Judecătoarea Maria David, condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare. Procesul a durat 10 luni

Judecătoarea Maria David, condamnată definitiv la patru ani de închisoare cu executare. Procesul a durat 10 luni
Publicat: 13/02/2013, 18:22
Actualizat: 29/04/2015, 19:01

Judecătoarea Maria David a fost condamnată definitiv de completul de cinci magistrați ai Curții Supreme la patru ani de închisoare cu executare. Completul a respins, luni, 11 februarie, recursurile formulate de DNA și de avocații judecătoarei David, astfel că a fost menținută pedeapsa dată pe fond. Întreg procesul cu faza de fond și recurs a durat în total 10 luni.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a condamnat-o pe judecătoarea Maria David la câte patru ani de închisoare pentru ambele fapte de corupție imputate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), respectiv pentru cea din noiembrie 2009 și pentru cea din februarie 2012, când a fost organizat și flagrantul.

Instanța a mai stabilit ca Maria David să nu își poată exercita unele drepturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei de patru ani de închisoare.

Judecătorii ICCJ au mai obligat-o pe Maria David să îi restituie cei 200.000 de euro lui Petru Blanda, bani pretinși acestuia în schimbul promisiunii că îi va rezolva unele dosare aflate la instanțe.

Judecătoarea Maria David a fost trimisă în judecată în 21 martie, în stare de arest preventiv, pentru două fapte de trafic de influență, Petru Blanda fiind denunțătorul din acest dosar.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada noiembrie-decembrie 2009 judecătoarea Maria David ar fi pretins și primit de la omul de afaceri Petru Blanda 200.000 de euro, promițându-i, în schimb, că va interveni pe lângă magistrați din cadrul Curții de Apel Ploiești învestiți cu soluționarea unei acțiuni de contestație în anulare și îi va determina să adopte o soluție favorabilă.

Prin această contestație, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curții de Apel Ploiești prin care fusese condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare în regim de detenție pentru evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acțiune a fost admisă în principiu, iar în 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploiești a respins ca nefondată contestația în anulare.

Ulterior, împotriva aceleiași decizii de condamnare, Petru Blanda a formulat și o cerere de revizuire, care în 15 noiembrie 2011 a fost respinsă de Judecătoria Târgoviște.

În acest context, în perioada ianuarie – februarie 2012, judecătoarea David a primit de la Blanda, în mai multe tranșe, suma totală de 4.000 de euro și 3.800 de lei, și a mai pretins încă 110.000 de euro, promițându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecători din cadrul Curții de Apel Ploiești învestiți cu soluționarea recursului împotriva sentinței Judecătoriei Târgoviște, pentru a-i determina să pronunțe o hotărâre favorabilă acestuia. În 27 februarie, Curtea de Apel Ploiești a respins și acest recurs.

Procurorii anticorupție au pus sechestru asigurător pe două imobile ale Mariei David.

În 28 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători a încuviințat percheziția la imobilele deținute de Maria David, reținerea și arestarea preventivă a judecătoarei.

O zi mai târziu, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis un mandat de arestare preventivă pe numele Mariei David, care ulterior a rămas definitiv după ce un complet de cinci judecători de la aceeași instanță a respins contestația acesteia împotriva deciziei de arestare.

Surse judiciare susțin că judecătoarea David ar fi avut o relație foarte apropiată cu omul de afaceri, pe care îl cunoștea din timpul facultății, iar denunțarea ei de către Blanda a fost un teribl șoc pentru magistrată.

David a fost judecător în Târgoviște, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploiești, iar din 2009 a fost magistrat la instanța supremă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală