ION ILIESCU despre fotbalul românesc: „SORIN CÂRȚU, UN IRESPONSABIL care ne face de râs în Europa. CUM SĂ SARI CU PICIOARELE PE PLASTICUL ĂLA”

ION ILIESCU despre fotbalul românesc: SORIN CÂRȚU, UN IRESPONSABIL care ne face de râs în Europa. CUM SĂ SARI CU PICIOARELE PE PLASTICUL ĂLA
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 19:43

Ion Iliescu, pasionat de fotbal, este dezamăgit de imaginea pecare o are România peste hotare. Fostul președinte a comentatsfaturile englezilor de la FC Liverpool cei care, înaintea meciuluicu Steaua, din Europa League, îi avertizau pe suporterii britanicisă fie foarte atenți în România unde riscă să fie furați, păcălițide taximetriști, sau încărcați la nota de plată în restaurante șibaruri.

„Noi trebuie să luăm mesajul ca atare. Iată ce imagine seproiectează asupra țării și asupra românilor, dacă până și unasemenea organism al unui club sportiv ține să-i avertizeze peenglezii care vin în România să-și ferească buzunarele. Asta artrebui să ne avertizeze pe noi în legătură cu comportamentulromânilor, pentru că aceste avertismente nu au venit din întâmplareși, din păcate, niște conaționali de-ai noștri sau concetățenide-ai noștri oferă asemenea exemple” a declarat, pentru gândul, IonIliescu.

„Nu este o imagine corectă a României”

Fostul președinte spune că, din păcate, nu asta este imagineareală a României, care suferă din cauza comportmanetului deplasatal unora.”Nu au englezii ceva cu noi, pentru că nu este vorba depublicul sportiv, ci de opinia publică, cea care are această păreredespre noi. Astfel de avertismente nu sunt numai în Anglia, ci șiîn Italia, unde avem foarte mulți români, și cea mai mare partesunt oameni serioși, care se integrează. Știu asta pentru că amfost des în Italia în ultima vreme și m-am întâlnit cu români de-ainoștri. Apoi, am văzut și părerile italienilor, și oficiali, și maipuțini oficiali. Din păcate, sunt unii români care genereazăasemenea probleme”.

Dezamăgit de Sorin Cârțu

Iar pe lista românilor care ne-au creat o imagine proastă înlume Ion Iliescu a mai adăugat un nume: Sorin Cârțu, fostulantrenor al celor de la CFR Cluj. „Sau, uite Cârțu. Antrenorulnostru merge în Elveția și se comportă iresponsabil. Să sari tu cupicioarele pe plasticul ăla de la banca de rezerve esteinadmisibil. El ar trebui să fie un om responsabil, pentru că esteantrenor, și am mai văzut și alți antrenori, la fel detemperamentali, care nu se dau în spectacol. Și îmi pare rău deCârțu care a fost un jucător stimat și un om sufletist, darasemenea ieșiri nu ne fac cinste. Și nu are rost să se dea vina pejucători. Ce, este singurul care are probleme cu jucătorii?Antrenori de mare ținută care au avut eșecuri nu s-au manifestat înfelul acesta. Domenech, vorba aceea, era ciuca bătăii întregiiprese franceze dar nu s-a manifestat niciodată așa. Ține deeducație, de ținuta lui în societate”, spune fostul președinte, unnostalgic al fotbalului de acum 3-4 decenii.

Rapid, prima echipă de suflet a lui IonIliescu

Pasionat de fotbal de aproape 70 de ani, Ion Iliescu spune că aintrat în lumea „microbiștilor” ca suporter al Rapidului.

• „Urmăresc cuplăcere fotbalul pentru că toată viața am fost legat de sport, îngeneral, și de fotbal în special. Când eram tânăr țineam cuRapidul. Am copilărit pe lângă podul Grant, am fost în zonă cânds-a inaugurat stadionul Giulești, în 1939, cu o manifestaresportivă numită CeFeRiada și încă de pe atunci era o echipăîndrăgită, cum este și acum. A fost mereu echipa cartierului”.

• „În perioadastudenției, urmăream îndeaproape echipele studențești,Universitatea Cluj, Universitatea Craiova, Poli Timișoara, PoliIași. Eram apropiat de aceste echipe și îmi plăcea mai alesspiritul din aceste echipe. Erau echipa mai sărăcuțe, nu aveauposibilitățile materiale ale unor formații precum Steaua sau Dinamocare dominau campionatul și recrutau jucătorii bune de la toateechipele. Echipele studențești aveau un spirit care îi unea pejucători iar la meciurile lor era o atmosferă de sprijin asportivilor care făceau un efort dublu: trebuiau să studieze și săfacă și efort fizic”.

• „Oameni careau făcut istorie cât au jucat și după ce s-au lăsat de fotbal. LaCluj era doctorul Luca, cel care a fost căpitan de echipă șistopper cunoscut vreo zece ani de zile, apoi Georgescu, și elstopper și căpitan de echipă vreo zece ani. Un om serios care dupăaceea a devenit medic urolog la Târgu Mureș. Mai era Cojereanu laTimișoara. Tot așa. Vreo zece ani căpitanul echipei Timișoara înperioada ei de glorie. Mijlocaș, un om echilibrat. Eu l-am cunoscutîn 1971, când m-am mutat la Timișoara, și el era, deja conferențiaruniversitar la Facultatea de Mecanică a Politehnicii”.

Modelul „Oțelul Galați” ar trebui studiat cuatenție

Despre fotbalul din 2010, prea puține de spus, dar se declarăimpresionat de Oțelul Galați și Dorinel Munteanu așa cum, anultrecut, i-a plăcut Unirea Urziceni a lui Dan Petrescu: „Acum, dinpăcate, trecem și noi, și nu suntem singurii, printr-o perioadă maiproastă. Ungaria a fost cândva steaua fotbalului european, pevremea lui Puskas. Și România a avut perioadele ei faste, acumtrece printr-o perioadă dificilă. Dar eu urmăresc în continuare cuplăcere fotbalul și este o surpriză plăcută acum Galațiul, cum afost Urziceniul în trecut. Trebuie studiat fenomenul. De ce reușescasemenea echipe? Nu au stele, nu au condițiile materiale alealtora, dar iată că au performanțe. Este și meritul antrenorilorinimoși, cum este acum Dorinel Munteanu la Galați, cum a fost DanPetrescu la Urziceni, oameni care reușesc succese chiar cumaterialul clientului. O echipă cu puține mijloace financiare, cuun lot fără stele, a reușit să facă o echipă cu rezultate. Spiritulde echipă este foarte important. Din păcate noi avem niște patronide echipe care dau tonul unor comportamente necivilizate și nu suntdeloc interesați de acest spirit de echipă”

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021