MAMELE PUSE LA MUNCĂ DE GUVERN – concediul de îngrijire copil aduce o „economie” de 250 mil. euro la buget

Redactor:
Maria Toader
Redactor:
Robert Veress
MAMELE PUSE LA MUNCĂ DE GUVERN – concediul de îngrijire copil aduce o „economie” de 250 mil. euro la buget
Așadar, în cazul în care Parlamentul va adopta propunerea legislativă a ministrului Muncii, Ioan Botiș, de reducere a perioadei în care se acordă indemnizația, de la 2 ani la o perioadă cuprinsă între 12 și 18 luni, economia bugetară va putea depăși un miliard de lei (250 de milioane de euro).

Așadar, în cazul în care Parlamentul va adopta propunerealegislativă a ministrului Muncii, Ioan Botiș, de reducere aperioadei în care se acordă indemnizația, de la 2 ani la o perioadăcuprinsă între 12 și 18 luni, economia bugetară va putea depăși unmiliard de lei (250 de milioane de euro).

Evident, economia maximă, reprezentând jumătate din cheltuialacurentă, se va consemna în cazul în care reducerea perioadei deplată a indemnizației va fi maximă – 12 luni. Dacă reducerea va fide 4 luni, se vor economisi ceva mai mult de o treime dintr-unmiliard (circa 360 de milioane de lei), dacă reducerea va fi de 6luni, economia va fi de circa 540 de milioane, iar dacă reducereava fi de 8 luni, se vor economisi aproximativ 720 de milioane delei.

Posibila compensație – facilități pentru constructorii decreșe

Economiile precizate mai sus ar putea crește în urma scăderiinatalității, fenomen iminent în cazul în care măsura de reducere aperioadei de acordare a indemnizației nu va fi completată defacilități pentru creșterea copiilor în condiții apropiate celor cese găsesc în mediul familial.

Scăderea natalității ar avea, însă, un impact major negativ, petermen mediu și lung, asupra economiei naționale. Așadar, rămâne devăzut ce s-ar face, finalmente, cu economii obținute prin „planulBotiș”. Întrebat, vineri, dacă a ținut cont, la elaborareaproiectului, de impactul unei asemenea măsuri asupra natalității,dacă s-a consultat cu alte autorități în domeniu și dacă s-a gânditși la o strategie de combatere a scăderii natalității, ministrul aridicat din umeri: „Nu cred că va fi un impact semnificativ”.

Botiș a adăugat că plănuiește să majoreze de la 100 la 400 delei stimulentul acordat părinților care renunță la concediul deîngrijire și se întorc la muncă după ce copilul a împlinit vârstade 6 luni. Ministrul a fost însă contrazis, foarte ferm, de colegasa de partid, deputatul Sulfina Barbu, președinta organizației defemei a PDL. Într-o declarație acordată ziarului gândul, d-na Barbua susținut că stimulentul financiar nu este suficient și că nu vavota proiectul Botiș în lipsa unor măsuri foarte clare de stimularea natalității. Deputatul democrat-liberal a precizat și care ar fi,în viziunea sa, o asemenea măsură – construirea unui sistem decreșe în parteneriat public-privat, după model occidental.

Răspunzându-i, ieri, unei mămici îngrijorate de perspectivareducerii duratei concediului de îngrijire a copilului și care ainvocat discrepanțele dintre sistemul public românesc de creșe șicel occidental, Botiș a precizat că are în vedere „crearea defacilități pentru firmele care investesc în construirea creșelor șia grădinițelor”. Se poate spune că ministrul a prins din zbor ideeacolegei deputat.

Proiect de eliminare a unora dintre cele 202 prestațiisociale

Economia realizată prin „tăierile de la mămici” nu va fi singulară.Ministrul Muncii a anunțat că se pregătește eliminarea unora dintrecele 202 prestații sociale existente și comasarea celor rămase(dintre care, o parte vor fi la rândul lor „subțiate”) în patrugrupe.

„Într-un fel, se schimbă radical filosofia în această zonă. O săvenim cu 2-3 variante pe care o să le propunem spre dezbatere și,în funcție de finalizarea acestor dezbateri, vom avea în aceastăreformă incluse legile privind serviciile sociale, prestațiilesociale, statutul asistentului social, statutul inspectoruluisocial, legea privind acreditarea serviciilor sociale și legeaprivind calitatea serviciilor sociale. Sunt niște documente careschimbă în mod radical zona socială din România (…). În cadrullegislației, noi propunem o abordare științifică, legată deindicatorul social de inserție și de indicatorul social dereferință, astfel încât, în fiecare an, prin aprobareaParlamentului să avem cifrele corecte și exacte pentru tot ceea ceînseamnă asistență socială în România”, a declarat, ieri, ministrulIoan Botiș.

Citește și..
FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Cum faci acasă cel mai bun drob de miel. Secretul să iasă delicios
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×