Metrorex a primit patru oferte pentru construcția magistralei 5 de metrou

Metrorex a primit patru oferte pentru construcția magistralei 5 de metrou
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 26/04/2012, 09:07

Un număr de patru consorții și firme au depus oferte finale lalicitația pentru construcția magistralei 5 de metrou, tronsonulRâul Doamnei-Hașdeu, urmând ca în aproximativ două luni să fiedesemnat câștigătorul.

Consorțiul Dogus (Turcia) – Gulermak (Turcia) -Moscovskii-Metrostroi (Rusia) – Salini (Italia) a depus o ofertă de1,076 miliarde lei și un timp de execuție de 22 luni.

Asocierea formată din Strabag (Austria) și Straco Grup (România)a depus o ofertă de 1,94 miliarde lei și un timp de execuție de 30luni.

Asocierea Astaldi (Italia), FCC (Portugalia), Delta ACM(România) și AB Construct a venit cu o ofertă de 918,93 milioanelei și o durată de execuție de 25 de luni.

Compania Aktor din Grecia a prezentat o ofertă de 1,009 miliardelei, cu un timp de execuție de 25 de luni.

Totodată, consorțiul din care face parte Dogus a mai depus oofertă alternativă, de 1,011 miliarde lei și o durată de execuțiede 22 luni, și asocierea din care face parte Astaldi o ofertăalternativă de 904,32 milioane lei și o durată de 22 luni.

Toate prețurile sunt exprimate fără TVA. Proiectul va fifinanțat de Banca Europeană de Investiții.

În prima fază a licitației au depus oferte 18 consorții șifirme, din care s-au precalificat șase, pentru ca la sfârșit doarpatru asocieri să depună ofertele finale.

„Ofertele finale sunt în curs de analiză și preconizăm că laînceputul anului vom avea contractele semnate, atât pentru lotulRâul Doamnei-Hașdeu, cât și pentru lotul stația și depoul ValeaIalomiței. În mai puțin de cinci ani cred că putem circula și spersă găsim acei constructori care să lucreze bine”, a declaratdirectorul general al Metrorex, Gheorghe Udriște.

La licitația care vizează construcția depoului și a stațieiValea Ialomiței au depus oferte 18 companii, din care șase s-auprecalificat și au depus oferte finale. Cele șase consorții suntaceleași ca pentru primul lot, mai puțin asocierea Astaldi-FCC, înlocul căreia a depus ofertă compania Alpine.

Grupul turc Dogus este activ în șapte sectoare de activitate,respectiv servicii financiare, auto, construcții, media, turism,real-estate și energie. În România, grupul este prezent prin GEGaranti Bank, care a preluat în acest an operațiunile sucursaleilocale a Garanti Bank International.

Gulermak, cealaltă companie din Turcia, are o experiență de 50în domeniul industrial și al construcțiilor.

Compania Moskovsky Metrostroy, înființată în 1931, este unadintre cele mai mari companii de construcții din Rusia, fiindimplicată în construcția liniei de metrou din Moscova.

Salini Costruttori este un grup industrial italian specializatîn proiecte de construcții de dimensiuni mari, fiind al treileacontractor general din Italia.

Al doilea consorțiu este format din grupul austriac Strabag,unul dintre cei mai mari jucători din construcții din EuropaCentrală și de Est, prezent în România din 1991, prin mai multefirme, și Straco Grup România, care derulează mai multe contractede infrastructură, printre contractori numărându-se CNADNR sauprimării.

Și a treia asociere include constructori de top, care au deja înprotofoliu importante contracte de lucrări în România.

Astaldi este unul din cei mai mari contractori în construcțiidin lume, fiind prezent în 23 de țări. În România, constructorulitalian este implicat în mai multe proiecte importante, printreacestea numărându-se Pasajul Basarab din București și StadionulNațional din cadrul complexului Lia Manoliu din Capitală.

FCC Construcción, cel mai mare constructor din Spania în 2009,este controlat de grupul spaniol FCC, prezent în România și prinsubsidara Alpine. FCC Construcción lucrează în prezent, în diferiteconsorții, la tronsonul Mogoșoaia și Otopeni al centurii Capitalei,segmentul de autostradă Timișoara – Arad, centura Aradului, centuraConstanței și pasajul Basarab din București.

Delta ACM, cu acționariat românesc, a fost înființată în 1993 șieste specializată în construcția și repararea drumurilor, printrelucrările realizate fiind reabilitarea sistemului rutier de pe maimulte străzi din București, precum și modernizarea unor drumurijudețene și naționale.

Al patrulea ofertant, grupul elen Aktor, a câștigat împreună cugrupul francez Vinci construcția în concesiune a tronsonului deautostradă Comarnic-Brașov, consorțiul renunțând însă lacontract.

Lidia Neagu, Ioan Dornescu, [email protected],[email protected]

Tags:
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Cei doi jurnalişti şi activistul de mediu, care au fost agresaţi într-o pădure din Suceava,...
Ultima oră: ASF a retras autorizația City Insurance. Compania intră în faliment
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Companie: Cifra reală a infectărilor în România, peste 25.000 cazuri noi pe zi. Unde se...
Ce gafă! Carla’s Dreams a plâns şi s-a demascat din greşeală! BOMBĂ! Tot momentul a...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Despărțirea anului în media din România? Un prezentator și-a anunțat plecarea după 12 ani și...
Horoscop 18 septembrie 2021. Zodia care are probleme grave cu banii
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
S-a mobilizat armata! Cutremur total în Europa: "De aceea ne-am deplasat trupele"
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...