Ministerul Justiției recomandă Guvernului să returneze toți banii încasați din taxa auto. Borbely: „Nu renunțăm la taxă”. PLUS: Ce șanse ai să îți recuperezi banii

Redactor:
Mihai Dascalescu
Ministerul Justiției recomandă Guvernului să returneze toți banii încasați din taxa auto. Borbely: „Nu renunțăm la taxă”. PLUS: Ce șanse ai să îți recuperezi banii
România riscă o posibilă procedură de infringement din partea UE și numeroase alte procese cu proprietarii de mașini, inclusiv cu cei care au pierdut inițial în instanță, dacă nu modifică urgent taxa auto și nu restituie din sumele plătite.

România riscă o posibilă procedură de infringement din partea UEși numeroase alte procese cu proprietarii de mașini, inclusiv cucei care au pierdut inițial în instanță, dacă nu modifică urgenttaxa auto și dacă nu restituie din sumele plătite.

Avertismentul a fost transmis Executivului de către experțiijuridici ai Ministerului Justiției, care au analizat problema taxeiauto la solicitarea premierului Emil Boc, arată un document internal Guvernului, citat de Mediafax.

Contactat de gândul,ministrul Mediului, Laszlo Borbely a declarat că nu cunoașterecomandările experților juridici.

„Nu am cunoștință de aceste recomandări. Sigur, luăm în calcultoate punctele de vedere, pentru asta avem și un comitetinterministerial care analizează taxa auto. Vom veni săptămânaviitoare cu o variantă finală”, ne-a declarat Borbely.

Pericolele luate încalcul de experții juriști

Juriștii explică faptul că litigiile privind concordanța dintreOU 50/2008 privind taxa auto și dreptul comunitar au survenit pefondul unei accentuate instabilități legislative, în condițiile încare această ordonanță a fost modificată succesiv de șapte ori îndoar doi ani.

Potrivit judecătorilor Curții de Justiție a ComunitățilorEuropene (CJUE), taxa auto, în versiunea sa inițială, a reprezentato discriminare indirectă între vehiculele de ocazie importate șicele deja înmatriculate în țară înainte de intrarea în vigoare ataxei, respectiv la 1 iulie 2008.

Juriștii arată că discriminarea a fost menținută și învariantele ulterioare ale OU 50/2008, astfel că declararea și aacestor acte normative drept neconforme este doar „o chestiune detimp”.

„Orice decizie de menținere a OU 50/2008 în varianta actuală, încondițiile în care a fost declarată neconformă cu dreptul UE,presupune asumarea riscului de declanșare a acțiunii în constatareaneîndeplinirii obligațiilor. Aplicarea unor sancțiuni pecuniarestatului român (sub forma unei sume forfetare și/sau al unorpenalități) poate interveni în condițiile în care acesta nu varespecta hotărârea pronunțată de CJUE în cadrul unei eventualeproceduri de infringement”, se arată în document.

În același timp, experții juridici recomandă Guvernului să emităo ordonanță de urgență pentru returnarea taxei auto, avertizând căorice decizie de a nu returna taxa presupune asumarea dobânzilor șia cheltuielilor de judecată.

„Neadoptarea unor măsuri de restituire a taxei presupuneaglomerarea rolului instanțelor cu litigii privind restituireataxei cu dobânzi și cheltuieli de judecată. Litigiile vor putea fideclanșate chiar dacă acțiunea a fost respinsă inițial (prinrevizuire)”, avertizează juriștii.

Borbely: „Procentual,60% dintre deciziile definitive sunt în favoareastatului”

Laszlo Borbely a declarat pentru gândul, însă, căactuala variantă a OU 50/2008 este în concordanță cu legislațiaeuropeană.

„Actuala variantă a taxei auto este în conformitate cu legileeuropene. Nici în privința variantei originale Curtea Europeană nua spus că trebuie să dăm banii înapoi. A spus doar că este vorba dediscriminare indirectă față de cei care nu au plătit taxa înaintede intrarea în vigoare a Ordonanței”, a spus Borbely, adăugând cănu se va renunța la taxă și nu se vor înapoia banii decât încazurile în care cetățenii au câștigat definitiv în instanțăprocesul cu statul.

„Ceea ce este cert este că nu putem renunța la taxa de primăînmatriculare. Rămân doar cazurile în instanță, unde, procentual,60% dintre deciziile definitive sunt în favoarea statului, iar 40%în favoarea cetățenilor. În ceea ce privește deciziile definitive,nu avem ce discuta, dăm banii înapoi”, a spus Borbely.

La finalul unei ședințe de guvern de miercuri, Borbely eclara că”ordonanța sau legea” de modificare a taxei auto va fi adoptată deExecutiv săptămâna viitoare și că propunerea sa este aplicarea uneitaxe auto care să fie percepută la prima vânzare a mașinilorintrate în țară înainte de 1 ianuarie 2007, data de introducere ataxei de înmatriculare auto, cu o reducere a cuantumului taxeicuprinsă între 20-30%.

Reducerea taxei va fi aplicată pentru toate mașinile, astfelîncât să fie evitată o nouă discriminare, a arătat ministrul.

Din taxa auto s-au adunat până în prezent 750 de milioane deeuro. Pe rolul instanțelor de judecată se află în acet moment peste40.000 dosare privind taxa auto.

(Ovidiu Bărbulescu [email protected], ThomasDincă [email protected], Dan [email protected])

Inchide