Ministerul Educației a albit pe șest cazierul universitar al lui Victor Ponta. De ce nu au fost luate în seamă două verdicte de PLAGIAT. EXCLUSIV

Redactor:
Biro Attila
Ministerul Educației a albit pe șest cazierul universitar al lui Victor Ponta. De ce nu au fost luate în seamă două verdicte de PLAGIAT. EXCLUSIV
Ministerul Educației a decis definitiv că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat cu toate că Universitatea București și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare au adus probe consistente că premierul a copiat.

Ministerul Educației a decis definitiv că Victor Ponta nu a plagiat în teza de doctorat, cu toate că Universitatea București și Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare au adus probe consistente că premierul a copiat masiv fără semnele citării. Ministerul a ignorat deciziile celor două instituții și a luat în calcul doar concluziile Comisiei Naționale de Etică, instituție din subordinea sa, care a constat anul trecut că lucrarea lui Ponta nu conține elemente de plagiat.  Ministerul a respins și cererea Universității București de a-i retrage titlul de doctor în drept penal obținut de Ponta în 2003 cu lucrarea „Curtea Penală Internațională” care a fost coordonată de fostul premier Adrian Năstase.

Pe 19 iulie 2012 Comisia Națională de Etică a trimis Ministerului Educației raportul oficial prin care a constat că premierul Victor Ponta nu a plagiat în lucrarea de doctorat intitulată „Curtea Penală Internațională”. Potrivit procedurilor, decizia CNE trebuia să fie aprobată de Direcția Juridică a Ministerului Educației. Într-un răspuns oficial transmis gândul de Ministerul Educației se precizează că Direcția Juridică a Ministerului Educației a aprobat pozitiv raportul CNE. Altfel spus, Ministerul Educației condus de Remus Pricopie a oficializat decizia de neplagiat pentru premierul Ponta.

„În temeiul prevederilor art. 323 alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, Direcția Generală Juridică a avizat favorabil Hotărârea Consiliul Național de Etică (CNE). Prin această hotărâre a fost aprobat Raportul final privind soluționarea sesizării cu obiect teza de doctorat cu titlul „Curtea Penală Internațională”, susținută  de către d-nul Victor Ponta”, se precizează în răspunsul oficial trimis de Ministerul Educației.

În cazul plagiatului lui Victor Ponta au fost emise trei decizii oficiale. Scorul fiind de 2 la 1 pentru plagiat. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și Universitatea București au apreciat că Victor Ponta a plagiat grosolan în teza de doctorat. Universitatea București a analizat de două ori lucrarea de doctorat a lui Ponta și a constat de fiecare dată că premierul a plagiat. Pe 18 octombrie, Universitatea București a transmis Ministerului Educației concluziile sale și a cerut indirect retragerea titlului de doctor în drept penal.

În schimb, CNE, instituție aflată în subordinea Ministerului Educației, a decis că Ponta nu a plagiat în lucrarea de doctorat.

Ministerul nu îi retrage titlul de doctor în drept penal

Gândul a solicitat Ministerului Educației să spună oficial dacă îi va retrage titlul de doctor în baza solicitării făcute de Universitatea București. Ministerul a precizat pentru gândul că a respins solicitarea Universității pe motiv că aceasta nu avea competență să examineze doctoratul.

„Având în vedere prevederile art. 291, art.304, art.306, art. 307, art. 309, art. 310, art. 318, art. 320 – 324, art. 326 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, precum și prevederile art. 42 alin.(3) din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare, Direcția Generală Juridică a constatat că doar CNE are competența legală de a soluționa sesizările cu privire la abateri de la buna conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare pentru persoanele care se încadrează în excepția prevăzută de art. 42 alin.(3) din Legea 206/2004. În consecință, Comisia de Etică din cadrul Universității București nu avea competență legală de a soluționa, de a cerceta și dispune în cazul expus mai sus”, precizează Ministerul Educației

NOTA: Informațiile prezentate mai sus au fost transmise de Ministerul Educație după expirarea termenului legal prevăzut în legea 544/2001. Ministerul a răspuns cererii formulate de gândul numai după ce am notificat instituția că ne vom adresa instanțelor pentru că refuză să răspundă unei adrese oficiale.

Ministrul Remus Pricopie a evitat să se pronunțe pe plagiatul lui Victor Ponta. Într-un interviu pentru gândul a declarat doar că va aplica legea. În schimb, fostul ministru Ecaterina Andronescu a fost mai tranșantă declarând după ce CNE a emis decizia de neplagiat că, în opinia ei, cazul este închis.

„Autorul ei și-a însușit într-o manieră necinstită afirmații”

Universitatea București a emis două rapoarte oficiale prin care au constat că Victor Ponta a copiat în teza de doctorat bucăți consistente din alte cărți fără a cita sursa.

„Lectura atentă a celor 432 de pagini permite observarea în numeroase ocazii a unor pasaje frecvente și abundente, împrumutate de la alți autori, fără nici o trimitere la original. Ghilimele, care sunt de rigoare în cadrul citatelor, și indicarea sursei citatului, sunt în general absente din teza supusă expertizei. Ținând cont de frecvența acestor împrumuturi, se poate ajunge la concluzia că o parte substanțială din teza prezentată și susținută de domnul Victor Ponta nu îi aparține, căci autorul ei și-a însușit într-o manieră necinstită afirmații care nu îi aparțin, ceea ce constituie, conform definiției general admisă, plagiat, faptă care se pedepsește în cea mai mare parte a legislațiilor”, se arată într-unul din rapoartele universității.

Prima constatare a plagiatului a fost făcută de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Concluzia emisă de CNATDCU pe 26 iunie a fost că 85 de pagini din lucrarea premierului sunt copiate.

Ministerul Educației a luat în calcul doar constatarea propriei comisii adică a CNE care a spus că Ponta nu a plagiat. Decizia CNE a fost luată după ce trei experți în drept, printre care și avocatul Gheorghiță Mateuț, au precizat că Ponta nu a plagiat. Mateuț a explicat la acel moment că în meteria dreptului penal internațional sursele de informare sunt limitate. Explicația sa privind decizia de neplagiat a fost următoare: „O lucrare cu adevărat științifică se bazează pe lucrări anterioare”

O analiză independentă realizată de gândul a constat că pasaje sau pagini întregi din lucrarea lui Dumitru Diaconu se regăsesc în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Cele mai multe sunt luate ad litteram, în alte situații Victor Ponta a operat corecturi minore (de litere, conectori sau punctuație). Puteți vedea, la finalul articolului, filă cu filă, cum s-a transpus cartea profesorului Dumitru Diaconu în lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta.

Quirin Schiermeier de la Nature: „În Germania, ministrul Educației a demisionat pentru mai puțin”

Premierul Victor Ponta a fost prima dată acuzat de plagiat de revista Nature unde jurnalistul Quirin Schiermeier a publicat pe 18 iunie 2012 un articol în care prezenta probele plagiatului. Contactat de gândul, jurnalistul a declarat că este surprins de decizia ministerului. „Când am publicat articolul documentele pe care le-am avut la dispoziție arătau fără nici un dubiu că premierul Ponta a plagiat în lucrarea sa. Sunt surprins să aflu acum că Ministerul Educației din România a constat că nu există elemente de plagiat. Cred că o astfel de analiză trebuia făcută de experți independeți. Ministerul fiind în subordinea Guvernului trebuie să îi fie loial. Ministrul Educației din Germania, Annette Schavan, acuzată de plagiat a demisonat, iar în cazul ei dovezile de plagiat erau mult mai puține față de cele din cazul lui Victor Ponta”, declarat pentru gândul Quirin Schiermeier

Premierul Victor Ponta a declarat în permanență că nu a plagiat în lucrarea de doctorat și a acuzat în permanență că acest caz a fost creea de către Traian Băsescu și PDL. De altfel, Victor Ponta a declarat că va demisiona dacă CNE îl va declara plagiator. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Parlamentul modifică legea în favoarea plagiatorilor

Unul din efectele cazului de plagiat al premierului Victor Ponta a fost acela că Parlamentul a decis să modifice Legea Educației Naționale în sensul că plagiatul să fie constat de acum înainte doar prin instanță.

Până acum legea prevedea în cazul plagiatului următoarele: „Rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii atunci când se dovedește că s-a obținut prin mijloace frauduloase sau prin  inculcarea prevederilor Codului de etica și deontologie universitară”.

În Parlament legea a fost modificată astfel că rectorii nu mai pot anula titlurile de doctor, ci doar poate cere unei instanțe să anuleze acest titlu: „Art. 146 – Rectorul, cu aprobarea senatului universitar, poate solicita instanței competente anularea unui certificat sau a unei diplome de studii atunci când se dovedește, prin acțiuni de control intern, control al Ministerului Educației Naționale sau o constatare a organelor abilitate ale statului, că s-a obținut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică și deontologie universitară”

Vezi mai jos istoricul cazului de plagiat

18 iunie. Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie și în publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz. Cele două publicații susțin că au „accesat” documente prezentate de o „sursă anonimă” indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internațională ar conține texte copiate.

19 iunie. Victor Ponta reacționeză. „Dacă se dovedește, sunt dispus să renunț și la titlul de doctor. Știu cine este sursa anonimă”, a declarat premierul.

19 iunie. Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru Gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părți semnificative din teza de doctorat din alte cărți. „Plagiatul a fost confirmat de mai mulți experți”, ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie. Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată „Curtea Penală Internațională”, cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta și lucrarea „Curtea Penală Internaționlă, Istorie și Realitate”.

În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părți consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie. Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituție abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, și a reluat acuzațiile la adresa președintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanșat de șeful statului.

22 iunie. Acuzația de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universității din București și a Facultății de Drept. Este anunțată constituirea unei comisii formate din experți internaționali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie. Președintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcție, dacă acuzațiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie. Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Întrebat dacă a plagiat, șeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va „retrage”.

29 iunie. Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

2 iulie. Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o „execuție mafiotă”, fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare. Acum precizează că nu va renunța la titlul de doctor și nici nu va demisiona.

6 iulie. Consiliul Național de Etică se întrunește pentru a doua oară, dar nu ia în discuție cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experți din care face parte și avocatul Gheorghiță Mateuț, care a pledat și în dosarul Trofeul Calității.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, la 13 iulie, că dacă în CNE se stabilește că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desființarea școlii de doctorat.

17 iulie. Comisia de experți a CNE emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.

20 iulie. Comisia de Etică a Universității București a constatat că Ponta a copiat 68 de blocuri de text fără să citeze sursa. Fragmentele copiate variază ca mărime de la 7-8 rânduri la 10 pagini și sunt concentrate în principal în capitolele 1 și 3 ale tezei de doctorat. O treime din teza de doctorat e premierului este copiată din alte lucrări științifice.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
SCANDAL între Nea Marin și Liviu Vârciu! „Dacă nu își bagă mințile în cap…”
Simona Halep, virală în toată lumea! Ce a putut spune despre Donald Trump
Bombă! Ce a prezis Baba Vanga că se va întâmpla anul acesta. Se va schimba...
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie. Ei sunt Regii Zilei
Magyarosaurus dacus: Sit al dinozaurilor din România, redescoperit după ce i s-a pierdut urma în...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
FOTO. Cine sunt victimele criminalului din Onești: „A fost crescut cu multă dragoste doar de...
IREAL! Femeia care a ucis două fetiţe în Andronache a fost iertată de anchetatori
Un băiețel a venit într-o zi cu o piatră acasă, iar după 10 ani familia...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
Horoscop 3 martie 2021. Zodia care se va bucura din plin
A invitat-o pe soacra ei să-i viziteze, dar a uitat ceva pe masa de cafea....
Tatăl uneia dintre fetele ucise pe trotuar, mărturii cutremurătoare: „Au vrut să se omoare”. Ce...
Jennifer Lopez și-a impresionat fanii cu o fotografie în costum de baie. Cum arată la...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide