Mica modificare legislativă care face din suspendarea lui Băsescu o misiune imposibilă – EXCLUSIV

Redactor:
Liliana Ruse
Mica modificare legislativă care face din suspendarea lui Băsescu o misiune imposibilă – EXCLUSIV
Liderul PSD Victor Ponta a declarat, ieri, că social-democrații vor declanșa procedura de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu dacă acesta va promulga Legea pensiilor

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, ieri, că social-democrațiivor declanșa procedura de suspendare din funcție a președinteluiTraian Băsescu dacă acesta va promulga Legea pensiilor. Șefulliberalilor, Crin Antonescu, și-a anunțat imediat susținerea, niciunul dintre cei doi lideri necunoscând însă faptul că suspendarealui Traian Băsescu ar putea fi tranșată de către CurteaConstituțională, fără să mai fie nevoie de un referendum.

Suspendarea președintelui ar putea fi tranșată direct de cătreCurtea Constituțională, fără să mai fie necesar un referendum, pebaza unei chichițe legislative introduse în legea prin careprocesele nu mai pot fi suspendate dacă se ridică excepții deneconstituționalitate. Astfel, o modificare la legea de funcționareși organizare a Curții dă dreptul judecătorilor constituționali sădecidă nu numai asupra regulamentelor celor două Camere și alegilor, dar și asupra hotărârilor celor două Camere, asupra căroraParlamentul era până acum suveran.

• „Curtea Constituțională sepronunță asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului,a hotărârilor plenului Camerei Deputaților, a hotărârilor plenuluiSenatului și a hotărârilor plenului celor două Camere reunite aleParlamentului, la sesizarea unuia dintre președinții celor douăCamere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puțin 50 dedeputați sau 25 de senatori”, se arată în legea care a trecut dejade Parlament, a fost declarată ieri constituțională și urmează săfie promulgată de președinte.

Pe baza acestui articol, eventuala hotărâre aParlamentului de a-l suspenda pe Băsescu va putea fi atacată directla Curte, unde, teoretic, șeful statului are majoritate. Dupăhotărârea judecătorilor, nu va mai fi nevoie de referendum pentrususpendare, Parlamentul fiind obligat să accepte decizia Curții, caîn cazul oricărei legi.

• Procedura de până acum desuspendare prevedea că hotărârea Curții este consultativă și așa ași fost în mai 2007, când PSD, PNL și PC au vrut să-l suspende peBăsescu. Atunci, Curtea a dat aviz negativ și s-a ajuns lareferendum, care a fost însă invalidat din cauza slabei prezențe lavot.

Lăzăroiu: „Anunțul PSD și PNL este un abuz. Din fericire, suntdestule filtre instituționale”

Chichița legislativă ar putea fi și baza optimismului afișat,miercuri seara, de Traian Băsescu la B 1 TV, președinteledeclarându-se convins că-și va duce mandatul până la capăt.Consilierii săi au criticat însă, ieri, amenințarea PSD și PNL cususpendarea. „Acest anunț este deja un abuz, pentru că nu am auzitde la domnii Ponta și Antonescu ce articol din Constituție arîncălca președintele. Din fericire, sunt destule filtreinstituționale care să împiedice acest abuz”, a declarat pentrugândul consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu. El afirmă căPSD și PNL vor să speculeze nemulțumirile populației legate demăsurile de austeritate, sperând ca, la un eventual referendum,președintele să fie demis pe baza acestui val de nemulțumire. „Eise bazează pe niște sondaje de opinie, dar s-ar putea să aibăsurprize și lumea să nu voteze suspendarea”, a adăugatLăzăroiu.

Și purtătorul de cuvânt al Cotrocenilor Valeriu Turcan i-aacuzat pe liderii opoziției de imaturitate: „Ultimele afirmații aledomnilor Ponta și Antonescu reprezintă o nouă dovadă de imaturitatepolitică. Ele arată, mai degrabă, preocuparea pentru a capitalizapolitic o situație dificilă cu care se confruntă pensionarii dinRomânia. (…) Președintele României atrage public atenția domnilorPonta și Antonescu că imaturitatea politică ar putea costa gravRomânia. În acest context, neîndeplinirea angajamentelor asumatepoate avea drept consecință diminuarea credibilității României pepiețele financiare internaționale.”

PNL: Nu e nevoie ca PSD să insiste la noi

„Dacă Traian Băsescu va promulga legea pensiilor adoptată prinfraudă de Roberta Anastase la cererea sa personală, voi solicitaconducerii PSD, de asemenea colegilor de la PNL, PC, celor de laUDMR și minorităților să fie de acord, vom începe procedura desuspendare din funcție a președintelui și vom solicita tuturorgrupurilor să voteze”, a spus, ieri, Ponta. El a arătat că, prinpromulgarea legii pensiilor, șeful statului va legitima frauda cares-a produs în Parlament și va încălca, astfel, articolul 80 (alin2) din Constituție. Prevederea invocată de șefulsocial-democraților precizează că „președintele României vegheazăla respectarea Constituției și la buna funcționare a autoritățilorpublice”, iar „în acest scop, președintele exercită funcția demediere între puterile statului, precum și între stat șisocietate”. Președintele PNL, Crin Antonescu, a susținut căpartidul său nu a avut și nu are vreodată o ezitare să suspende unpreședinte „vădit iresponsabil pe toate planurile”. „Nu PNL a avutvreodată sau are o ezitare sau vreo jenă să suspende un președintevădit iresponsabil pe toate planurile și într-adevăr promulgarea decătre președinte a unei legi adoptate prin furt dovedit public esteun motiv de suspendare. Nu e nevoie ca domnul Ponta să insiste laPNL. Mă bucur că PSD, care a avut niște oscilații sau niște ezităriîn această privință, a ajuns la concluzia că, dacă e nevoie, TraianBăsescu trebuie suspendat”, a spus liderul PNL.

UDMR: Traian Băsescu nu încalcă Constituția

Adriean Videanu a declarat că demersul PSD privind suspendareadin funcție a președintelui Băsescu nu va avea succes, apreciind că”atitudinea revoluționară de tipul Che Guevara” îl face pe VictorPonta să facă astfel de propuneri. „Victor Ponta este un om politicimatur și iresponsabil”, a adăugat Videanu. Viceliderul deputațilorUDMR, Mate Andras, a arătat că nu există nicio încălcare aConstituției din partea șefului statului: „Faptul că promulgăproiectul unei legi nu înseamnă încălcarea Constituției. Asta știeși un student în anul I la Drept”. Liderul minorităților naționale,Varujan Pambuccian, a spus că nu discută „anunțuri făcute latelevizor”.

Băsescu, primul președinte suspendat

Traian Băsescu a fost suspendat din funcție în 2007, însădecizia Parlamentului nu a fost confirmată de referendumul pentrudemiterea președintelui. Prezența la urne a fost de numai 44,45%.Constituția prevede că președintele României poate fi suspendat dinfuncție „în cazul săvârșirii unor fapte grave” prin care încalcăLegea fundamentală, cu votul majorității deputaților șisenatorilor, după consultarea Curții Constituționale. De asemenea,propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțino treime din numărul parlamentarilor.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Condamnat pentru proxenetism, candidat la alegerile parlamentare. Lua fete de la discoteca din sat
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
EXCLUSIV Redactia.ro! Vedeta a mărturisit că s-a împăcat cu fostul soț, tatăl copilului ei: Am...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Vine DEZASTRUL. După pandemie vom avea o MALADIE și mai cruntă. Este ORIBIL
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest nume....
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Megan Fox, gata să facă următorul pas în relația cu Machine Gun Kelly. Actrița speră...
Inchide