Ministrul Sănătății, Attila Cseke, a anunțat ieri, în cadrulunei conferințe de presă, că Maternitatea Giulești a fost închisăși va rămâne așa până la finalizarea anchetei și rezolvarea tuturorproblemelor. Mai mult, unitatea medicală va fi supusă și uneiigienizări. Deranjat de întrebările ziariștilor, ministrul Cseke aspus că și în alte state se întâmplă ca în maternități să aibă locincendii. „Vă pot pune la dispoziție o listă a unor astfel despitale”, a mai spus oficialul. Când i s-au cerut exemple de astfelde unități medicale, Cseke a spus: „Căutați pe Google”.
Bogdan Marinescu, șeful Maternității Giulești, a inițiat oanchetă internă, administrativă. El a făcut o listă a tuturorpersoanelor care au fost de gardă în ziua de 16 august și i-a pussă dea declarații. „Sunt un om care mă bazez pe certitudini, nu peimpresii, așa că aștept rezultatul anchetei”, a spus profesorulcare, la momentul tragediei, se afla în concediul legal de odihnă.În locul său, conducerea spitalului a revenit directorului medical,dr. Ranga Mirela. 34 de posturi vacante sunt la Spitalul PanaitSârbu, susține prof. dr. Bogdan Marinescu. La secția deneonatologie e un deficit de 7 asistente, a mai declarat șefulmaternității.
„Eu sunt un om obișnuit să dau viață, nu să explic cum se duc niștevieți. Este cumplit că s-a întâmplat asta într-o secție care asalvat viața a mii de copii”, a mai precizat prof. dr. BogdanMarinescu, directorul
Spitalului Panait Sârbu. Anchetă și de la ITMBucurești
Inspectorul-șef adjunct al ITM București, Ștefan Mareș, a fostprezent ieri la acțiunile de prelevare de probe de la MaternitateaGiulești. El a precizat pentru presă că de mâine vor fi chemați laITM toți angajații spitalului care au fost pe tura de luni seară,când s-a produs tragedia. Întrebat dacă poate fi emisă vreo ipotezăîn acest moment, Ștefan Mareș a arătat că se va putea pronunța doardupă ce instituția va intra în posesia documentelor în baza căroraa fost organizată activitatea la maternitate și în urma primiriirezultatelor unei expertize.
Experți de la Petroșani, pentru a stabili cauzeleexploziei
O echipă formată din cinci specialiști ai Institutului Naționalde Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și ProtecțieAntiexplozivă (INCD INSEMEX) din Petroșani a început cercetăripentru a stabili cauzele exploziei care a avut loc la MaternitateaGiulești. Directorul INSEMEX Petroșani, Constantin Lupu însoțit deexperții Ioan Toth, Artur Găman, Sorin Burian și Iuliu Krauszformează echipa care s-a deplasat, marți, la București, pentru acerceta cauzele exploziei de la Maternitatea Giulești, potrivitMediafax. Cercetătorii de la INSEMEX Petroșani au fost solicitațipentru a întocmi un raport de expertiză tehnică privind cauzeleexploziei.