Medicii și profesorii câștigă mai bine în Bulgaria decât în România. Cum iau alții măsuri adevărate de ieșire din criză

Medicii și profesorii câștigă mai bine în Bulgaria decât în România. Cum iau alții măsuri adevărate de ieșire din criză
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 08:17

Astfel, la sfârșitul primului trimestru, brokerii, dealerii șiangajații din băncile românești au câștigat în medie 951 de euro,cu 9% mai mult decât cei din Ungaria (872 de euro) și cu 46% înplus comparativ cu omologii lor din Bulgaria (651 de euro).

„În România, salariile în intermedieri financiare au crescutfoarte mult când au urcat salariile din bănci în urmă cu câțivaani. Era o concurență foarte mare atunci în a atrage oamenipregătiți. Nu cred că s-a întâmplat așa ceva în alte țări”, adeclarat pentru Gândul AurelianDochia, managing partner la firma de consultanță financiarăConcept. Practic, diferențele salariale țin de particularitățilepieței financiare, de deficitul de forță de muncă calificată dindomeniu.

„Este posibil ca vecinii unguri și bulgari să aibă o ofertă demuncă calificată mai mare decât la noi”, adaugă Dochia.

Agenții imobiliari din România, loviți puternic decriză

Intermedierile financiare sunt singurul domeniu în care Româniase detașează net față de celelalte două țări. În rest, diferențelesunt de cele mai multe ori în favoarea vecinilor. De exemplu, înimobiliare, un sector foarte efervescent la noi în aniipremergători crizei, românii au ajuns să fie plătiți în medie cu319 euro pe lună, mult mai prost decât agenții imobiliari dinUngaria (414 euro) și Bulgaria (354 euro). E drept că în acestețări, creșterile de prețuri la locuințe și terenuri au fost maimici decât în România, iar sectorul s-a contractat mai puțin pefondul recesiunii.

„În imobiliare, salariul e format dintr-o parte fixă, foartemică și o parte variabilă, din comision. Acum, salariile s-au reduspentru că suma din comision s-a micșorat pe fondul scăderiitranzacțiilor, dar și din cauză că tranzacțiile se încheie pe sumemai mici”, ne-a explicat Antonio Zărnescu, directorul general alcompaniei Adviser Management Solutions. El amintește de perioada încare românii cumpărau case și terenuri fără să se gândească,presați că ar putea pierde afacerea dacă ar mai aștepta câtevazile, dar și din dorința de a se îmbogăți peste noapte.

„Înainte, așteptarea era o problemă pentru cumpărător, care eranerăbdător să cumpere, acum așteptarea a devenit o chestiune careține de inteligență, pentru că toți speră ca prețurile să maiscadă”, adaugă Zărnescu.

Românii câștigă mai prost decât vecinii și în domeniulproducției și furnizării de energie, cu toate că are resurseimportante. Astfel, în timp ce bulgarii primesc în medie 663 europe lună, iar ungurii, 689 euro/lună, în România, salariul medie neteste de 626 euro în acest domeniu.

„La noi, aproximativ 80% din angajații din producția șifurnizarea de energie lucrează tot la stat. În anii ’90, salariilelor erau mult mai mari decât restul angajaților la stat, însă după2004 situația s-a mai estompat. În Bulgaria se întâmplă exactsituația de atunci din România”, ne-au explicat oficiali dinsectorul energiei. În plus, jumătate din producția de energie de lasud de Dunăre este în domeniul nuclear, ceea ce explică salariilemai mari, datorită sporurilor.

După tăierea cu 25% a salariilor, bugetarii din România vor aveacele mai mici lefuri din Uniunea Europeană: un funcționar public vacâștiga în medie 394 euro/lună, un profesor va primi 306 euro, întimp ce în sănătate, câștigul mediu net va fi de 244 euro, potrivitcalculelor Gândul realizatepe baza datelor Institutului Național de Statistică (INS) valabilela sfârșitul primului trimestru.

Nici până acum nu stăteam prea bine în statistici din acestpunct de vedere, dar totuși salariile bugetarilor români ledepășeau pe cele ale vecinilor bugetari de la sud de Dunăre. Însădupă ce Guvernul va aplica măsurile de austeritate, funcționariiromâni vor fi plătiți cu 1,1% mai puțin decât omologii lor bulgari,profesorii vor primi salarii cu 5,3% mai mici decât cei dinBulgaria, iar medicii vor câștiga cu 27% mai puțin față de bulgari,potrivit calculelor Gândul realizatepe baza datelor statistice oficiale din cele două țări.

Față de bugetarii unguri, românii câștigă mult mai puțin,diferențele fiind de 38% în sănătate și învățământ și de 32% înadministrația publică. „Ce să ne mai mirăm că avem cele mai micisalarii, când asta ne pregătește clasa politică… Asta în timp cebugetarii din țările intrate în UE înaintea României și Bulgarieicâștigă în medie 840 de euro, respectiv 1.400 de euro în Sloveniași 1.500 de euro în Cehia, iar în vechile țări europene, salariulmediu net este de 2.700 de euro”, a declarat pentru Gândul VasileMarica, președintele Alianței Naționale a Sindicatelor BugetarilorSed Lex.

Vecinii au strâns mai de mult cureaua

Decizia de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din România,alături de tăierea pensiilor cu 15% vin în contextul măsurilor deausteritate asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetarde la 9,1% la 6,8%, conform înțelegerii cu FMI.

După aplicarea acestor reduceri, Guvernul speră să economisească2,6-2,7 miliarde de euro în a doua parte a anului, respectiv 2,3%din PIB, după cum a anunțat recent Sebastian Vlădescu, ministrulFinanțelor. Și Ungaria a strâns cureaua când vine vorba dereducerea cheltuielilor statului, încă de anul trecut.

Printre altele, Guvernul de la Budapesta a luat deciziaînghețării salariilor bugetarilor, a tăiat cea de-a 13-a pensie șia crescut vârsta de pensionare de la 62 la 65 de ani până în 2012.În privința taxelor și impozitelor, TVA a fost majorată de la 20%la 25%, iar accizele la țigări, alcool și combustibil au fostmajorate cu un punct procentual, până la 6%. Ieri, premierulmaghiar a anunțat noi măsuri de reformă pentru reducereadeficitului bugetar, printre care reducerea cu 15% a salariilorbugetarilor, dar și taxarea băncilor, eliminarea mașinilor deserviciu gratuite și scăderea taxelor aplicate companiilor,dintr-un total de 29 de măsuri.

Și Guvernul de la Sofia a adoptat recent un pachet de 60 demăsuri anticriză menit să taie cheltuielile bugetare și să majorezeveniturile statului cu 818 milioane de euro. Propunerile Guvernuluibulgar includ tăierea cu 10% a salariilor din sectoarele publicecare nu au efectuat reduceri de personal, amânarea majorăriipensiilor și taxe de lux pentru locuințele și mașinile scumpe.

Angajații din băncile românești câștigă cel maibine

Românii își iau însă revanșa față de vecinii unguri și bulgaricând vine vorba de domeniul intermedierilor financiare șiasigurări, unde se înregistrează cele mai mari salarii.(Citește mai departe în pagina următoare)

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce face Jean Paler, în fiecare dimineață, în parcul din Sinaia! Turiștii au crezut că...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
STUDIU. Cum vor arăta următoarele 6 luni ale pandemiei
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu...
NOI REGULI în CONSTANȚA, unde INCIDENȚA se ÎNDREAPTĂ spre 3: MASCA OBLIGATORIE în anumite ZONE!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BANCNOTA care ar putea fi INTERZISĂ! Scapă urgent de ea dacă o ai. Ar putea...
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei