Mai multe persoane, printre care fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța și fostul șef al Vămilor, reținute în dosarul în care este implicat și Blejnar

Mai multe persoane, printre care fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța și fostul șef al Vămilor, reținute în dosarul în care este implicat și Blejnar
Publicat: 10/07/2012, 10:48
Actualizat: 10/07/2012, 11:27

Procurorii anticorupție au emis peste 10 ordonanțe de reținere în dosarul de evaziune fiscală, printre care și cele pentru fostul șef al SIPI Constanța Dan Secăreanu și fostul șef al Vămilor Viorel Comăniță, și cer, marți, instanței Curții de Apel București arestarea lor preventivă.

Procurorii anticorupție au finalizat marți, în jurul orei 3.00, procedurile de audiere a celor 12 persoane aduse de polițiști pentru cercetări.

După aducerea la cunoștință a învinuirilor și după luarea unor declarații, anchetatorii anticorupție au emis 12 ordonanțe, spun surse judiciare, printre persoanele reținute aflându-se fostul șef al Serviciului de Informații și Portecție Internă (SIPI) Constanța Dan Secăreanu și fostul șef al Vămilor Viorel Comăniță.

Unul dintre avocații din acest caz a spus la ieșirea din sediul DNA că mai multe persoane au fost reținute, printre care și cei doi. Totodată, avocatul a arătat că unii dintre cei vizați de această anchetă au dat declarații în cauză, admițând infracțiunile pentru care sunt cercetați. El a lăsat să se înțeleagă că parte din cele declarate de către cei vizați în această cauză ar duce la concluzia că Sorin Blejnar s-ar face vinovat de faptele de care este acuzat.

Avocatul a precizat, întrebat fiind, că Sorin Blejnar nu a fost prezent în sediul DNA până la momentul plecării sale. El a mai spus că la sediul DNA nu au fost aduși nici omul de afaceri Radu Nemeș, soția acestuia sau concubina despre care anchetatorii spun că sunt inițiatorii grupului infracțional organizat.

În jurul orei 3.00, o mașină a Poliției i-a dus pe toți cei reținuți la Centrul de Reținere și Arest Preventiv, urmând ca procurorii anticorupție să ceară marți unui judecător de la Curtea de Apel București arestarea preventivă a acestora.

Surse judiciare au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că fostul șef al SIPI Constanța Dan Secăreanu și fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță au fost reținuți pentru 24 de ore de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar de evaziune fiscală în legătură cu importul de produse petroliere.

Sursele citate au precizat pentru MEDIAFAX că, alături de Comăniți și Secăreanu, în acest dosar sunt cercetați fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, omul de afaceri Radu Nemeș și soția acestuia.

Potrivit acelorași surse, procurorii anticorupție ar fi dispus printr-o ordonanță dată în dosarul 54/2011 punerea sub învinuire a fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, a fostului șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță și a fostului șef al SIPI Constanța Dan Florin Secăreanu. Și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Blejnar, este învinuit în acest caz.

Sursele citate au precizat că cei patru sunt cercetați pentru complicitate la evaziune fiscală și sprijinirea unui grup infracțional organizat, toată investigația pornind de la omul de afaceri Radu Nemeș.

Concret, prin firmele pe care le controla Radu Nemeș, soția sa și concubina acestuia s-ar fi importat produse petroliere de o anumită calitate, iar după intrarea în țară aceștia ar fi declarat produsele petroliere la o calitate mult inferioară. Sursele citate precizează că prin această procedură ilegală s-a urmărit plata unei accize mult mai mici pentru produsele petroliere, în timp ce ele erau vândute în realitate pe piața neagră la o sumă mult mai mare. În acest fel a apărut evaziunea fiscală cercetată de procurorii anticorupție.

Referitor la Blejnar, Comăniță și Secăreanu, sursele citate menționează că cei trei ar fi avut cunoștință de activitățile ilegale ale firmelor lui Nemeș, context în care fie nu au intervenit, fie le-au sprijinit.

În anchetă sunt vizate 24 de firme, fiind făcute aproximativ 40 de percheziții. Dan Florin Secăreanu a fost ridicat de anchetatori luni, de pe autostrada A2, pentru a fi audiat.

Sursele citate nu au putut menționa dacă Sorin Blejnar a fost citat de anchetatori în acest caz.

Sorin Blejnar a declarat, luni, că nu a fost chemat la audieri la DNA și nici nu a fost informat că ar fi acuzat în vreun dosar. „Nu am fost citat, nu mi s-a adus nimic la cunoștință, nu s-a făcut nicio percheziție la mine”, a spus Blejnar.

Fostul șef al ANAF a subliniat și că nu îl cunoaște pe omul de afaceri Radu Nemeș, cel de la care, potrivit surselor judiciare, ar fi pornit toată investigația în acest caz.

Președintele interimar al PNL, Daniel Chițoiu, a declarat, luni seară, că USL va scoate la iveală, în perioada următoare, adevărul privind dosarele de mare corupție și fraudă legate de guvernarea PDL, menționând că speră ca aceste dosare să-și „dea drumul de mâine”.

Chițoiu a ținut să sublinieze că au fost deblocate „marile dosare” referitor la arestarea șefului Vămii sau cazul fostului șef al ANAF, căruia i s-a adus la cunoștință că este anchetat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom