Într-un an românii petrec pe drumuri 136 de mii de ani. Mulțumiți aici miniștrilor care ne-au acordat privilegiul să mergem pe 70% șosele stricate sau cu „trenurile întârzierii”

Într-un an românii petrec pe drumuri 136 de mii de ani. Mulțumiți aici miniștrilor care ne-au acordat privilegiul să mergem pe 70% șosele stricate sau cu „trenurile întârzierii”
Plecând de la cifrele sondajului făcut de GfK pe un eșantion reprezentativ din mediul rural și urban, Gândul a calculat că românii petrec anual pe drumuri 1,19 miliarde de ore, adică 136.309 ani. Calculul este făcut raportându-ne la populația cu drept de vot din România care are peste 18 ani, adică peste 18 milioane de cetățeni.

Plecând de la cifrele sondajului făcut de GfK pe un eșantionreprezentativ din mediul rural și urban, Gândul a calculatcă românii petrec anual pe drumuri 1,19 miliarde de ore, adică136.309 ani. Calculul este făcut raportându-ne la populația cudrept de vot din România care are peste 18 ani, adică peste 18milioane de cetățeni. Dintre cei intervievați de GfK, 19% audeclarat că merg cu mașina, 21% cu mijloacele de transport în comunși 47% o iau pe jos.

Pe ce drumuri merg? Mulțumită celor 8 miniștri de laTransporturi postdecembriști, din care numai 4 sunt prezentați înfotografiile de mai sus, România este pe ultimele locuri europenedin punct de vedere al infrastructurii. Avem 15.600 de km dedrumuri naționale, din care 10.920 sunt într-o stare proastă. Avem20.385 de km de cale ferată, din care 38% ar fi trebuit demultbăgați în reparații capitale.

Pe ce drumuri mergem

Doar 30% din rețeaua totală de drumuri naționale estereabilitată, potrivit ultimelor declarații ale directorului generalal Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale dinRomânia (CNADNR), Dorina Tiron. Având în vedere că în România sunt15.600 km de drumuri naționale, rezultă că starea proastă estecaracteristică pentru 10.920 km. Dacă situația drumurilor naționaleeste într-o oarecare măsură cunoscută oficial, nimeni nu a făcutvreo centralizare a stării în care se află cei 34.668 km de drumurijudețene sau cei 27.781 km de drumuri comunale. Acestora li seadaugă 22.328 km de străzi în orașe și alți 97.660 km în comune, unprocent important aflându-se în stare deplorabilă. Nici pe caleaferată nu e mai bine.

Ultimele statistici oficiale ale Ministerului Transporturilorrelevă că, din totalul rețelei feroviare de 20.385 km, 5.148 (38%)sunt scadenți la reparații capitale, în aceeași situație aflându-se10.998 dintre cele 18.170 de poduri și podețe, adică 60,53%.Numărul punctelor periculoase a ajuns la 1.054, dintre care 119sunt situate pe magistrale și linii principale, iar cel alrestricțiilor de viteză la 373. De la finele anului trecut,întârzierile „obișnuite” ale garniturilor au fost introduse înMersul Trenurilor, fiind mărită durata de parcurs. În 2009,întârzierile trenurilor au totalizat cinci ani.

Cum ne omorâm plictiseala

În călătoriile mai lungi de 10 minute, de cele mai multe orisuntem vorbăreți, atenți la panourile publicitare pe lângă caretrecem, ori citim sau ascultăm muzică. Marea majoritate a românilorstă de vorbă des sau foarte des, fie direct cu alte persoane (71%),fie la telefonul mobil (52%), relevă cercetarea. Panourilepublicitare reușesc să ne suscite interesul, ele fiind urmărite dessau foarte des de un sfert dintre români, în special de cei cueducație medie și superioară. De asemenea, aproximativ 16% dintretinerii până în 25 de ani sunt interesați de emisiunile prezentatepe ecranele din stațiile sau mijloacele de transport în comun, fațăde aproape 10% procentul înregistrat în total populație, aratăstudiul GfK.

Românilor le place să citească atunci când se deplasează,indiferent de vârstă. Ziarele cumpărate încă sunt mai căutate decâtcele gratuite, 42% dintre bucureșteni cumpărând ziare față de 37%care le citesc pe cele gratuite. Un procent de 12 % dintre românipreferă cărțile, procentul fiind ușor mai ridicat în București șiorașele mai mari de 200.000 de locuitori. Tinerii însă preferă săasculte muzică în timpul deplasărilor mai lungi de 10 minute, laplayer sau la telefonul mobil. Jocurile pe telefon sunt preferatede un sfert din persoanele sub 19 ani, iar videoclipurile șifilmele sunt vizionate pe telefoane sau alte dispozitive portabiledoar de 16% dintre aceștia.

47% dintre români se deplasează pe jos

Numai un sfert dintre români au parte de călătorii zilnice mailungi de o oră, în timp ce aproape jumătate dintre români petrecîntre 10 minute și o oră pe drum. Pentru deplasările zilnice,majoritatea respondenților a declarat că merge pe jos (47%).Urmează mijloacele de transport în comun (21%) sau mașina(19%).

Studiul GfK Omnibus a fost realizat în luna ianuarie 2010 pe uneșantion de 1072 de respondenți din mediul urban și rural.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide