• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

MARELE JAF DIN MICA ANDORRA: Cum a spart un român un celebru magazin de bijuterii și a fugit cu prada în munți

MARELE JAF DIN MICA ANDORRA: Cum a spart un român un celebru magazin de bijuterii și a fugit cu prada în munți
De mai bine de trei luni, poliția îl caută pe românul care a organizat lovitura în urma căreia au dispărut diamente, ceasuri și bijuterii

Un român de 25 de ani, a cărui identitate nu a fost dezvăluită de polițiști, este căutat de autoritățile din Andorra, după ce el și banda lui au organizat un jaf de proporții în plin centrul capitalei micului principat dintre Franța și Spania. Ținta a fost o sucursală a celebrului magazin de bijuterii Cellini, iar paguba a fost evaluată inițial la peste 2 milioane de euro, însă conform polițiștilor din România, bijuteriile furate valorează doar 700.000 de euro.

Deși jaful s-a petrecut în primăvară, Poliția Română a primit de abia acum o solicitare din partea colegilor din Andorra, pentru a-i ajuta cu amprentele lui C.I., un român de 25 de ani căutat pentru furt de bijuterii, incendiere și distrugere în cazul jafului comis pe 4 aprilie, în centrul capitalei Andorra la Vella.

„Grupul din care făcea parte românul a incendiat mai multe containere și un autoturism în zona centrală a capitalei Andorrei. Au fost trimise multe forțe de poliție și pompieri. Între timp, au forțat jaluzelele metalice de la magazinul de bijuterii și au furat mai multe ceasuri și bijuterii. Erau mascați cu cagule și îmbrăcați toți la fel, în treninguri. După jaf, au fugit imediat în munți, spre Spania”, au povestit pentru gândul reprezentanți ai Poliției Române.

Banda de hoți a românului era compusă din șase sau șapte persoane și a organizat meticulos jaful din Andorra la Vella. Pentru a distrage atenția polițiștilor și a dispersa forțele de ordine, ei au declanșat câteva incendii, în jurul orei 3 noaptea. Surse din poliția andorrană au povestit pentru cotidianul local „Diari d’Andorra” că probabil banda de hoți studiase cu atenție magazinul cu câteva săptămâni înainte, pentru că au știut exact ce fură, orientându-se spre obiectele de valoare mare – diamante și bijuterii din aur masiv, dar lăsând deoparte ceasurile.

Polițiștii locali au găsit la fața locului un rucsac plin cu cocktailuri Molotov, cu care probabil banda era pregătită să atace poliția sau să provoace noi incendii care să distragă atenția autorităților de la jaful aflat în desfășurare. De asemenea, conform sursei citate, banda a blocat un sens giratoriu din zonă, instalând un lanț de metal care să împiedice eventualele mașini să treacă.

Hoții au creat o breșă în jaluzelele de metal care protejau magazinul, după ce au scos din funcțiune dispozitivul de alarmă, în care au tras mai multe focuri de armă. Totuși, alarma s-a declanșat, iar firma de securitate cu care Cellini avea contract a fost alertată. La acea dată, polițiștii încercau să identifice hoții folosindu-se de imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

Andorra este una dintre cele mai mici țări din lume, fiind situată în estul munților Pirinei, între Franța și Spania. Principatul are o suprafață de mai puțin de 500 km pătrați, iar limba oficială este catalana. Conducerea statului este asigurată de președintele Franței, care îndeplinește rol de monarh, și de episcopul de Urgell, din Catalonia spaniolă. Deși nu face parte din UE, Andorra folosește moneda euro și este un așa-numit „paradis fiscal”, regimul fiscal funcționând în regim de duty-free. De aceea, magazinele de bijuterii sunt răspândite, oferind marfa la prețuri mai mici decât în UE. 80% din PIB-ul acestui mic stat este asigurat de turism.

Inchide