JORGE MARIO BERGOGLIO ESTE NOUL PAPĂ. Cum a devenit FRANCISC noul suveran pontif

Publicat: 14/03/2013, 17:17
Actualizat: 29/07/2014, 21:40

JORGE MARIO BERGOGLIO a fost ales cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif, un cardinal argentinian, se va numi PAPA FRANCISC și este primul lider al Bisericii Catolice care vine din exteriorul continentului european în mai bine de un mileniu și este primul pontif sud-american din istorie.

În vârstă de 76 de ani, JORGE MARIO BERGOGLIO, PAPA FRANCISC, provine dintr-o familie de italieni din Argentina. O altă premieră pe care o stabilește PAPA FRANCISC este aceea că este primul suveran pontif iezuit, un ordin religios ale cărui baze au fost puse în secolul al XV-lea de către Ignațiu de Loyola.

GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT. MAI JOS, EVENIMENTELE ÎN ORDINE INVERS CRONOLOGICĂ

UPDATE 00.30 NOUL PAPĂ, FRANCISC, și-a luat numele după Sfântul Francisc de Assisi, a precizat Vaticanul.

UPDATE 00.10 Radio Vatican arată că NOUL PAPĂ, Jorge Mario Bergoglio, și-a luat numele de PAPA FRANCISC, și nu PAPA FRANCISC I, cum se credea inițial.

UPDATE 22.10 CNN citează surse de la Vatican, potrivit cărora NOUL PAPĂ, JORGE MARIO BERGOGLIO a fost al doilea clasat și în 2005, când papă a fost ales cardinalul Ratzinger, actualul papă emerit Benedict al XVI-lea.

UPDATE 21.53 Vaticanul a oficializat anunțul pe contul de Twitter al instituției papale:

UPDATE 00.20 Radio Vatican arată că numele pontifical al lui Jorge Mario Bergoglio este PAPA FRANCISC, și nu PAPA FRANCISC I, cum s-a crezut inițial.

UPDATE 21.50 PAPA FRANCISC, cardinalul argentinian JORGE MARIO BERGOGLIO, este foarte apreciat mai ales pentru modestia de care a dat dovadă. Un exemplu în acest sens este decizia lui de a renunța, încă de când a devenit Arhiepiscop de Buenos Aires, în 1998, sau cardinal, în 2001, la toate beneficiile lumești asociate acestor funcții. A refuzat să stea în vile, să aibă bucătar, șofer sau limuzină.

UPDATE 21.40 Numele papal pe care l-a luat NOUL PAPĂ, JORGE MARIO BERGOGLIO, FRANCISC, este, de asemenea, o premieră pentru Biserica Catolică, intens comentată în aceste momente de presa internațională, dat fiind că Francisc de Assisi este unul dintre cei mai apreciați sfinți ai catolicilor.

FOTO: capturi Reuters Live Stream

UPDATE 21.28 Noul suveran pontif, PAPA FRANCISC, Jorge Mario Bergoglio, îi binecuvintează pe oameni, dar îi roagă mai întâi să se roage pentru el. Acesta nu este doar primul papă sud-american, ci este și primul suveran pontif din afara Europei, în mai bine de un mileniu.

UPDATE 21.25 „Înainte de toate, aș vrea să ne rugăm cu toții pentru papa emerit Benedict al XVI-lea”, spune noul papă, Jorge Mario Bergoglio, după care rostește rugăciunile „Tatăl nostru” și „Ave Maria”.

UPDATE 21.24 „Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii”, a declarat noul Suveran Pontif Francisc, care a lansat un apel la „fraternitate”, „prietenie”, „dragoste” și „evaghelizare” în cadrul Bisericii, potrivit Mediafax.

UPDATE 21.15 Argentinianul Jorge Mario Bergoglio este noul papă. Cardinalul Jean-Louis Tauran a părăsit balconul. Este așteptat noul papă, care, potrivit presei italiene, și-ar fi luat numele de Francisc.

UPDATE 21.10 S-a deschis ușa balconului. Cardinalul Tauran a făcut anunțul oficial: Habemus Papam.

UPDATE 20.53 Wall Street Journal face o trecere în revistă a celor mai comune nume adoptate de papi, de-a lungul timpului. Acestea sunt: Ioan (de 21 de ori), Grigore (de 16 ori), Benedict (de 15 ori) și Clement (de 14 ori).

SURSA: Reuters

UPDATE 20:40 În doar câteva minute, Piața Sf. Petru din Vatican s-a umplut. Zeci de mii de oameni aplaudă și cântă. În acest timp, noul suveran pontif se îmbracă în hainele papale, pregătite pe trei mărimi de Casa Gammarelli. Cardinalul Tauran va fi cel care va prezenta, în latină, noul papă, cu numele vechi și numele de pontif.

SURSA: BBC News

SURSA: BBC News

UPDATE 20:35 Gărzile elvețiene se pregătesc de ceremonialul prezentării noului papă.

SURSA: BBC News

UPDATE 20:25 În ciuda ploii, mii de oameni erau deja strânși în piața Sf. Petru înainte ca fumul alb să iasă de pe coșul Capelei Sixtine. Mulțimea a crescut considerabil de la primele bătăi ale clopotului și continuă să crească, oamenii îndreptându-se spre piață, pentru a vedea cine este noul părinte al Bisericii Catolice.

SURSA: BBC News

UPDATE 20:15 În scurt timp, noul papă va fi prezentat, în veșmintele pontificale, la balconul Capelei Sixtine, împreună cu anunțul „Habemus papam” (Avem papă).

SURSA: BBC News

Fum alb a ieșit, miercuri seară, pe coșul Capelei Sixtine, indicând alegerea noului Papă. Fumul alb a ieșit la ora 19.06 (20.06, ora României), după al cincilea vot care a avut loc în cadrul Conclavului. După cum e tradiția și pentru a nu exista dubii privind culoarea fumului, bat clopotele Bazilicii Sfântul Petru, confirmând astfel alegerea celui de-al 266-lea papă.

Decizia cardinalilor electori, care a fost susținută de cel puțin 77 de persoane din cele 115, vine la nici două zile de la începerea Conclavului, ceea ce indică o alegere puțin controversată.

Este pentru prima oară, însă, în aproximativ 100 de ani, când un suveran pontif este ales la al cincilea scrutin, potrivit CNN. De asemenea, scrutinul din această seară stabilește o nouă premieră: există, în acest moment, doi papi în viață. Bendict al XVI-lea, care a demisionat în 11 februarie, a primit titlul de papă emerit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului