Laszlo Tokes cere autonomia Ținutului Secuiesc, după ce Curtea Internațională de Justiție de la Haga a recunoscut independența Kosovo. Ce a răspuns Boc

Redactor:
Gândul
Laszlo Tokes cere autonomia Ținutului Secuiesc, după ce Curtea Internațională de Justiție de la Haga a recunoscut independența Kosovo. Ce a răspuns Boc
Vicepreședintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat joi că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă pentru a cere autonomia Ținutului Secuiesc, făcând o paralelă între această regiune și Kosovo.

Vicepreședintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, adeclarat joi că, dacă este nevoie, secuimea trebuie să iasă înstradă pentru a cere autonomia Ținutului Secuiesc, făcând oparalelă între această regiune și Kosovo. Vicepreședintele PE amenționat că dacă o microregiune de talia Kosovo, care aredimensiuni similare Secuimii, a putut să își capete autonomia,același lucru ar putea să fie posibil și în Ținutul Secuiesc.

„Trebuie să ieșim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie,secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel momentnu veți mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifestaîmpotriva voastră”, a afirmat Tokes la Universitatea de Vară”Tusvanyos”.

Tokes a declarat că este convins că va fi autonomie în Ardeal,dar a menționat că ea se va obține mai greu, întrucât uniireprezentanți ai comunității maghiare nu mai cred în ea. „Am avutsenzația că dialogul cu UDMR nu este tocmai sincer. ConsiliulNațional pentru Autonomie nu a reușit să întocmească un memorandumsemnat de toate administrațiile locale, care ar fi trebuit săajungă până acum în fața Europei”, a spus Tokes.

Tokes a adăugat că electoratul maghiar nu trebuie să se piardă.”Baza electorală nu trebuie să ne scape, să nu ne trezim însituația că nu avem reprezentare în Transilvania, pentru că nuputem permite asta, și nu trebuie să ne permitem nici să devenimvictimele asimilării politice”, a spus el.

Boc: Constituția se respectă, nu se discută

Premierul Emil Boc a răspuns, vineri, declarațiilorvicepreședintelui Parlamentului European Tokes Laszlo referitoarela autonomie. „România are o Constituție care se respectă, nu sediscută”, a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă.Declarațiile lui Laszlo Tokes au stârnit reacții și din partea altor lideripolitici din România.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga:Independența Kosovo „nu a încălcat dreptul internaționalgeneral”

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga a dat joi unaviz consulativ favorabil cu privire la legalitatea declarației deindependență a regiunii Kosovo din Serbia, notând că aceastădeclarație de independență „nu a încălcat dreptul internaționalgeneral”, după cum relatează AFP.

Curtea „conchide că declarația de independență din 17 februarie2008 nu a încălcat dreptul internațional general”, a declaratHisashi Owada, președintele CIJ, la Palatul Păcii din Haga.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, considerând acestteritoriu provincia sa meridională.

Belgradul a obținut la 8 octombrie din partea Adunării Generalea ONU permisiunea de a sesiza CIJ cu privire la legalitateaproclamării independenței Kosovo la 17 februarie 2008.

Până în prezent, Kosovo a fost recunoscut de 69 de țări, întrecare Statele Unite și 22 dintre cele 27 de state membre UE. Acestaare două milioane de locuitori, dintre care 90 la sută suntalbanezi. Până în prezent, România nu a recunoscut independnțaKosovo.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
„Hunter-Gate”: Un partener al lui fiului lui Biden va preda FBI înregistrările afacerilor sale. România,...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide