ITM București: Angajatorul face verificările în cazul tinerei căreia i s-a făcut rău la serviciu

Redactor:
Robert Veress
Obligația de a face cercetări în cazul femeii care a ajuns, marți, în stare gravă, la SUUB după ce i s-a făcut rău în timpul programului, revine angajatorului, care în cinci zile trebuie să înainteze dosarul Inspectoratului Teritorial de Muncă, a declarat joi, agenției Mediafax, șeful ITM București, Bujor Constantin.
Obligația de a face cercetări în cazul femeii care a ajuns, marți, în stare gravă, la SUUB după ce i s-a făcut rău în timpul programului, revine angajatorului, care în cinci zile trebuie să înainteze dosarul Inspectoratului Teritorial de Muncă, a declarat joi, agenției Mediafax, șeful ITM București, Bujor Constantin.

Obligația de a face cercetări în cazul femeii care a ajuns,marți, în stare gravă, la SUUB după ce i s-a făcut rău în timpulprogramului, revine angajatorului, care în cinci zile trebuie săînainteze dosarul Inspectoratului Teritorial de Muncă, a declaratjoi, agenției Mediafax, șeful ITM București, Bujor Constantin.

ITM București a fost notificată de către angajatorul IpsosInteractive Services cu privire la producerea incidentului. ITMBucurești este obligată să demareze cercetarea doar în condițiileîn care survine decesul. Totuși, inspectorii de muncă vor începe,astăzi, verificări la Ipsos România, privind legalitatea relațiilorde muncă și respectarea timpului legal de odihnă. „Verificarearespectării securității și sănătății muncii îi revineangajatorului, care a constituit o comisie în acest scop”, aprecizat, pentru Gândul, Marilena Balabuti, purtătorul de cuvânt alITM București.

Cauza probabilă a stopuluirespirator: miocardita

Purtătorul de cuvânt al SUUB, medicul Bogdan Popescu, a precizatcă nu a putut fi stabilită cauza șocului suferit de Ramona Cîciu.”Infarctul miocardic este exclus. Deși diagnosticul este îngreunatde timpul îndelungat în care pacienta a fost supusă procedurilor deresuscitare, cel mai probabil, a fost o miocardită (inflamare amușchiului inimii provocat de infecție – n.r.). Cauzele acesteiapot fi multiple. Poate fi vorba de o infecție virală. Efectuăm maimulte teste, au fost trimise probe la Institutul Matei Balș, iaranalizele ar putea dura circa o săptămână. Nu excludem nici ipotezasurmenajului datorat supramuncii”.

Potrivit companiei la care femeia lucra, Ipsos InteractiveServices, Carmen Ramona Cîciu a fost supusă unui control demedicina muncii în luna decembrie a anului trecut, în urma căruia aobținut rezultatul „apt”. D-na Cîciu este angajată ca programatorîn această companie din anul 2002, iar în perioada octombrie 2007 -mai 2008 a fost în concediu de maternitate și creștere a copilului.Angajatorul precizează că programul normal de lucru al femeii estede opt ore, plus o oră pauză de prânz (în total 9 ore, de la 9.30la 18:30), iar în perioada ianuarie – martie 2010 durata medie delucru a fost de opt ore și 30 de minute.

Jumătatedintre angajați fac ore suplimentare

Există și o parte bună a șomajului și ea nu este de neglijat.Datorită lui, România a avut o creștere a productivității muncii de11,3% în mijlocul crizei. Explicația îi aparține președinteluiTraian Băsescu și a fost făcută cu ocazia vizitei sale oficiale înJaponia. „În 2009, pe fondul crizei economice, am înregistrat ofoarte bună creștere a productivității. Dacă în 2008 România a avuto creștere de productivitate a muncii de 6,6%, în 2009 amînregistrat o creștere a productivității muncii de 11,2%. Una dinmodalitățile prin care patronatul a găsit soluții de creștere aproductivității a fost trimiterea în șomaj”, a declaratpreședintele român cu ocazia Forumului de afaceri româno-japonezcare a avut loc miercuri în Japonia, conform comunicatului oficialal Președinției. Traian Băsescu a efectuat în perioada 9-11 martieo vizită oficială în Japonia, la invitația Majestății SaleImperiale, Împăratul Akihito.

Anul trecut șomajul a explodat de la 4,4% la 7,8%, respectiv înnumai 12 luni numărul persoanelor fără serviciu a crescut de la403.000 la peste 710.000.
Jumătate dintre angajați fac ore suplimentare de fricașomajului.
Aproape 52% dintre angajații din România fac ore suplimentare zi dezi pentru a se asigura că nu sunt dați afară, conform unui sondajal site-ului de recrutare online MyJob. Acestora li se alătură alți13% care stau la serviciu după program cel puțin de două ori pesăptămână. 28% dintre respondenți susțin că fac ore suplimentarenumai dacă șeful le cere expres acest lucru.

SindromulKaroshi

Decedată acasă, în aprilie 2007, după o lungă perioadă de muncăextenuantă, Raluca Stroescu de la Ernst & Young a fost primavictimă din România a sindromului Karoshi. „Karoshi” este un termenjaponez, care înseamnă „moarte din cauza supramuncii”. Primul cazde Karoshi a fost consemnat, evident, în Japonia, în 1969, iarministerul muncii japonez a început să publice statistici anualereferitoare la decesele Karoshi din 1987. Deși inițial s-a admis căau existat doar 80 de victime între 1987 și 1989, o comisie deanchetă a concluzionat că, într-un singur an (1990), peste 10.000de oameni au murit din pricina sindromului Karoshi numai înJaponia.

Spre deosebire de alte state avansate, Japonia recunoaște caaccident de muncă îmbolnăvirea sau moartea de pe urma epuizăriiprin supramuncă. Mai mult, din 2001, legea japoneză prevede căefectele de pe urma supramuncii pot apărea chiar și la 6 luni dupăce persoana respectivă reintră într-un ritm normal de lucru.Numărul proceselor generate de Karoshi sunt în creștere abruptă înJaponia.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Irina Begu, luată peste picior înaintea meciului cu Venus Williams! Ce s-a scris despre prietena...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide