Cum a cheltuit statul banii românilor în2010
• Statul a încasat 37,5 miliardede lei în primele trei luni și a cheltuit 45,7 miliarde de lei.
• Veniturile au fost cu 522 demilioane de lei mai mici decât în primul trimestru din 2009.
• Din TVA s-a încasat cu unmiliard de lei mai puțin.
• Cheltuielile totale au scăzutcu doar 0,5%, respectiv 230 de milioane de lei.
• Cel mai mult s-a tăiat de lainvestiții, 36,5%, adică 1,4 miliarde de lei.
• Pe salariile bugetarilor s-aplătit cu 1,1 miliarde de lei mai puțin.
• Pe asistența socială s-acheltuit cu 2,35 miliarde de lei mai mult, creșterea fiind de15,6%.
Pentru a fi și mai siguri că România va respecta acordulstand-by și va face reformele necesare, FMI încearcă să-i sperie peoficialii de la București cu criza din Grecia, care ar putea afectași mai mult situația dificilă prin care trece țara noastră.
„Mesajul-cheie pentru România, legat de problemele din Grecia,este acela că România trebuie să fie foarte vigilentă (…) pentrua se asigura că nu va apărea niciun risc, care să fie agravat desituația actuală”, a spus ieri Jeffrey Franks, șeful misiunii FMIde evaluare a acordului cu România, în prima sa zi la București.Până acum, experții Fondului s-au întâlnit cu oficialii BNR, dar șicu cei ai Ministerului Muncii, ai Fiscului și ai Autorității pentruValorificarea Activelor Statului, pentru astăzi fiind programatăîntrevederea oficială cu ministrul Finanțelor, așa că deocamdatăeste prea devreme pentru concluzii. Acestea vor fi prezentate lafinalul misiunii FMI, care se află în România pentru zece zile,până pe 7 mai.
Ne-am încadrat în ținta de deficit bugetar
Singura veste bună de până acum este că deficitul bugetar dinprimul trimestru, de 8,15-8,16 miliarde de lei, s-a încadrat înținta stabilită, de 8,25 miliarde de lei, însă sunt probleme laîncasarea veniturilor bugetare, după cum a declarat MihaiTănăsescu, reprezentantul României la FMI. „Probabil că au fostfăcute mai puține cheltuieli pe partea de cheltuieli curente,probabil că o parte pe cheltuielile de investiții”, a declarat el,citat de Mediafax.
Problemele României legate de modul de gestionare acheltuielilor în condițiile unor încasări mai mici nu se vorrezolva însă prin taxe crescute. Tănăsescu spune că „ar fi o maregreșeală ca anul acesta să existe majorarea unor taxe”. În acelașitimp, el a arătat Guvernului ce alternative are: accelerareareducerii cheltuielilor sau îmbunătățirea colectării taxelor.Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a transmis un mesaj similar înurmă cu două zile, subliniind că o eventuală creștere a taxelor arînrăutăți situația economiei.
Creșterea taxelor în 2011 pare inevitabilă
Pentru că în România atât societatea, cât și mediul politicrefuză tăierea cheltuielilor statului cu factura socială, suntșanse foarte mari ca anul viitor guvernul să majoreze anumite taxeși impozite pentru a face rost de mai mulți bani la buget, susțineconomiștii BRD.
„Măsurile concrete pentru limitarea cheltuielilor publiceîntâmpină o opoziție puternică atât în Parlament, cât și pestrăzi”, se precizează într-un raport al BRD privind economiaromânească. Mai mult decât atât, în raport se vorbește și despreposibilitatea ca Executivul să renunțe la cota unică în favoareaimpozitării progresive. O variantă la renunțarea la cota unică arfi majorarea acesteia. În ceea ce privește posibila majorare a TVAeconomiștii susțin că ea nu va face altceva decât să încurajezeevaziunea fiscală, ceea ce va avea efecte grave asupra încasărilorstatului.
Citește în paginaurmătoare cum a cheltuit statul banii românilor în2010