Ministrul Rus răspunde acuzațiilor: Procesul de executare a mandatului în cazul lui Năstase a fost început și nu a fost finalizat

Ministrul Rus răspunde acuzațiilor: Procesul de executare a mandatului în cazul lui Năstase a fost început și nu a fost finalizat
Publicat: 24/06/2012, 19:48
Actualizat: 24/06/2012, 23:49

Ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a declarat că procesul de executare a mandatului legat de pedeapsa lui Adrian Năstase a fost început și nu a fost finalizat și că tot ce a făcut legat de acest caz este perfect legal și cu scopul de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească.

Întrebat cu privire la declarația sa de joi, potrivit căreia fostul premier își ispășea atunci, în spital, prima zi din condamnare, Rus a spus că nu vede nicio contradicție între aceasta și precizările de duminică ale Poliției Capitalei, conform cărora procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenție sau într-un penitenciar.

„Nu e nicio contradicție”, a mai spus ministrul, duminică, la România TV, subliniind că afirmația sa de joi era valabilă „la nivelul acelei zile”. „A doua zi ne-am adresta instanței și ni s-a spus că nu s-au îndeplinit toate procedurile. Apoi, ne-am adresat spitalului, iar o comisie ne va spune dacă (Adrian Năstase – n.r.) poate fi transferat la un spital penitenciar”, a completat Rus, cu privire la mandatul de executare a pedepsei lui Năstase.

În același context, ministrul Administrației și Internelor a adăugat că, în acest moment, stadiul aplicării mandatului de executare a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase este, „practic, ca și când ne-am dus să-i ducem mandatul și nu am plecat încă de acolo cu el, la arest”.

Întrebat care este ultimul condamnat în cazul căruia a procedat la fel ca în cazul lui Năstase, ministrul a spus că preferă că nu răspundă, completând însă că, din punctul său de vedere, tot ce a făcut legat de acest caz „este perfect legal și cu scopul de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească”.

Procedura de executare a mandatului privind pedeapsa cu închisoarea a lui Adrian Năstase nu a fost încheiată, întrucât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare, iar condamnatul nu a fost încarcerat într-un loc de detenție sau într-un penitenciar, a precizat, duminică, Poliția Capitalei.

„Încă din seara zilei de 20 iunie a.c., imediat după primirea mandatului de executare de la Tribunalul București, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a întreprins toate demersurile legale pentru punerea în executare a acestuia, conform prevederilor Codului de Procedură Penală. Având în vedere că, atât timp cât nu a fost întocmit procesul verbal de încarcerare și persoana menționată în mandatul de executare nu a fost încarcerată într-un loc de detenție sau într-un penitenciar, se consideră că procedura de executare a mandatului nu a fost încheiată”, se arată într-un comunicat de duminică de Poliția Capitalei.

În aceste condiții, zilele petrecute de fostul premier în spital nu se consideră zile de detenție și, prin urmare, nu vor fi scăzute din pedeapsă.

Ministrul Administrației și Internelor declarase însă anterior, după internarea lui Năstase, că acesta „este deținut”. „Dânsul este deținut. În acest moment, își ispășește prima zi de pedeapsă. În spital, au fost luate toate măsurile pe care legea le prevede pentru oricine care se găsește în această situație. Paza o asigură Ministerul de Interne, în acest moment”, a declarat Rus la B1 TV, citat de ziare-com.

Rus a mai precizat ca Năstase își poate executa pedeapsa atât într-un spital din sistemul public, cât și într-un spital din sistemul penitenciar. „Începând de astăzi (joi – n.r.), este deținut. Că se întâmplă într-un spital civil sau într-un spital din penitenciar, este același lucru”, a adăugat Rus, joi, conform acelorași surse.

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a semnalat încălcări ale legii în cazul fostului premier Adrian Năstase, de la „negocierea” unui regim preferențial de a ajunge la închisoare până la vizitele primite la spital, și cere demisia ministrului de Interne, Ioan Rus.

„Gestul ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus, de a-l suna pe condamnatul Adrian Năstase și de a negocia cu acesta un regim preferențial de a ajunge la închisoare este inacceptabil. Și așa rămâne, chiar dacă ministrul ar promite public că va telefona tuturor condamnaților la pedepse cu închisoare de azi încolo ca să-i întrebe cum vor să fie duși la penitenciar”, susține Monica Macovei, într-o declarație remisă, vineri, agenției MEDIAFAX.

Monica Macovei a menționat chiar declarația lui Ioan Rus conform căreia Năstase a început deja executarea pedepsei de doi ani închisoare, având calitatea de deținut.

Fostul ministru al Justiției a arătat că, odată începută executarea pedepsei, Adrian Năstase se supune prevederilor Legii 275/2006 privind executarea pedepselor și Ordinului nr. 2714/C/20.10.2008 al MJ, conform cărora persoanele private de libertate pot fi vizitate de soț sau de soție ori de rudele până la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimțământul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitată și de alte persoane, cu aprobarea scrisă a directorului locului de deținere. Durata vizitei este de la 30 de minute până la 2 ore, în funcție de numărul solicitărilor de acordare a vizitelor și de spațiile existente.

Macovei a mai declarat că are dubii serioase în legătură cu diagnosticul fostului premier, având în vedere că a fost pus de Șerban Brădișteanu, fost senator PSD și cercetat pentru corupție.

Medicii de la Spitalul Floreasca din Capitală vor decide, luni, dacă starea de sănătate a lui Adrian Năstase îi permite acestuia să fie transferat în penitenciar, hotărârea urmând să fie luată la solicitarea Poliției, au declarat duminică, pentru MEDIAFAX, reprezentanții unității sanitare.

Potrivit surselor citate, Poliția Capitalei a trimis vineri, la Floreasca, o solicitare referitoare la starea de sănătate a fostului premier, pentru a se ști dacă acesta poate fi mutat în petinenciar, în vederea executării pedepsei de doi ani de închisoare.

„Solicitarea a fost primită vineri, după ora 17.00, astfel că nu a putut fi înregistrată la Registratura unității sanitare. Acest lucru se va întâmpla luni, la ora 8.00, după care o comisie specială de medici se va întruni pentru a decide dacă pacientul poate fi transferat”, au mai pus cei de la Floreasca.

Din comisie vor face parte medicii care s-au ocupat de Năstase după internare, inclusiv cei din echipa care l-a operat, respectiv Șerban Brădișteanu și Ioan Lascăr, dar și un legist, au precizat aceleași surse.

Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuința sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenție în dosarul „Trofeul Calității”. Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineață.

Medicul Șerban Brădișteanu a declarat, vineri, că, la dorința familiei lui Năstase, Spitalul Floreasca nu mai poate să furnizeze niciun fel de informație privind starea de sănătate a fostului premier.

Tot vineri, un alt medic din echipa care l-a operat pe Năstase, Ioan Lascăr, a precizat că evoluția postoperatorie a pacientului este foarte bună, în parametri normali.

După operația de joi, Brădișteanu declarase că Năstase se află sub tratament și consiliere psihiatrică și prezintă risc de infarct. El a mai spus că, în acest moment, nu ar propune o intervenție chirurgicală legată de problemele cardiace. Medicul a adăugat că fostul premier suferă de mai multe afecțiuni, el enumerând afecțiuni tirodiene, diabet, dislipidemie și hipertensiune.

Avocații lui Adrian Năstase au depus, joi, o cerere de amânare a executării pedepsei lui Năstase, motivată de condițiile extraordinare în care se află fostul premier, condiții ce s-ar putea răsfrânge în mod negativ și asupra familiei acestuia.

Avocatul Ion Cazacu a precizat că amânarea executării pedepsei în cazul clientului său poate fi cerută o singură dată, pentru o perioadă de maximum trei luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...