Ministerul Dezvoltării „aranjează” panourile cu reclame și își pune în cap firmele de publicitate

Redactor:
Maria Manoliu
Ministerul Dezvoltării „aranjează” panourile cu reclame și își pune în cap firmele de publicitate
Este vorba de „Regulamentul pentru autorizarea, construirea și amplasarea firmelor și reclamelor publicitare", care a fost transformat de Ministerul Dezvoltării Rurale și Turismului (MDRT) în „Regulamentul cadru pentru amplasarea de publicitate în municipii și orașe".

Este vorba de „Regulamentul pentru autorizarea, construirea șiamplasarea firmelor și reclamelor publicitare”, care a fosttransformat de MDRT în „Regulamentul cadru pentru amplasarea depublicitate în municipii și orașe”. Acest proiect a căzut la votîntr-o ședință a Consiliului General al Municipiului București, dara fost preluat și extins la nivel național de MinisterulDezvoltării. Publicat pe site-ul instituției ca ordin, acesta afost trimis tuturor primăriilor și urmează să fie aprobat printr-oHotărâre de Guvern. Marile firme de publicitate susțin că, prinaceastă inițiativă, ministrul Elena Udrea nu dorește să facăordine, ci să controleze întreaga piață de publicitate prinInspecția de Stat în Construcții, care, recent, a trecut însubordinea MDRT. La rândul său, Asociația Municipiilor din Româniaconsideră că ordinul ministrului Dezvoltării Regionale șiTurismului ar încălca mai multe prevederi legale.

Normele de la București, valabile în toateorașele

În privința amplasării reclamelor în municipii și orașe, ordinulMDRT are aceleași prevederi ca cele stipulate în proiectul dehotărâre inițiat de consilierul municipal PDL Horațiu Țica. Astfel,amplasarea sistemelor de publicitate pe domeniul public sau privatal municipiilor se va face în urma unor licitații, iar executarealucrărilor de amplasare a lor – în baza unei autorizații deconstrucție. Amplasarea de firme și reclame publicitare pe imobilese va putea face doar cu acordul majorității proprietarilor și înmod obligatoriu al celor afectați. Restricții speciale se vorinstitui în zonele cu valori arhitecturale, ambientale saunaturale. Delimitarea acestor zone se va face în baza unor studiiși analize de imagine urbană. Amplasarea mesh-urilor nu va mai fiposibilă decât pe calcanele clădirilor care nu sunt monumentistoric sau pe clădirile aflate în reparații. Regulamentul făcut deMDRT prevede că primăriile pot adopta norme mai restrictive și înniciun caz mai permisive.

„Nu se dorește să se facă ordine și nici să se aducăbani la buget”

Directorul general al firmei de publicitate Euromedia, ClaudiuManolescu, susține că „regulamentul este extrem de restrictiv și nuoferă soluții alternative. Se dă jos ceva care nu respectăcriteriile și se vrea licitație, dar nu există cadru legal. Seschimbă regula în timpul jocului. Aplicarea acestui regulament vaaduce grave prejudicii atât la nivelul industriei de publicitate,cât și la bugetele administrațiilor publice locale. Este ceva ceafectează pe toată lumea”. Directorul general al firmei ClearChannel, Mihai G. Mihai, a declarat pentru Gândul că „ordinula fost preluat de la Capitală și este o inițiativă mai veche caren-a reușit să fie adoptată de CGMB. Nu se dorește să se facă ordineși nici să se aducă bani la buget. Noi avem 99 la sută din reclamepe domeniul privat al proprietarilor, dar se dorește ca toatăpublicitatea să se desfășoare pe domeniul statului, ca să fie ușorde controlat. În campania electorală vor să-și vadă fețele gratispe reclame, iar după, vor bani. Nicăieri în UE nu există astfel deinterdicții. Se dorește ca pe piața românească să intre o anumităfirmă și, până atunci, să se elimine tot. Firma este una apropiatăși cu care s-a lansat anul trecut, la Paris, brandul de țară”. Larândul său, directorul general al firmei Imperial Media șireprezentant al mai multor firme de publicitate, Cristian Popescu,susține că „prin acest ordin se dorește un control total asuprapieței de publicitate prin intermediul Inspecției de Stat înConstrucții și al consiliilor locale, pentru a se crea un avantajmediatic. MDTR nu are nicio treabă cu outdoor-ul”.

Ministerul Dezvoltării: 33 dintre panouri, amplasatefără autorizație de construcție

În timpul documentării, înainte de a solicita un punct devedere, MDRT, prin intermediul unui reprezentat al biroului depresă, ne-a contactat, oferindu-ne următoarele precizări: „Știu căa fost la București o inițiativă a CGMB, dar nu știu să vă spundacă e aceeași. Oricum, s-au mai cerut și altele din țară.Înperioada iunie-iulie (imediat după preluarea ISC de cătreMDRT-n.r.), Inspecția de Stat în Construcții a desfășurat uncontrol tematic. S-a constatat că 33 la sută dintre panourilepublicitare au fost amplasate fără autorizații de construcție. S-auîntocmit 50 de dosare penale. Inițiativa legislativă va fi supusădezbaterii publice și va fi aprobată printr-o Hotărâre de Guvern.MDRT este autoritatea care reglementează problemele deurbanism”.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide