Misterele donațiilor anticriză ale demnitarilor. Locul 1 – Stafie, Băsescu nu mai apare pe listă

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 24/04/2012, 03:21

Videanu a donat de zece ori mai puțin decât unsubaltern

Adriean Videanu, ministrul Econo-miei, a contribuit în iulie cufix 2.361 lei pentru diminuarea efectelor crizei, figurând pe loculșapte în topul sumelor donate de persoane fizice. De zece ori maimult decât ministrul Videanu a virat în contul statului subalternulșefului de la Economie, secretarul de stat Stafie ConstantinClaudiu, în dreptul acestuia fiind trecută suma de 22.064 lei.Potrivit celei mai recente declarații de avere, din iunie 2009,Stafie nu are conturi și depozite bancare, figurând cu o datorie de25.000 euro scadentă în 2022. Potrivit CV-ului său, Stafie a fostdirector executiv la Xdatasoft Piatra Neamț între 2005 și 2009, iarîn perioada 2004-2005 a fost președinte al CA Parking SA PiatraNeamț. Și în luna iunie secretarul de stat Claudiu ConstantinStafie s-a clasat pe primul loc în topul celor care au pus umărulpentru ajutarea bugetului statului, acesta virând o sumăasemănătoare, de 22.130 de lei în contul deschis la Trezo­rerie. Cutoate acestea, salariul acestuia este de 3,3 ori mai mic decât sumala care a renunțat în favoarea bugetului de stat, leafa lui fiindde 6.691 de lei brut.

Lista donatorilor include mai mulți angajați din ministerulcondus de Adriean Videanu. „Reprezentanții MECMA, conștienți derealitățile economice, financiare și sociale ale României au decis,într-un gest de solidaritate, să susțină, printr-un efort comun dediminuare a efectelor crizei economico-financiare, inițiativagu-vernamentală de donare a tuturor veniturilor suplimentare,obținute în afara salariilor”, sună răspunsul pri-mit de Gândul dela biroul de presă al MECMA.

Pe locul doi în top s-a clasat Țur-lea Marian, directorul deCabinet al ministrului Videanu, care a donat de 4,5 ori mai multdecât șeful său, respectiv 10.823 lei. Potrivit declarației sale deavere, Marian Țurlea a avut în aprilie un câștig net de 19.750 lei,iar salariul său lunar este de 3.461 lei. Este membru în diverseconsilii de administrație – Eon Gaz România și SC Distrigaz ComfortSA, SC Hidrotehnica -, membru în consiliul de supraveghere la SCPetrom OMV SA și administrator la SC Romaero SA.

Și Radu Adrian, secretar general la Ministerul Economiei, arenunțat în luna iulie, în favoarea bugetului de stat, la 9.948lei. Conform declarației sale de avere, el este membru în CA laRAAN Drobeta de unde a obținut venituri de 19.777 lei șireprezentant AGA în SNC Ploiești de unde a câștigat 5.933 lei.

„Așa ni s-a… sugerat, să ne donămindemnizația”

Între cei care au donat sume mici pentru diminuarea efectelorcrizei economice, dorind ca identitatea lor să fie publică, senumără un șef de stat major al Armatei și un director de la osocietate de termoficare. Ambii au donat câte 47 de lei.Generalul-maior Ion Aurel Stanciu, șeful statului major al ForțelorAeriene, nu a putut fi contactat înainte de închiderea ediției. Înschimb, Chemal Turgay, director general la Uzina TermoelectricaMidia SA, ne-a dezvăluit că suma de 47 de lei reprezintăindemnizația de membru în Consiliul de Administrație al societățiipe care o conduce. „Am respectat dispoziția aceea…”, a spus Turgay.Întrebat dacă există un ordin scris pentru a-și dona indemnizația,Turgay s-a corectat: „Să zicem că ni s-a sugerat”.

