• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Isărescu sancționează preventiv „creșterea taxelor”: „Ar înrăutăți situația economiei pe timp de recesiune”

Isărescu sancționează preventiv „creșterea taxelor”: „Ar înrăutăți situația economiei pe timp de recesiune”
O eventuală creștere a taxelor în această perioadă ar face rău, spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), care a subliniat că nu aceasta este calea pentru reducerea deficitului bugetar.

Recent, oficialii FMI au revizuit în jos prognoza de creștereeconomică a României pentru 2010, de la 1,3% din PIB, cât se estimala finele anului trecut, la 0,8% din PIB.

„Ieșirea din țintele FMI nu este o dramă”

Deși mai este până la sfârșitul vizitei, se întrevede deja oproblemă: situația arieratelor, respectiv a datoriilor mai mari de90 de zile ale statului. Guvernul ar putea astfel să ceară o nouăderogare de la ținta privind datoriile restante și care, conformînțelegerii cu FMI, ar trebui reduse la 480 milioane de lei lasfârșitul anului, față de 1,5 miliarde de lei la finele anuluitrecut, respectiv eliminate total până în aprilie 2011.

Indicatorii conveniți cu FMI pentru primul trimestru au fostatinși, mai puțin nivelul arieratelor bugetului. Probabil că vaexista încă o derogare din partea Fondului dacă vom demonstra că amfăcut progrese în această direcție”, au declarat surseguvernamentale citate de Mediafax.

Guvernatorul BNR spune însă că depășirea țintelor stabilite cuFondul Monetar Internațional nu este o dramă. „O ieșire din țintenu este o chestiune pe care să o aplaudăm, dar nici nu trebuie sădramatizăm”, este de părere guvernatorul.

Noi disponibilizări la privați

Vești bune nu vin nici din economie, indiferent că este vorba dereluarea activității sau de viitorul angajaților.

Astfel, în următoarele trei luni, managerii firmelor estimează ocreștere moderată în industria prelucrătoare și servicii și ostabilitate relativă a activității în construcții și comerțul cuamănuntul, se arată într-un sondaj realizat de Institutul Naționalde Statistică. În schimb, o parte din angajații din industriaprelucrătoare își vor pierde joburile, la fel ca și cei dinconstrucții, servicii și comerțul cu amănuntul, fiind vorba dereduceri moderate. Cât despre evoluția producției, companiile dince în construcții se va înregistra o stabilitate relativă.

O eventuală creștere a taxelor în această perioadă ar face rău,spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României(BNR), care a subliniat că nu aceasta este calea pentru reducereadeficitului bugetar.

„Nici eu, nici BNR nu suntem partizanii unei creșteri de taxe.Părerea mea este că ar înrăutăți situația economiei, care se aflăîncă în recesiune”, a declarat miercuri guvernatorul bănciicentrale. Încă de anul trecut, economiștii au dat aproape ca sigurămajorarea TVA pentru a aduce bani la buget, o creștere cu un punctprocentual a taxei ducând la creșterea cu aproximativ 500 milioanede euro a încasărilor.

Isărescu a dat și soluția pe care trebuie să o adopte Guvernulpentru a reduce diferența dintre cheltuielile și veniturile labugetul de stat: diminuarea cheltuielilor sociale și curente, iarbanii astfel economisiți să fie direcționați în investiții pentrucrearea de locuri de muncă. Simplu spus, statul trebuie să reducăaceste cheltuieli sub 40% din PIB, cât reprezintă acum, încondițiile în care România nu reușește să colecteze mai mult de 32%din PIB. El a reamintit de acordul stand-by pe care România l-aîncheiat cu FMI, spunând că punerea în practică a prevederiloracestei înțelegeri este „cea mai bună decizie”.

Accent pe reducerea cheltuielilor publice

În realitate, însă, România nu a făcut mare lucru în privințareformelor economice stabilite cu instituția financiarăinternațională, după cum a avertizat recent Mihai Tănăsescu,reprezentantul României la FMI, într-un interviu acordat ZiaruluiFinanciar. „Mare lucru nu s-a făcut în trimestrul I. A fostaprobată legea responsabilității fiscale, însă aceasta nu creeazăefecte imediate. Rămâne ca din trimestrul II și până în trimestrulIV să fie pus accentul pe aplicarea unor măsuri concrete dereducere a cheltuielilor publice”, a spus Tănăsescu. În acestecondiții, a patra misiune FMI de evaluare a României, care sederulează între 27 aprilie și 7 mai, se anunță una dificilă, derezultatul evaluării depinzând eliberarea celei de-a cincea tranședin împrumut, în valoare de 850 milioane de euro. (Citește mai departe în paginaurmătoare)

Inchide