Lotul ADRIAN NĂSTASE, bun de plată. Statul începe să recupereze prejudiciul de 1,45 milioane euro din dosarul Trofeul Calității

Lotul ADRIAN NĂSTASE, bun de plată. Statul începe să recupereze prejudiciul de 1,45 milioane euro din dosarul Trofeul Calității
Publicat: 25/06/2012, 17:59
Actualizat: 25/06/2012, 17:59

Judecătorii Curții Supreme au stabilit în dosarul Trofeul CalitățiiAdrian Năstase și ceilalți inculpați au fost obligați de instanță să plătească 1,45 milioane euro despăgubiri către Inspectoratul de Stat în Construcții. Potrivit avocaților și executorilor judecătorești consultați de gândul, acești bani urmeză să fie recuperați de la Năstase și de la co-inculpații din dosar prin vânzarea proprietăților sau direct din conturile acestora.

Procedura nu prevede clar că primul de la care se recuperează banii este Adrian Năstase. Procurorii DNA și ulterior judecătorii au stabilit în dosar că cei 1,45 milioane euro reprezintă taxele colectate în cadrul simpozionului Trofeul Calității care nu au mai ajuns în conturile ISC.

În sentința din 20 iunie, prin care Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoarea cu executare, se menționează că dispozițiile sentinței din prima instanță sunt menținute. Astfel, cei cinci judecători au decis să mențină decizia prin care Adrian Năstase, Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian și Gasparovici Diana sunt obligați să plătească prejudiciul de aproximativ 1,45 milioane euro.

Prima instanță a dispus ca Adrian Năstase, ceilalți co-inculpați și companiile S.C. A ROND S.R.L (societate a soților Popovici), SC EUROGRAFICA SRL (societatea lui Vasile Cristian Mihai) să plătească despăgubiri civile totalizând 6.481.383 lei (1.451.435 euro la cursul de luni, 25 iunie – n.red). Judecătorii au arătat ca această sumă reprezintă prejudiciul cauzat Inspectoratului de Stat în Construcții.

Judecătorii au mai dispus și confiscarea de la Adrian Năstase a sumei de 38.217 lei și 118.650 dolari. Magistrații au mai decis și menținerea sechestrului pe patru imobile aflate în proprietatea inculpaților Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian și Gasparovici Diana. Dispozițiile legate de recuperarea prejudiciului au fost luate de completul primei instanțe format din judecătorii Ionuț Matei, Ioana Bogdan și Cristina Rotaru. În acestă fază, judecătorii Ionuț Matei și Ioana Bogdan au fost pentru condamnarea lui Năstase și recuperarea prejudiciului în timp ce Cristina Rotaru a făcut opinie separată pentru achitarea inculpatului și înlăturarea prejudiciului. În recurs, completul a dispus condamnarea și recuperarea prejudiciului.

Citește aici minuta sentinței prin care se dispune recuperarea prejudiciului

Cum va fi recuperat prejudiciul

Recuperarea sumei de 1,5 milioane euro se va realiza prin intermediul unui executor judecătoresc. Primul pas este ca Inspectoratul de Stat în Construcții să ceară judecătorilor punerea în executare a dispozițiilor din sentință. Următorul pas este desemnarea unui executor judecătoresc care practic preia dosarul și începe recuperarea prejudiciului, în cazul nostru fiind vorba de cei 1,45 milioane euro. „În general, creditorul (în cazul nostru Inspectoratul de Stat în Construcții) își alege un executor, el nu este desemnat de instanță”, a explicat pentru gândul Stepanov Voislav, executor judecătoresc.

În cazul de față, instanța a dispus recuperarea prejudiciului în solidar de la Adrian Năstase, ceilalți inculpați și de la companiile S.C. A ROND S.R.L (societate a soților Popovici) și SC EUROGRAFICA SRL (societatea lui Vasile Cristian Mihai)

„Recuperarea prejudiciului în cazul în care s-a dispus în solidar se face de la oricare dintre ei. Recuperarea prejudiciului se face în principal prin vânzarea de imobile sau din conturi, dacă banii există în conturi”, ne-a explicat executorul judecătoresc Sandu Ionut Octavian. Executorul a adaugat că recuperarea prejudiciului se poate face din conturile bancare a celor implicați sau prin vânzarea de proprietăți. Specialistul a explicat că, atunci când vine vorba de executarea unui prejudiciu în solidar, nu există o ordine. Astfel că nu este clar dacă, în cazul Trofeul Calității, recuperarea prejudiciului va începe de la Năstase sau de la ceilalți inculpați. „Recuperarea se face de la toți simultan. Nu există o ordine. Dacă găsește suma respectivă în contul unuia, o recuperează de acolo; dacă nu, continuă procedura până la recuperarea integrală”, a explicat Stepanov Voislav, executor judecătoresc.

Cât are în conturi Năstase

Una dintre posibilitațile de recuperarea a prejudiciului prezentată de specialiști este prin poprirea conturilor și practic banii să fie luați din conturile lui Adrian Năstase sau celorlalți inculpați. În ultima declarație de avere Năstase a declarat în conturi 7341 lei și 2196 euro. În declarația de avere Năstase a mai menționat și trei terenuri (agricole și pădure în total 86 hectare) la Cornu și Voluntari, două imobile și bijuterii de peste 175 000 euro.

Înainte de vânzarea și recuperarea banilor, în procedura de recuperare a prejudiciului mai trebuie urmați câțiva pași. Avocatul Alexandru Cătalin Pușa ne-a explicat că, în general, executorul cere de la primăriile unde sunt domiciliați cei implicați detalii despre proprietățile pe care le dețin. Apoi sunt cerute date de la Registrul Comerțului despre acțiunile pe care le dețin la societăți comerciale. Un alt pas este transmiterea de cereri de informații de la bănci despre conturile pe care le dețin cei implicați și se poate solicita poprirea conturilor.

În cazul în care nu există un sechestru asigurator pe proprietăți, executorul poate dispune prin instanță acest lucru. În cazul nostru, instanța a dispus deja un sechestru pe imobilele deținute de Jianu Irina Paula, Popovici Bogdan, Popovici Marina Ioana, Vasile Mihail Cristian și Gasparovici Diana.

Judecătorii nu au dispus sehestru pe vreun imobil deținut de Adrian Năstase, ci doar pe două sume de bani – 38.217 lei și 118.650 dolari. Acești bani au fost sechestrați de procurori încă de la începutul anchetei. Potrivit avocaților și experților judecătorești consultați de gândul, prejudiciul va fi recuperat și din aceste sume de bani pe care există deja sechestru.

„După ce sechestrul este înscris în Cartea Funciară, imobilele sunt expertizate. Se publică apoi un anunț de licitație. După 30 de zile de la publicarea anunțului, se organizează licitația”, a explicat avocatul Alexandru Cătălin Pușa. În final, banii ajung în conturile statului. „În principiu, banii trebuie să ajungă în bugetul celui prejudiciat (adică, in cazul nostru, Inspectoratul de Stat în Construcții – n.red)”, a explicat executorul Sandu Ionut Octavian. Executorul a explicat că acestă procedură, în general, nu poate fi mai scurtă de patru luni, dar se poate întinde nelimitat. „Dacă există intervenții în procedură, dacă se ridică excepții, această procedură poate dura chiar și mai mulți ani”, a declarat Sandu Ionuț Octavian.

Episodul Grăjdan și retragerea ISC din proces

Prejudiciul stabilit în acest dosar a dus la cazul Grăjdan. Potrivit rechizitoriului DNA, ISC a fost prejudiciat cu aproape 70 de miliarde de lei vechi. În aprilie 2012, instituția a solicitat majorarea prejudiciului la 75 de miliarde lei vechi.

Fostul șef al ISC Adrian Constantin Balaban-Grăjdan a semnat o adresă de retragere a institutuției ca parte civilă în proces, pentru că, spunea el, nu ar exista niciun prejudiciu. Măsura a fost luată chiar în prima zi a acestuia în noua funcție, când, de altfel, nici nu avea dreptul să semneze acte din partea instituției.

Cu puțin timp înainte ca Grăjdan să fie numit șef, ISC tocmai își mărise pretențiile în dosar, cerând majorarea prejudiciului la 75 de miliarde de lei vechi. De altfel, chiar Grăjdan fusese cel care, în 2008, pusese la punct documentația de la ISC, pe care procurorii DNA și-au bazat estimarea prejudiciului comis de Năstase.

La termenul din 30 mai DNA a dezvăluit că Adrian Grajdan l-a sunat pe Adrian Năstase pe 22 mai la ora 5 dimineață adică în aceeași în care a semnat retragerea ISC din proces și renunțarea la prejudiciul de 1,45 milioane euro.

Citește mai multe aici

Cum a fost stabilit prejudiciul de 1.45 milioane euro

Dosarul în care Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare are la bază acuzația procurorilor DNA care susțin că banii colectați din simpozionul Trofeul Calității au ajuns în campania elctorală a fostului premier din 2004. Procurorii susțin că taxele plătite de participanții la acest eveniment au finanțat în realitate realizarea materialelor electorale pentru Năstase. Procurorii au arătat că aceste sume de bani ar fi trebuit să ajungă în conturile ISC.

Taxele de participare erau de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice și de 15 milioane de lei vechi pentru firme. ISC a strâns, din taxe, aproape 67,5 miliarde de lei vechi, bani care nu au ajuns însă la bugetul instituției, ci la patru fime care s-au ocupat de organizarea evenimentului, deținute de soții Popovici, Bogdan și Marina: MEDIAGLOBE INVEST SRL, URBAN CONSULT SRL, AXA MANAGEMENT SRL și CONTUR MEDIA SRL. Astfel că în final s-a stabilit că acești bani reprezintă prejudiciu cauzat ISC.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
O salată ce pare banală, dar are multe secrete. Radu Anton Roman o prepara impecabil
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Cum va arăta nunta lui Pepe cu Yasmine Oddy: "E la alt nivel, e sinucidere...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
2023 a fost cel mai bun an pentru bănci din istoria României