Miniștrii cu credite, nemulțumiți că băncile i-au tratat fără respect. „Mărturisesc: până acum nu m-a anunțat nimeni de noul act adițional” – EXCLUSIV

Miniștrii cu credite, nemulțumiți că băncile i-au tratat fără respect. Mărturisesc: până acum nu m-a anunțat nimeni de noul act adițional - EXCLUSIV
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 26/04/2012, 17:50

Obligate de Guvern să renunțe la comisioanele ascunse și săsemneze cu clienții acte din care să rezulte în mod clar dobânzileși taxele pe care le percep, băncile din România au avut ladispoziție trei luni pentru a semna acte adiționale la cele 7.7milioane de contracte în derulare. Printre cei care nu au fostanunțați de necesitatea reînnoirii documentelor se numără și uniimembrii ai guvernului care a inițiat ordonanța ce prevede noilereglementări.

• „Mărturisesc: până acum nu m-aanunțat nimeni. Am un credit pentru o mașină și mai am un credit peun card. Mă duc la sfârșitul lunii la Timișoara și mă prezint debună voie. Cred că soția a fost să plătească rata. Ea e cu casa, nueu. Eu îi trimit banii și ea plătește. Altfel nu aș ajunge la timpsă plătesc ratele și asta e important: trebuie să-ți plătești ratala timp”, spune ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, enumerândpentru gândul, ce anume îl nemulțumește din postura de client albăncilor: „dobânzile foarte mari, garanțiile foarte mari, uneoribăncile refuză garanțiile ce vin din zona rurală. Băncile pornescprea repede de la risc și asta după o perioadă în care nu au luatriscul în calcul. Aici ar trebui un alt tip de relații”.

• Tot soția este cea care rezolvăproblemele legate de bănci și în familia ministruluiComunicațiilor, Valerian Vreme: „Ce să vă spun, eu simt așa căultimele trei săptămâni nu mi-au aparținut. Și dacă m-au căutat ceide la bănci nu m-au găsit fiind acasă foarte puțin. Dar știți cumse spune… Eu personal mă consider o persoană de succes și înspatele fiecărei persoane de succes există o femeie puternică. Așacă d-asta se ocupă soția mea”.

Boagiu: „Fat Cats sunt generatorii crizei”

Nici ministrul Muncii, Ioan Botiș, nu a primit vreo înștiințaredin partea băncii. Poate și din cauză că are un credit”nesemnificativ”. Totuși, în cazul în care va fi chemat pentrusemnarea unui nou contract, nu va apela la ajutorul avocaților: „Num-a chemat nimeni să semnez un nou contract. În cazul în care măvor chema voi merge singur pentru că știu să citesc bine în limbaromână. Nu am o experiență în relația cu băncile. Mi-ar fi greu săspun acum, dar nu mă pot plânge. Dacă aș fi avut o relație maiconsistentă, poate, așa însă…. „

• Există, totuși și miniștrinorocoși, care au semnat contracte transparente încă de la început.”Trebuie să recunosc că banca la care am eu creditul e o bancăisteață care știe să-și păstreze clienții. Nu mai era nevoie să măcheme pentru că își reordonase prioritățile încă înainte de deciziaBNR”, precizează Anca Boagiu. Cu toate acestea, ministrulTransporturilor nu se declară un admirator al băncilor: „Trebuiepromovat mult mai bine sistemul de creditare și e nevoie de uncontrol mult mai bun asupra a ceea ce se întâmplă în sistemulbancar. Chiar dacă nu place, sunt generatoriicrizei așa că undeva trebuie lucrat. E nevoie de decizie politicăși de curaj”.

Acte adoptate tacit

Luni a expirat, conform legii, perioada de 90 de zile pe carebăncile au avut-o la dispoziție pentru a implementa noilereglementări privind contractele bancare impuse de OUG 50/2010.Astfel, indiferent dacă actele adiționale au fost sau nu semnate,ele sunt considerate adoptate tacit de către clienți. Pentru călegea nu a obligat băncile, în mod expres, să anunțe toți cliențiidin portofoliu că trebuie să vină să semneze noile documente,milioane de acte adiționale „s-au semnat singure” luni, în totalănecunoștință de cauză.

„Nu m-a chemat nimeni să semnez un nou contract. Nu am oexperiență în relația cu băncile” (Ioan Botiș, ministrulMuncii)

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021