Mesaje de 15 Martie: De la „Ținutul Secuiesc nu e România”, la „mândria secuilor, ca mândria afro-americanilor”

Mesaje de 15 Martie: De la „Ținutul Secuiesc nu e România, la „mândria secuilor, ca mândria afro-americanilor
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 07/06/2012, 13:11

Câteva sute de maghiari au mărșăluit, ieri, la Cluj, cu ocaziaZilei de 15 Martie. Printre ei, și un grup de extremiști carepurtau o pancardă cu mesajul „Ținutul Secuiesc nu e România”.Viceprimarul Laszlo Attila s-a opus prezenței organizațiilorextremiste Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate și BatalionulSecuiesc al Noii Gărzi Maghiare: „Mă îngrijorează faptul că și aiciapare acest fenomen, este un fapt îngrijorator. Niciodată nu amfost adeptul unor astfel de manifestări și niciodată nu voi fi deacord cu niciun fel de extremism”, a spus el.

De altfel, liderul Batalionului Secuiesc al Noii Gărzi Maghiare,Balazsi Pal Gergely, a fost reținut de polițiști imediat dupămanifestare pentru că avea pe uniformă însemne fasciste, și anumemotto-ul SS-ului „Meine Ehre heißt Treue” – Onoarea mea esteloialitatea. Peter Eckstein Kovacs a apreciat că marșul de la Cluj,la care a participat și ministrul Sănătății Cseke Attila, îiamintește de manifestările în care se exprimă „mândriaafro-americanilor”.

Dacă, anul trecut, prezența președintelui ungar Solyom Laszlo lasărbătorirea zilei de 15 Martie la monumentul de pe Vârful Nyerges(Harghita) i-a obligat pe Marko Bela&Co să-i „suporte” alăturide ei pe toți concurenții la supremația asupra maghiarimii dinRomânia, în frunte cu Laszlo Tokes, președintele ConsiliuluiNațional al Maghiarilor din Transilvania, cu Szasz Jeno, șefulPartidului Civic Maghiar și cu Izsak Balasz, mai-marele ConsiliuluiNațional Secuiesc, anul acesta n-a mai fost cazul. La Târgu Mureș,unde a fost, ieri, „centrul de greutate” al manifestărilor de ZiuaMaghiarilor de Pretutindeni, liderii UDMR au sărbătorit separat decei ai PCM și CNS.

„Dacă cei de la UDMR nu ne-au invitat să fim împreună cu ei, ceera să facem, aniversăm separat, ca de obicei!”, ne-a lămurit IszakBalasz, care și-a adunat simpatizații, la ora 13, la statuia luiPetofi Sandor: circa 200 de persoane, dintre care jumătate elevi dela o școală generală din Tg. Mureș, aduși direct de la ore, cughiozdanele în spate, dar dotați cu drapelele Ungariei, UniuniiEuropene și Ținutului Secuiesc și cu un steag „al regelui Arpad” îndungi alb-roșii – devenit , în timpul celui de-al doilea războimondial, stindard al fasciștilor horthyști din Ungaria, iar acumscos în afara legii în țara vecină – plus un tricolor românesc.

Alături de participanți nu s-a aflat însă și liderul PCM, SzaszJeno – plecat să serbeze 15 Martie la Budapesta – în schimb a fostprezent ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, care avea să „lege”adunarea PCM-CNS de cea a UDMR-ului, organizată la ora 16 la câțivakilometri distanță, la Monumentul Martirilor Secui. „În numelețării mamă, constat cu cea mai mare plăcere că gândul autonomiei seconturează tot mai puternic și sunt sigur că nu peste mult timp vadobândi și putere de lege”, a spus diplomatul ungar.

La Monumentul Martirilor Secui, versiunea udemeristă asărbătoririi a adunat circa 2000 de oameni. „E bine să fii maghiarîn această zi chiar și în România, unde de multe ori nu e ușor nicisă fii om, pur și simplu, darmite maghiar!”, și-a începutcuvântarea Marko Bela, care, după ce a rememorat „pogromulantimaghiar” din martie 1990 de la Tg. Mureș, nu și-a ascunsîncântarea față de situația de acum: „Iar azi, ce grimasă adestinului: ministrul Sănătății este un maghiar, azi așteaptămedicamente de la un maghiar și cei care au fost bolnavi acum 20 deani de maghiarofobie!”.

Tokes: „Autonomia este sinonimă cu libertatea”

Europarlamentarul Laszlo Tokes nu a lipsit la manifestărileprilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. „Autonomia este osubspecie a libertății, deoarece înseamnă că ești liber să teorganizezi, să organizezi localitățile, cultura, biserica,prezentul și viitorul, deci nu este ceva de la diavol, nicicum nusunt îndreptățite prejudecățile care încojoară autonomia”, adeclarat el la Târgu Secuiesc, adăugând că, în instituțiilepublice, românii ar trebui să vorbească „neapărat” și limbamaghiară.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ce i-a mărturisit Sofia mamei sale! Bianca Drăgușanu a amuțit: „Mi-a zis că s-a îndrăgostit,...
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți. Urmează scene de Mad Max?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Acum e clar! Răzvan Munteanu, prima reacție după ce Delia a anunțat că e gravidă
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Cât mai costă azi un pachet de țigări Carpați. Doar norocoșii mai au acasă așa...
Dacia i-a dat lovitura lui Volkswagen. Ce a reușit acum, pentru a doua oară consecutiv
ATENȚIE! CREȘTEREA incidenței vine cu NOI REGULI STRICTE, în municipiul CONSTANȚA
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
Toți cei VACCINAȚI cu PFIZER trebuie să știe asta! Dovezile aruncă totul în aer
Ce se întâmplă în aceste clipe cu Ion Iliescu? Se știe doar că medicii îl...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...