Investiții de 200 de milioane în parcările subterane ale Capitalei. Harta primelor șase construcții și prețul pe care-l vor plăti șoferii

Redactor:
Maria Manoliu
Parcările vor fi realizate în parteneriat public-privat: primăria va pune la bătaie terenul iar investitorul se va ocupa de asigurarea banilor pentru investiții.

Parcările vor fi realizate în parteneriat public-privat:primăria va pune la bătaie terenul iar investitorul se va ocupa deasigurarea banilor pentru investiții. Construcțiile se vor face înunele dintre cele mai aglomerate locuri din Capitală, de aceea șivaloarea investițiilor rămâne foarte mare, în ciuda reducerilor decosturi operate în ultimele ședințe de consiliu general. Valoareainvestiției este de peste 200 de milioane de euro iar costurileaferente unui loc de parcare vor fi cuprinse între 35.134 de euroși 74.550 de euro. Calculele arată că un metru pătrat de parcaresubterană va costa între 1.872 de euro și 3.323 de euro.

l Deși valoarea investiției în cele cinci parcări subterane afost redusă cu 60 la sută față de cea calculată în 2006, laparcarea subterană de la Piața Charles de Gaulle un loc de parcares-a scumpit de la 70.734 de euro la 74.550 de euro.

Reprezentanții municipalității susțin că, indiferent de costuri,un loc de parcare va fi închiriat cu echivalentul a 0,38 deeurocenți. Dacă municipalitatea va găsi investitori, atunci, înaproximativ trei ani, Bucureștiul va avea peste 7.000 de locuri înparcările subterane care se vor construi la Piața Dorobanți, laPiața Alba Iulia, pe Edgar Quinet (la Universitate), pe WalterMărăcineanu (lângă Grădina Cișmigiu) și la Piața Charles de Gaulle.Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că, princonstrucția celor cinci parcări subterane, se vor atrage imediat150 de milioane de euro, bani care se vor duce în domeniulsocial.

7.000 de locuri de parcare subterane la prețuri deapartamente

l În 2006, în studiul de fezabilitate, parcarea subterană de peEdgar Quinet cu 380 de locuri costa 32.916.805 euro. Prețulcalculat în timpul administrației Videanu a fost înjumătățit deangajații primarului general, Sorin Oprescu. Investiția este acumde 13.412.490 de euro, dar chiar și așa, un loc de parcare se vaconstrui cu 35.296 de euro.

l Pentru parcarea subterană de pe Walter Mărăcineanu, inițial înstudiul de fezabilitatea au fost 281 de locuri. Acum, numărulacestora s-a redus cu 40. Directorul Direcției de Investiții,Bogdan Hreapcă, a declarat că numărul de locuri a fost redus dincauza unor copaci. „În zonă sunt niște arbori seculari care nu potfi tăiați. Ar fi și păcat de ei. Investiția s-a redus de la11.300.000 de euro la 8.467.000 de euro, asta însemnă că suma scadecu 20 la sută iar numărul locurilor de parcare cu 15 la sută”. Unloc de parcare se va construi cu 35.296 de euro iar lucrările vordura doi ani.

l „Parcarea subterană de la Piața Alba Iulia a fost totalincorect dimensionată. Inițial avea 2.190 de locuri de parcare. Amvenit pe 1.496 locuri de parcare și am scăzut valoarea investițieide la 172 milioane de euro la 68 de milioane de euro. Asta înseamnăcă am scăzut cu 40 la sută numărul locurilor de parcare și cu 60 lasută valoarea investiției”, a explicat Bogdan Hreapcă. Lucrările laparcarea subterană de la Piața Alba Iulia vor dura trei ani, iar unloc de parcare se va construi cu 45.652 de euro.

l Cele mai scumpe locuri de parcare se vor construi în parcărilede la Piața Dorobanți și Charles de Gaulle. La Pia-ța Dorobanți, unloc de parcare se va construi cu 154.169 de euro iar la PiațaCharles de Gaulle cu 74.550 de euro. Lucrările de construcție vordura doi ani la parcarea subterană de la Piața Dorobanți și treiani la cea de la Piața Charles de Gaulle.

Tarif mediu pe ora de parcare – 0,38 euro

Primăria Capitalei va pune la dispoziție terenurile iarinvestitorii banii. Perioada parteneriatului public-privat este de49 de ani iar după această perioadă parcările intră în proprietateamunicipalității. Directorul general al Direcției Investiții dincadrul Primă-riei Capitalei, Bogdan Hreapcă, sus-ține că redevențape care o va primi municipalitatea de la investitori va ficalculată din încasările firmei, și nu din profit. „La par-careasubterană de la Univer-sitate, noi am calculat redevența dinturnover. Este o redevență care pleacă, în funcție de încasărileanuale, de la 4 la sută spre noi până la 50 la sută spre noi. Înmomentul în care se atinge un maxim de 1,7 milioane de euro pe an,ceea ce pentru Universitate este puțin, primăria primește 50 lasută din volumul total al încasărilor pe parcarea respectivă. LaUniversitate, tariful mediu pe oră este de 0,38 euro. Oricemodificare de tarif nu se poate face decât cu votullegislativului”, a explicat Bogdan Hreapcă.

l Primul parteneriat public privat a fost încheiat pentruparcarea subterană de la Universitate. Aceasta va avea douăniveluri, 325 de locuri de parcare din care 300 pentru automobileși 25 pentru motociclete și trei căi de acces. Pentru realizareaparcării subterane de la Universitate a fost nevoie de mutareastatuilor. Acestea au fost mutate în Parcul Izvor unde vor sta pânăla terminarea lucrărilor la parcarea subterană. Investitorulprivat, Consorțiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra TestCimentaciones SL, Alius Inversiones SL și Simex SA, suportă atâtcosturile legate de mutarea statuilor cât și pe cele legate deconstrucția parcajului subteran.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide