Medaliatul cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie: „Nu exclud posibilitatea de a reveni în țară, dar sunt șanse foarte mici”

Câștigătorul medaliei de aur la Olimpiada Internațională de Chimie de anul acesta, Vlad Băcăuanu, absolvent al Liceul Internațional de Informatică din Capitală, a fost admis la prestigioasa Yale University din SUA, unde au învățat toți președinții americani din perioada 1989-2008. Din 19 august, tânărul din Botoșani va ajunge la universitatea care i-a avut studenți și pe alți foști șefi de la Casa Albă (William Howard Taft, Gerald Ford), ori pe fostul vicepreședinte Dick Cheney și pe secretarul de stat Hillary Clinton.

Cu trei săptămâni înainte de Yale, Vlad Băcăuanu a declarat, pentru Mediafax, că nu exclude posibilitatea de a reveni în România, însă șansele sunt „foarte mici”.

„Aici (în România – n.r.), am familia și prietenii. Plecând de acasă din clasa a IX-a, m-am obișnuit să fiu departe de familie. Sigur că vorbim de alte distanțe, dar nu mă sperie America. Deja mă pregătesc de plecare, pentru că, în SUA, cursurile încep în 19 august”, a mai spus botoșăneanul care a absolvit Liceul Internațional de Informatică din Capitală.

Pasiunea lui Vlad Băcăuanu pentru chimie a apărut în clasa a VII-a, când s-a aflat întâia oară în fața unui manual pentru această materie. „Nu am avut porniri speciale de mic, adică nu am fost tentat să fac experimente riscante sau amestecuri speciale. Primul an în care se învață chimie este clasa a VII-a. Eram la Școala nr. 6 din Botoșani. Doamna profesoară Mariana Cantoriu este cea care, prin felul în care ne-a predat, m-a făcut să mă îndrăgostesc pe loc de această materie”, povestește elevul care, chiar în clasa a VII-a, a obținut locul I la olimpiada națională de chimie.

În clasa a IX-a, a plecat de acasă și s-a instalat în București. „Am fost admis la Liceul Internațional de Informatică. Și aici, am avut noroc de o profesoară excepțională, foarte devotată – doamna Maria Arnăutu -, și astfel m-am apropiat foarte mult de chimia organică. Îmi place și matematica, chiar am participat la etapele locale și naționale ale olimpiadei. Nu și la cea internațională, pentru că ar fi fost mult prea greu. Iubesc, totodată, literatura și filosofia”, mai spune cel mai bun elev al lumii, în 2012, la chimie.

Vlad Băcăuanu, arhiva personală/Facebook

Vlad Băcăuanu mărturisește că munca intensă pentru a obține aurul mondial nu l-a împiedicat să ducă o viață normală. „Să știți că este muncă multă ca să ajungi pe cel mai înalt podium internațional, adică să obții aurul, dar am fost un copil normal. Am avut copilărie, am prieteni, ieșim la distracții, jucăm jocuri pe internet, în grup sau separat. Duc o viață normală”, spune el.

Despre universitatea americană unde urmează să studieze, a aflat că a avut printre discipoli o sumedenie de politicieni, inclusiv numeroși șefi de la Casa Albă. Pe Vlad Băcăuanu, însă, nu-l interesează politica, și nici economia. ” Mă văd cercetător în chimie-fizică, pentru că este mai apropiată de matematică decât biochimia. De fapt, universitățile americane dau foarte multă libertate studenților în alegerea cursurilor. Nu impun cursuri fixe, ci noi alegem”, explică tânărul una dintre rațiunile pentru care va continua școala peste ocean.

În afara lui Băcăuanu, la Olimpiada Internațională de Chimie 2012 au mai câștigat medalii pentru România Maria Andreea Filip (clasa a X-a/Liceul Internațional de Informatică din București), Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a/Colegiul Național „Sfântul Sava” din București) – ambii medalii de arginet, și George Silvian Baltac (clasa a XII-a/Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Călărași) – medalie de bronz. Despre ultimii doi, medaliatul cu aur spune că vor pleca, și ei, din România, pentru a studia în Anglia, la Cambridge, întrucât ei cred că, pentru o bună pregătire, este nevoie de „un start cât mai bun”

Ce înseamnă, în bani, rezultatele lor la olimpiadă? „Pentru performanță, statul român ne dă un premiu de 8.000-9.000 de lei și o bursă de 800 de lei pe durata unui an de zile”, spune Vlad Băcăuanu.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Oana Zăvoranu, la 16 ani! Cum putea să arate vedeta TV când era doar...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Walter și Raluca Zenga, surpriză de proporții pentru fani! Veste de ultimă oră despre mariajul...
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Bulibaşa romilor din Vrancea, ucis de o roată desprinsă de la un camion. Momentul...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Diana Șoșoacă, umilită de Adrian Năstase. Șoc total la Antena 3
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide