Marea păcăleală a legii salarizării unitare. Cum scad veniturile „conservate” ale bugetarilor

Redactor:
Robert Veress
Marea păcăleală a legii salarizării unitare. Cum scad veniturile „conservate” ale bugetarilor
Marea păcăleală a Legii salarizării unitare în sectorul bugetar este că stabilește conservarea veniturilor din luna decembrie 2009 și nu a celor din cursul anului 2009. Așa se face că guvernanții pot pretinde, acum, fără să mintă, că nu scad veniturile, deși media acestora, în 2010, va fi mai mică față de anul trecut.

Marea păcăleală a Legii salarizării unitare în sectorul bugetareste că stabilește conservarea veniturilor din luna decembrie 2009și nu a celor din cursul anului 2009. Așa se face că guvernanțiipot pretinde, acum, fără să mintă, că nu scad veniturile, deșimedia acestora, în 2010, va fi mai mică față de anul trecut.Veniturile majorității bugetarilor au scăzut, din octombrie 2009până în decembrie 2009, nu doar în urma concediului fără platăforțat de 8 zile, ci și prin eliminarea unor sporuri șibonificații, de tipul tichetelor cadou. Valoarea acestor ticheteajunsese, în unele cazuri (administrații publice locale), săreprezinte peste o treime din venitul lunar.

Așadar, veniturile pierdute de bugetari din octombrie 2009 până îndecembrie 2009 rămân pierdute, iar confederațiile sindicale par săse fi împăcat cu acest gând.

Guvernanții admit că scăderea salariilor ar putea săcontinue după expirarea contractelor colective

Rămâne însă în dispută problema sporurilor încorporate de lege înașa-numitul „adaos de completare”. Acesta reprezintă suma acordatăsuplimentar, anul acesta, pentru a compensa diferențele rezultatedin aplicarea grilei unice de salarizare, față de veniturile dindecembrie 2010. Concret, dacă un anumit salariat ar primi, conformgrilei de salarizare, venitul minim brut de 705 lei (un punct desalarizare), iar în decembrie 2009 a avut un venit de 1.000 de lei,”adaosul de completare” va fi de 295 de lei. Condiția este ca acestangajat să fi încasat și în 2010 suma de 1.000 de lei, dacă ar firămas în vigoare vechea legislație și dacă este în vigoarecontractul colectiv de muncă. Disputa dintre sindicate șiguvernanți se naște referitor la ce se va întâmpla după expirareacontractelor colective de muncă.

Bogdan Hossu, liderul Confederației Cartel Alfa, bagă mâna în foccă veniturile se vor conserva și după ce contractele colective îșivor pierde validitatea. „Am participat la realizarea legii, știu ceam convenit, știu textul legii și e foarte clar acest lucru:veniturile vor fi conservate prin adaosuri de completare, până ce,din aplicarea grilei de salarizare, va rezulta același venit cu celdin decembrie 2009. Așadar, dacă la anul un punct din grilă vavalora 850 de lei, venitul de completare pentru un angajat care, îndecembrie 2009, a avut un venit de 1.000 de lei va fi 150 delei”.

Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, are o altăversiune: „După expirarea contractelor colective, ordonatorii decredite vor plăti salariile încadrându-se în limitele bugetului”.Deci, dacă vor fi bani, se va putea plăti adaosul de completare,dacă nu, există câteva variante: concedieri, concediu fără platăforțat, reducerea programului de muncă sau reduceri desalarii.

Confruntat cu acest punct de vedere, Hossu amenință cu protestesindicale și acțiuni în Justiție: „Pot proceda așa, dar îi vomataca și nu au nicio șansă – vor pierde și va trebui să plăteascădublu față de cât i-ar costa dacă ar aplica legea corect”.

Bogdan Hossu: „A fost atacat și ajutorul deînmormântare!”

În privința situațiilor în care veniturile au scăzut/scad înianuarie 2010, față de decembrie 2009, Hossu și Mocanu sunt deacord că e vorba de erori „punctuale”, care trebuie corectate. „Pede o parte, legea conține o serie de ambiguități, de parametrinedefiniți. Ne scărpinăm cu mâna dreaptă la urechea stângă. Pe dealtă parte, e adevărat și că nu toți angajații de la serviciile desalarizare sunt calificați pentru ceea ce ar trebui să facă. Au șifost amenințați că vor fi puși la plată de Curtea de Conturi dacăgreșesc, așa că preferă să taie, acolo unde nu se spune, negru pealb, că se dă ceva anume. Așa s-a ajuns la aberații cum ar filuarea în calcul a salariului din decembrie fără suma care s-apierdut în urma concediului forțat, deși legea prevede, cum elogic, ca acel procent de 15,5% să fie inclus în baza de calcul.Sunt și situații în care au fost atacate drepturile marginale, cumeste ajutorul de înmormântare, deși acesta este un drept care seplătește o singură dată, nu ține de baza de calcul al salariului”,spune liderul Cartel Alfa.

De la începutul acestui an, când a intrat în vigoare Legea unică desalarizare, veniturile unor bugetari au fost diminuate și cu 50 lasută, față de luna octombrie 2009. Conform Mediafax, cei maiafectați de anularea unor bonificații (salarii de merit, sporuri deantenă, de stabilitate, tichete cadou, plata orelor suplimentare)sunt cei din învățământ și administrație publică. Iată câtevaexemple: un expert I din primării a avut în octombrie un venit de950 de lei, în noiembrie și decembrie 669 de lei, iar în ianuarie730 de lei. Un inspector I tot din primării a primit în octombrie1.096 de lei, în decembrie 749 de lei, iar în ianuarie 929 de lei.Personalul nedidactic din învățământul preșcolar e cel mai afectatde diminuare, unui îngrijitor de la grădiniță scăzându-i venitul cupeste 30 la sută, de la 611 lei în octombrie, la 416 lei înianuarie. Alte categorii de personal nedidactic din învățământ auprimit în ianuarie 555 de lei față de 728 de lei în octombrie, sau626 de lei față de 806 în octombrie sau 593 de lei față de 765 delei.

Un administrator de grădiniță a primit în ianuarie 1.257 de lei, cupeste zece la sută mai puțin decât în octombrie. În același timp,un profesor din învățământul preșcolar a luat în ianuarie cuaproximativ 12 la sută mai puțini bani decât în octombrie,respectiv 1.899 de lei față de 2.159 de lei.

În învățământul primar, un profesor gradul I, cu 22-25 de anivechime și ore de dirigenție, avea în octombrie 2.030 lei brut, cusporul de vechime de 25 la sută și fondul de premiere de doi lasută, iar acum are 1.736 de lei brut, mai puțin cu 15 lasută.

Lideri sindicali din ambulanță pomenesc de județe în carepersonalul a primit cu 8-10 la sută mai puțin în ianuarie față deoctombrie, acest lucru însemnând o diminuare de maximum 150 de leila venituri. Polițiștii au primit în ianuarie mai puțini bani,deoarece în venit este inclusă și norma de hrană pentru lunafebruarie, care are mai puține zile.

Potrivit unui sondaj dat marți publicității, cei mai mulți româniconsideră că medicii și profesorii ar trebui să aibă cele mai marisalarii, iar în coada clasamentului se află judecătorii,polițiștii, parlamentarii, procurorii, funcționarii din diverseinstituții publice.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Fosta soție a lui Mădălin Ionescu face senzație pe internet. Fotografiile care șochează
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide