Locotenentul din PIAȚA UNIVERSITĂȚII. MApN: Situația lui va fi analizată la nivelul unității sale militare

Redactor:
Miruna Badea
Locotenentul din PIAȚA UNIVERSITĂȚII. MApN: Situația lui va fi analizată la nivelul unității sale militare
Situația locotenentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, luni, în Piața Universității, va fi analizată la nivelul unității sale militare, urmând ca o decizie să fie luată de comandantul unității, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX contraamiralul de flotilă Tiberiu Frățilă.

Situația locotenentul Gheorghe Alexandru, care a protestat, luni, în Piața Universității, va fi analizată la nivelul unității sale militare, urmând ca o decizie să fie luată de comandantul unității, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX contraamiralul de flotilă Tiberiu Frățilă.

Șeful Direcției Informare și Relații Publice a MApN a mai spus că „prin participarea în uniforma militară și prin declarațiile făcute la mitingul de protest ce s-a desfășurat, în seara zilei de 23 ianuarie, în Piața Universității, locotenentul Gheorghe Alexandru, încadrat la Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii, a încălcat prevederile articolului 29 litera g) din Legea 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare și alte prevederi ale regulamentelor militare”.

„La nivelul unității militare în care este încadrat, se va analiza situația participării ofițerului la mitingul din Piața Universității și vor fi dispuse măsurile legale corespunzătoare, potrivit legii statutului cadrelor militare și regulamentelor militare. Această analiză se efectuează, conform reglementărilor legale, de către consiliul de onoare al ofițerilor, respectiv de consiliul de judecată, în baza unor proceduri clare, care prevăd termene și principii ce trebuie respectate. În funcție de rezultatele analizei care se va efectua în zilele următoare la nivelul unității, comandantul unității va lua o decizie și va propune măsurile legale în consecință”, a spus contraamiralul Frățilă.

El a mai precizat că „armata este o instituție cu reguli și norme foarte clare, cu regulamente militare care trebuie respectate de toți militarii, iar încadrarea în serviciul militar a oricărei persoane impune respectarea cu strictețe de către aceasta a legilor, a regulamentelor militare și a normelor de disciplină specifice Armatei Române”.

„De altfel, în orice armată modernă, în orice armată din lume, există astfel de reguli și norme care trebuie respectate, disciplina militară constând în respectarea de către militari a normelor de ordine și comportament obligatorii pentru menținerea stării funcționale, îndeplinirea misiunilor specifice și buna desfășurare a activităților”, a mai spus contraamiralul.

Un militar în uniformă și-a facut apariția, luni seară, în Piața Universității, cu declarații de susținere la adresa protestatarilor, afirmând că „s-a săturat de batjocura din această țară”.

El le-a reamintit protestatarilor din piață că 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a îndemnat să nu aibă încredere în clasa politică și să continue manifestațiile, precizând că nu a venit să scandeze împotriva președintelui Traian Băsescu, pentru că acesta este comandantul suprem, însă „deasupra lui este poporul”.

Militarul s-a recomandat Alexandru Gheorghe, locotenent, în vârstă de 27 de ani, încadrat la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii.

„Știu exact la ce mă expun venind aici, veți vedea și dumneavoastră mâine”, a spus militarul, referindu-se la faptul că va fi pedepsit pentru încălcarea regulamentului militar, care interzice participarea cadrelor militare la mitinguri și manifestații și părăsirea neautorizată a garnizoanei. El a precizat că avea voie de la superiori să meargă doar până la Sibiu, însă a decis să ia trenul până la București, asumându-și toate consecințele, și că nu a mai comunicat cu superiorii săi, ba chiar și-a dezactivat telefoanele și le-a scos bateria, de teama de a nu fi ascultat. El a afirmat că exprimă solidaritatea Armatei cu protestatarii și că vorbește în numele unui grup de colegi, cărora le-a și încredințat „un document de 12 pagini pe un stick” în cazul în care el va fi arestat.

Locotenentul a declarat, într-un interviu la un post de televiziune, că a fost inspirat să vină la protest de „gestul pe care l-a făcut Raed Arafat”, care a fost catalizatorul acțiunii lui, și de faptul că Armata este instituția în care populația are cea mai mare încredere.

Mai multe persoane care au participat, marți, în Piața Alexandru Ioan Cuza din Craiova, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au scandat numele militarului Alexandru Gheorghe, care a participat, luni, la protestele din Piața Universității.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
NOROC COLOSAL. Din 2 octombrie, zodiile…
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide