JAF ÎN SISTEMUL SANITAR. Milioane de euro cheltuite pe medicamente pentru morți și aparatură pe care s-a pus praful. Reacția ministrului Sănătății

Publicat: 23/04/2012, 19:35
Actualizat: 23/04/2012, 20:07

Raportul Curții de Conturi, publicat în urmă cu câteva zile, a scos la iveală mai multe nereguli ale sistemului sanitar. Potrivit datelor publicate pe site-ul Curții de Conturi, anul trecut s-au prescris medicamente în valoate de 900.000 de euro unor persoane decedate, în perioada 2006-2010 s-a cumpărat aparatură medicală de milioane de euro care însă nu a fost folosită și s-au cheltuit mai mulți bani decât era necesar pentru tratamentul bolnavilor înscriși în Programele de Sănătate.

Ministrul Sănătății Ritli Ladislau a declarat, la Interviurile Gândul, că sistemul informatic pare să fie o soluție palpabilă pentru neregulile semnalate de Curtea de Conturi. „Și eu m-am confruntat cu o situație absolut hilară. Eram directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Bihor și mă uitam la ce făceau spitalele aflate în subordinea mea. La un moment dat am văzut că unul a achiziționat scutece pentru 27 de ani. Un astfel de lucru reprezintă o eroare nemaipomenită de management. Astfel de lucruri reprezintă cea mai mare eroare și risipă. Pe zi ce trece un aparat se devalorizează. Peste cinci ani, un aparat cumpărat astăzi nu mai are sens să se monteze. Acest lucru nu se va mai întâmpla odată cu intrarea în viguare a noii legi a sănătății. Nici cel mai bogat sistem nu își permite să țină un echipament fără să îl folosească. Acesta reprezintă un exemplu dramatic a ceea ce se întâmplă astăzi în România. Cred că managementul nu este interesat”, a declarat ministrul.

Întrebat despre cum comentează faptul că statul decontează tratamente pentru persoane decedate, ministrul Sănătății ne-a mai spus că noua lege va ajuta la economisiri de 25% din banii cheltuiți de sistemul sanitar. „Pentru a preveni astfel de greșeli avem nevoie de sistemul informațional. Specialiștii de la CNAS spun că dacă acest sistem funcționează, în orice moment se poate vedea ce s-a cheltuit, pentru cine s-a cheltuit, cine a decontat. Prin introducerea acestui sistem, consider că 25% din suma risipită se poate economisi. Este imposibil să filtrezi milioane de oameni care sunt asigurați, fără un sistem informațional. Sunt și cazuri în care medicul de familie nu știe că pacientul a murit și vine familia care știe că acesta beneficiază de nu știu ce tratament scump. Sunt multe anomalii în sistem actual. Și acest lucru a fost unul dintre motive pentru care am căutat o formulă mai bună”, a conchis șeful Ministerului Sănătății.

gândul vă prezintă mai jos câteva dintre neregulile semnalate în raportul pe 2010 al Curții de Conturi înregistrate atât la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cât și la Ministerul Sănătății:

● Curtea de Conturi a constat în urma auditului la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, că, în 2010, s-au decontat medicamente în valoare de 900.000 de euro pentru persoane decedate.

● În intervalul 2006-2010, Ministerul Sănătății a alocat suma de aproximativ 4 milioane de euro pentru achiziționarea aparaturii medicale și a altor dotări independente, care până în prezent nu au fost folosite. Aparatura achiziționată era destinată unui nu32 de unități sanitare, dispozitive finanțate de la bugetul de stat și din venituri proprii ale Ministerului Sănătății. Raportul Curții de Conturi a precizat că unul dintre exemple este Spitalul Marie Curie din Capitală, unde s-a aciziționat aparatură în valoare de aproximativ 1. 650. 000 de euro. Acești bani au fost dați în cadrul proiectului „Inima Copiilor pentru Marie Curie”, al cărui obiectiv îl constituie înființarea unei secții cu două compartimente: cardiochirurgie pediatrică și neurochirurgie pediatrică. Un alt exemplu îl constituie Spitalul Clinic de urgență „Bagdasar Arsenie” din București unde s-a achiziționat aparatură medicală care depășește suma de 900.000 de euro. Este vorba de instalație de climatizare și tratare specială a aerului pentru săli de operație (1 bucată) în valoare de aproape o sută de mii de euro (492.000 de lei), sistem de sterilizare cu plasmă STERAD NX (2 buc) în valoare de peste 400.000 de euro, sistem de sterilizare cu plasma STERAD 100S (4 bucăți) în valoare de peste 400.000 de euro. Ministerul Sănătății a mai achiziționat în perioada 2007-2008, la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu aparatură medicală și instalații în valoare totală de peste 90.000 de euro: un aparat pentru explorări funcționale împreună cu elementele componente ale acestuia în valoare totală de 20.000 de euro, un electroencefalograf în valoare de peste 13.700 euro și două instalații de tratare specială a aerului pentru blocul operator, în valoare totală de peste 57.000 de euro.

● Curtea de Conturi a găsit nereguli și în ceea ce privește fondurile alocate pentru achiziția de medicamente în cadrul Programelor Naționate de Oncologie, Diabet zaharat, de Supleere a Funcției Renale la bolnavii cu Insuficiență Renală Cronică și de Diagnostic și Tratament pentru Boli Rare și Sepsis Sever. Potrivit raportului, în cadrul Programului Național de Oncologie, costul mediu/bolnav tratat/an realizat la nivel național a fost de 10.748,38 lei, cu 32,48% mai mare decât nivelul maxim de 8.113,46 lei, stabilit și aprobat prin Ordinul nr.264/407/2010. De asemenea, în cadrul Programului Național de Diabet, costul mediu/bolnav tratat cu insulină/an realizat la nivel național a fost de 1.518,98 lei, cu 32%, mai mare decât nivelul maxim de 1.150 lei, stabilit și aprobat prin Ordinul nr. 264/407/2010. Costul mediu/bolnav tratat cu ADO/an realizat la nivel național a fost de 414,15 lei, cu 41,6%, mai mare decât nivelul aprobat de 292,37 lei, iar costul mediu/bolnav tratat cu ADO + insulină/an realizat la nivel național a fost de 2.290,37 lei, cu 91%, mai mare decât nivelul aprobat de 1.195,16 lei.

● Eliberarea medicamentelor în cadrul Programului Național de Oncologie prin farmaciile cu circuit deschis, și nu prin farmacii cu circuit închis a generat
efectuarea de cheltuieli neeconomicoase în sumă de peste 150.000 de euro, întrucât prețurile la medicamentele din farmacia cu circuit închis din cadrul spitalului erau cu mult mai mici decât prețurile acelorași medicamente eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, cum este cazul Spitalul Clinic Județean Mureș.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021