Metrorex a primit patru oferte pentru construcția magistralei 5 de metrou

Metrorex a primit patru oferte pentru construcția magistralei 5 de metrou
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 26/04/2012, 09:07

Un număr de patru consorții și firme au depus oferte finale lalicitația pentru construcția magistralei 5 de metrou, tronsonulRâul Doamnei-Hașdeu, urmând ca în aproximativ două luni să fiedesemnat câștigătorul.

Consorțiul Dogus (Turcia) – Gulermak (Turcia) -Moscovskii-Metrostroi (Rusia) – Salini (Italia) a depus o ofertă de1,076 miliarde lei și un timp de execuție de 22 luni.

Asocierea formată din Strabag (Austria) și Straco Grup (România)a depus o ofertă de 1,94 miliarde lei și un timp de execuție de 30luni.

Asocierea Astaldi (Italia), FCC (Portugalia), Delta ACM(România) și AB Construct a venit cu o ofertă de 918,93 milioanelei și o durată de execuție de 25 de luni.

Compania Aktor din Grecia a prezentat o ofertă de 1,009 miliardelei, cu un timp de execuție de 25 de luni.

Totodată, consorțiul din care face parte Dogus a mai depus oofertă alternativă, de 1,011 miliarde lei și o durată de execuțiede 22 luni, și asocierea din care face parte Astaldi o ofertăalternativă de 904,32 milioane lei și o durată de 22 luni.

Toate prețurile sunt exprimate fără TVA. Proiectul va fifinanțat de Banca Europeană de Investiții.

În prima fază a licitației au depus oferte 18 consorții șifirme, din care s-au precalificat șase, pentru ca la sfârșit doarpatru asocieri să depună ofertele finale.

„Ofertele finale sunt în curs de analiză și preconizăm că laînceputul anului vom avea contractele semnate, atât pentru lotulRâul Doamnei-Hașdeu, cât și pentru lotul stația și depoul ValeaIalomiței. În mai puțin de cinci ani cred că putem circula și spersă găsim acei constructori care să lucreze bine”, a declaratdirectorul general al Metrorex, Gheorghe Udriște.

La licitația care vizează construcția depoului și a stațieiValea Ialomiței au depus oferte 18 companii, din care șase s-auprecalificat și au depus oferte finale. Cele șase consorții suntaceleași ca pentru primul lot, mai puțin asocierea Astaldi-FCC, înlocul căreia a depus ofertă compania Alpine.

Grupul turc Dogus este activ în șapte sectoare de activitate,respectiv servicii financiare, auto, construcții, media, turism,real-estate și energie. În România, grupul este prezent prin GEGaranti Bank, care a preluat în acest an operațiunile sucursaleilocale a Garanti Bank International.

Gulermak, cealaltă companie din Turcia, are o experiență de 50în domeniul industrial și al construcțiilor.

Compania Moskovsky Metrostroy, înființată în 1931, este unadintre cele mai mari companii de construcții din Rusia, fiindimplicată în construcția liniei de metrou din Moscova.

Salini Costruttori este un grup industrial italian specializatîn proiecte de construcții de dimensiuni mari, fiind al treileacontractor general din Italia.

Al doilea consorțiu este format din grupul austriac Strabag,unul dintre cei mai mari jucători din construcții din EuropaCentrală și de Est, prezent în România din 1991, prin mai multefirme, și Straco Grup România, care derulează mai multe contractede infrastructură, printre contractori numărându-se CNADNR sauprimării.

Și a treia asociere include constructori de top, care au deja înprotofoliu importante contracte de lucrări în România.

Astaldi este unul din cei mai mari contractori în construcțiidin lume, fiind prezent în 23 de țări. În România, constructorulitalian este implicat în mai multe proiecte importante, printreacestea numărându-se Pasajul Basarab din București și StadionulNațional din cadrul complexului Lia Manoliu din Capitală.

FCC Construcción, cel mai mare constructor din Spania în 2009,este controlat de grupul spaniol FCC, prezent în România și prinsubsidara Alpine. FCC Construcción lucrează în prezent, în diferiteconsorții, la tronsonul Mogoșoaia și Otopeni al centurii Capitalei,segmentul de autostradă Timișoara – Arad, centura Aradului, centuraConstanței și pasajul Basarab din București.

Delta ACM, cu acționariat românesc, a fost înființată în 1993 șieste specializată în construcția și repararea drumurilor, printrelucrările realizate fiind reabilitarea sistemului rutier de pe maimulte străzi din București, precum și modernizarea unor drumurijudețene și naționale.

Al patrulea ofertant, grupul elen Aktor, a câștigat împreună cugrupul francez Vinci construcția în concesiune a tronsonului deautostradă Comarnic-Brașov, consorțiul renunțând însă lacontract.

Lidia Neagu, Ioan Dornescu, [email protected],[email protected]

Tags:
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021