Isărescu: Cursul de schimb leu-dolar, folosit „evident tendențios” în ecuația scumpirii carburanților

Redactor:
Simona Simionescu
Isărescu: Cursul de schimb leu-dolar, folosit „evident tendențios” în ecuația scumpirii carburanților
Ca să justifice scumpirea benzinei și motorinei, producătorii și distribuitorii de carburanți s-au folosit de argumentul cursului de schimb leu-dolar într-un mod "evident tendențios".

Ca să justifice scumpirea benzinei și motorinei, producătorii șidistribuitorii de carburanți s-au folosit de argumentul cursului deschimb leu-dolar într-un mod „evident tendențios”. Afirmația îiaparține guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a explicat cămajorarea prețului carburanților pe piața românească este eronată.Șeful BNR a ținut să liniștească și acele voci care vorbesc desprescumpirea produselor alimentare. Concluzia care reiese din dateleoficiale ale BNR este clară: nu există motive pentru creșteri aleprețurilor „de categoria ofertei interne”. În cazul în care româniise vor confrunta cu majorări de prețuri la produsele alimentare,cauza va fi una externă, a explicat el.

Cine sunt speculatorii care arputea ataca leul. Care sunt șansele unui nouatac

Despre scumpirea carburanților

„Noi ne-am manifestat oarecum nedumerirea pentru că am văzutcreșteri de prețuri la carburanți și atunci când cursul de schimbleu-dolar s-a manifestat în defavoarea unei majorări (…)Utilizarea cursului a fost în mod evident tendențioasă. Ei(producătorii și distribuitorii de carburanți, n.r.) au rămas cuargumentația”, a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale, cuocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflației.Isărescu a subliniat că, în aceste condiții, nu se cuvine cavariația cursului de schimb leu-dolar să figureze pe lista defactori care influențează scumpirea carburanților, chiar dacă nu secunoaște formula internă folosită de companiile petroliere.

La începutul lunii noiembrie, banca centrală, prin voceaguvernatorului, și-a exprimat uimirea față de scumpireacarburanților. În acel moment Isărescu declara că prețurilecarburanților din România evoluează „divergent” față de factoriicare ar trebui, în mod normal, să le influențeze. Mai mult decâtatât, guvernatorul a acuzat, în mod direct, petroliștii că „aucrescut prețurile temporar și atunci când leul s-a întăritsemnificativ față de dolar și prețurile țițeiului nu justificauaceste evoluții”.

Anul trecut, benzina comercializată de Petrom – principalulproducător și distribuitor de carburanți din România – s-a scumpitcu circa 20%, iar motorina, cu 24%, potrivit datelorcompaniei.
Românii ar putea afla însă abia peste șase luni de ce a crescutprețul carburanților, pentru că atunci se vor încheia inspecțiilefiscale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală lacompaniile petroliere. Până acum, singurele informații oficialeprezentate pe această temă au fost cele din raportul intermediarprivind piața carburanților din România, citat de Mediafax. Conformanalizei, companiile petroliere au scumpit în 2010 carburanții fărănicio legătură cu evoluția prețului barilului de petrol, cumajorarea taxelor de către stat sau cu deprecierea leului față dedolarul american.

Nu există motive de scumpire a produseloralimentare

După ce la începutul acestui an a avut loc o nouă dezbaterepublică pe tema iminenței scumpirii alimentelor, guvernatorul BNRasigură că nu există motive pentru majorări ale prețurilor „decategoria ofertei interne”. Principalul motiv este că producția șistocurile sunt la un nivel înalt pe plan local.

„Avem în continuare un declin al cererii de produse alimentare,care plafonează așteptările inflaționiste ale producătorilor”, aadăugat Isărescu. Șeful BNR se bazează și pe opiniileproducătorilor agricoli chestionați în cadrul unui sondaj, careindică „mai degrabă” o scădere a indicelui prețurilor deproducție.
El a precizat că singurele presiuni ar putea proveni din piațainternațională, unde se vorbește despre o creștere a cotațiilormateriilor prime alimentare.

Cele mai importante teme abordate de guvernator încadrul conferinței

♦ Inflațiaanuală. Conform estimărilor BNR, inflația anuală ar urma să coboarela circa 7% în primul trimestru al acestui an, de la 7,96% lafinele anului trecut.

♦Privatizarea CEC. Guvernatorul susține că o variantă plauzibilăpentru a aduce mai mult capital la singura bancă comercială rămasăîn proprietatea statului este vânzarea unei participații de 10% labursă.

♦ Acordulde la Viena. Înțelegerea încheiată în august 2009 de grupurile mamăale principalelor nouă bănci cu capital străin ar putea continua,dar cu reducerea progresivă a expunerii băncilor, care „și-au făcutdatoria”.

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Bianca Drăgușanu pleacă din țară. Decizia de ultim moment, ce a stabilit vedeta
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide