Mâncarea sănătoasă și meniurile exotice, printre tendințele verii în România și în lume – studiu

Redactor:
Vlad Mironescu
Mâncarea sănătoasă și meniurile exotice, printre tendințele verii în România și în lume – studiu
Mâncarea sănătoasă și meniurile exotice, comandate la restaurant pe baza a cât mai multe informații cerute înainte, sunt tendințele acestei veri în consumul alimentar, potrivit unor studii realizate la nivel global și în România de Unilever Food Solutions, informează un comunicat.

Mâncarea sănătoasă și meniurile exotice, comandate la restaurantpe baza a cât mai multe informații cerute înainte, sunt tendințeleacestei veri în consumul alimentar, potrivit unor studii realizatela nivel global și în România de Unilever Food Solutions,informează un comunicat.

Studiile Unilever Food Solutions arată că oamenii iau decizii buneși reușesc să găsească alternative sănătoase și gustoase atuncicând vine vorba de gătitul acasă, însă în cazul meselor servite înoraș se petrece un blocaj, pus pe seama faptului că oamenii nu-șipot da seama din meniu dacă preparatele au fost gătite sau nusănătos. Soluția ar fi aceea ca cei care mănâncă în oraș săîndrăznească să ceară chelnerilor informații despre ce urmează săcomande.

Studiile realizate arată că cei care obișnuiesc să mănânce în orașvor să fie cât mai bine informați, în special cu privire la loculdin care vin ingredientele conținute de mâncarea pe care o comandăși despre modul de preparare al mâncării. Doresc, apoi, să evaluezeîntr-un mod cât mai riguros aportul nutritiv al ingredientelor dinmâncarea pe care o comandă.

Raportul Global cu privire la meniuri, realizat în aprilie 2011 dedivizia specializată în soluții gastronomice a companiei Unilever,arată că există un trend mondial în ceea ce privește interesulpentru mâncarea sănătoasă. Pentru Raportul Global Unilever FoodSolutions „Ce conține mâncarea dumneavoastră?” au fost intervievate3.500 de persoane care servesc masa în oraș cel puțin o dată pesăptămână. Dintre acestea, 87% spun că ar alege preparate maisănătoase atunci când mănâncă în oraș, dacă ar cunoaște valorilenutriționale ale acestora. Au răspuns astfel 49% dintre germani,72% dintre ruși și 77% dintre respondenții turci.

Unul dintre studiile realizate în România de Unilever FoodSolutions, legat de obiceiurile de consum ale românilor (Studiul”Out of home consumption habits”, realizat de Synovate pentruUnilever Food Solutions, în martie 2011), arată că femeile sunt maiinteresate decât bărbații de mâncarea sănătoasă. Bărbații românimănâncă la localuri fast food (ex. chebap, shaorma etc.) și cantineși preferă carnea de porc, pe când femeile mănâncă în oraș maidegrabă salate și deserturi și preferă pastele, salata bulgarească,prăjiturile și salata de fructe.

„O masă sănătoasă înseamnă în primul rând echilibru. În funcție demasa din zi pe care o luăm în oraș, putem alege unul sau mai multefeluri de mâncare: tradiția românească, care înseamnă o supă sau ociorbă la felul 1 și o combinație între carne, amidonoase și legumela felul 2, este bună, cu condiția să alegem echilibrat felurile demâncare. O ciorbă de văcuță grasă, eventual cu smântână, secompletează bine cu un grătar de pui slab sau de pește, orez și oporție de salată verde sau de varză”, spune Rodica Tenu,nutriționist Unilever Food Solutions. O masă ideală ar fi compusădin legume în stare crudă sau preparate în așa fel încât să rămânăpuțin crocante, uleiuri vegetale în locul grăsimilor animale, peștesau carne slabă în loc de carne grasă, garnitură (cartofi, orez,paste), preparată preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prinprăjire, precizează nutriționistul.

„Pentru o alimentație echilibrată, masa de prânz ar trebui să seîncadreze între 700 și 1.000 kilocalorii, iar cina să nu depășească400 de kilocalorii. Nu e bine ca desertul să treacă de 100 dekilocalorii, o alegere potrivită în acest sens e înghețata, înspecial cea pe bază de lapte. În rest, e bine să-l întrebi pechelner cum sunt preparați cartofii din garnitură (la cuptor sau latigaie, în ulei) sau dacă tipul de carne preferat e făcut la grătarsau în tigaie. După aceea, mingea e la tine”, adaugănutriționistul.

Potrivit acelorași studii ale Unilever Food Solutions, vara lui2011 este una a poftelor exotice. Unul din patru britanici preferămâncarea indiană, o treime din americani aleg să comande mâncaremexicană atunci când iau masa în oraș, iar mâncarea chinezească seaflă în topul preferințelor a 23% dintre germani.

În România, potrivit studiului realizat în martie în sud-estul șinord-vestul țării, este preferată mâncarea exotică, în mod specialmâncarea chinezească și mâncarea din restaurantele mixte.

„Un meniu exotic sănătos trebuie să conțină cât mai multe legume,preferabil doar ușor preparate, verdețuri, pește sau fructe demare, carne slabă (preparată la grătar sau înăbușită – nu prăjită).Mâncărurile exotice sunt, în general, pline de culori, care provindintr-un univers de legume, verdețuri, ierburi aromatice șimirodenii care stimulează secrețiile gastrice și ajută digestia.Legumele colorate sunt bogate în antioxidanți, vitamine, mineraleși fitonutrienți. (…) Foarte atente trebuie să fie persoanele cualergii alimentare, când comandă un meniu exotic, să se asigure căpreparatul pe care îl comandă nu conține ingrediente cu efectalergogen”, mai spune Rodica Tenu.

Nutriționiștii și bucătarii Unilever Food Solutions precizează căun meniu comandat la restaurant este o alegere sănătoasă dacă are:o sursă de vitamine și minerale (legume); o sursă de grăsimi bunesau chiar grăsimi esențiale Omega 3 și 6 (pește gras, ulei vegetal,margarină de calitate sau semințe oleaginoase); o sursă de proteinecu valoare biologică ridicată (pește, pui, vită, mușchi de porc);proteine vegetale (mazăre, linte, soia), carbohidrați cu eliberarelentă (orez, cartofi, paste, pâine integrală). În loc de sucuriîndulcite sunt recomandate apa, limonada sau ceaiul, iar dacă sefolosește miere pentru a îndulci ceaiul, trebuie știut că aceastase adaugă în ceai după ce acesta se răcește (de preferință sub 40de grade Celsius).

Laura Mitran, [email protected]

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide