent doctorand la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, Gruia a fost ales studentul anului la categoria „Europa post-universitar”. Studiază reconstrucția arhitecturală și reconcilierea postconflict din orașele distruse de război. Chiar dacă a plecat imediat după terminarea liceului „Dimitrie Cantemir” să studieze în străinătate, Gruia s-a întors în România în urmă cu trei ani și a înființat o asociație prin care voia să pună capăt distrugerilor și dezvoltării haotice și absurde din Capitală, dar și din alte orașe.

„În 2009 am simțit nevoia să mă întorc pentru că vedeam degradarea mediului construit în București, care pe mine mă deranja foarte mult. Bucureștiul este un oraș agresat, traumatizat și neiubit. Dacă ar fi iubit de populația lui, atunci oamenii ar cere altceva și de la primari și de la dezvoltatori. În momentul în care oamenii ar cere anumite lucruri public, atunci cred că s-ar schimba ceva”, a declarat pentru gândul Gruia.

Mediafax Foto: Răzvan Chiriță/ Gruia Bădescu spune că Bucureștiul nu e iubit de oameni

După ce termină programul postoctoral, el se va întoarce în România deoarece vrea să aibă un rol în transformarea ei.

Anul acesta LSRS a premiat și ales un student și pentru categoria România. Juriul l-a ales pe Alexandru Călin, 23 de ani, student în anul VI la Medicină în București, unde studiază în domeniul neuroștiințelor. Alexandru spune că după terminarea facultății va pleca la doctorat în Anglia, pentru că în România nu există programe în domeniul lui.

„Din păcate încă lucrurile nu merg așa cum ar trebui, în sensul că performanța nu este prima care contează. Asta este mare păcat. Sunt profesori universitari în România care nu au lucrări științifice sau le-au scos din burtă atunci când au trebuit să aibă lucrări”, a spus Alexandru.

Mediafax Foto: Răzvan Chiriță/ Raed Arafat le-a promis studenților la Gala LSRS că va aduce medicii înapoi

Cine sunt cei mai buni studenți pentru anul 2011/2012

Europa universitar- Alexandra Olteanu, informatică -Ecole Polytechnique din Lausanne, Elveția

Europa post-universitar- Gruia Bădescu- arhitectură- Universitatea Cambridge

America de Nord universitar- Andrei Horia Gheorghe- matematică- Universitatea Princeton

America de Nord post-universitar- Paul Bogdan- inginerie- Universitatea Carnegie Mellon, Pittsburg

Alte continente- Călin Andrei- caligrafie-Academia de Artă din China

România- Alexandru Călin- medicină-Universitatea Carol Davila

Erasmus- Andrei Panaiotu- geologie/geofizică – Universitatea București

Arte- Maria Nițulescu- Academia de Arte Frumoase din Milano

Marele Premiu – Sergiu Pașca- medicină -Universitatea Stanford, SUA

Mediafax Foto: Răzvan Chiriță// Studenții români din străinătate au luat locul parlamentarilor pentru câteva ore

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Fostul iubit al Anei Mocanu nu se lasă! Bărbatul a făcut noi declarații despre separarea...
Inchide