În total, 27 de români au făcut în luna iulie donații între 10lei și 22.064 lei în contul „Donații pentru diminuarea efectelorcrizei economice”, deschis la trezoreria statului. Suma virată s-aridicat la circa 745.000 lei (175.200 euro). „În contul 20.37.01.02Venituri ale bugetului de stat – „Donații pentru diminuareaefectelor crizei economice”, deschis la trezoreria statului, încursul lunii iulie a.c. au fost virați 744.734 RON, din care672.714 lei donați de persoane care au preferat să rămână anonime.Potrivit Ordinului ministrului Finanțelor, persoanele care doneazăsume pentru diminuarea efectelor crizei economice pot opta fiepentru publicarea informațiilor privind iden-titatea și sumeledonate pe site-ul Finanțelor, fie pentru nepublicarea acestorinformații. O precizare a Ministerului arată că nu au fostnomi-nalizați cei care au donat sume până la un leu, inclusiv,chiar dacă acestea au optat pentru dezvăluirea identității.

Cursa pentru donații destinate ajutării bugetului statuluicontinuă. După ce a dat to-nul donațiilor, fiind prima persoanăcare și-a virat salariul pe luna mai, în valoare de 6.702 lei, încontul de la Trezorerie, numele președintelui Traian Băsescu nu semai regăsește pe lista donatorilor la bugetul statului pe lunaiulie. „Poate nu a vrut să își dezvăluie identitatea”, își dă cupărerea secretarul de stat din Finanțe, Gheorghe Gherghina.Ministerul Finanțelor a dat publicității marți sumele precum șilista persoanelor care au făcut donații în contul deschis laTrezorerie și au fost de acord cu dezvăluirea identității.

Pe lista de la Finanțe cu persoanele care au fost de acord cudezvăluirea identității se află ministrul Adriean Videanu precum șimai multe persoane din ministerul pe care acesta îl conduce, de laconsilieri personali la directori de direcții. În total, 27 depersoane au pus umărul în iulie pentru a ajuta bugetul de stat săiasă din criză.

În luna iunie, pe primul loc în topul donatorilor s-a aflatsecretarul de stat din Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, om deafaceri în Piatra Neamț. Aceeași persoană se regăsește pe primulloc între donatori și în iulie, cu o sumă similară, 22.064 lei.

Ghizdeanu, președintele Comisiei de Prognoză: „M-amsperiat că nu am donat pentru august”

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale dePrognoză, a aflat de la Gândul că numelesău a apărut pe lista publicată ieri pe site-ul MinisteruluiFinanțelor. El ne-a asigurat că intenționează să continue gesturilecaritabile la adresa bugetului de stat și în luna august, dar nuștie data până la care trebuie să facă viramentul în contul de laTrezorerie. „Trebuia până pe 10 ale lunii? Am uitat, trebuia să măduc la bancă și să donez zilele astea… Înseamnă că am pierdut lunaaceasta?”, s-a îngrijorat brusc șeful de la Prognoză. S-a liniștitdupă ce s-a lămurit că mai are timp să facă donații pentru lunaaugust și că până pe data de 10 ale fiecărei luni MinisterulFinanțelor publică lista donatorilor pe luna anterioară.

Șeful de la Prognoză susține că a făcut acest gest pentru căfiecare, oricât de mic sau de mare este, trebuie să înțeleagă căbugetul statului are nevoie de ajutor. „Donația am făcut-o încalitate de președinte al Comisiei de Prognoză. Eu lucrez cucifrele, am o imagine mai clară a deficitului bugetar. Când existăun anumit necaz, fiecare trebuie să ajute, și de la nivel micro șide la nivel macro”, ne-a declarat președintele CNP, Ion Ghizdeanu,în dreptul căruia pe lista publicată marți de Finanțe este scrisăsuma donată de 2.100 lei. Mai spune că suma nu este salariul său,despre care nu a omis să precizeze că i-a fost tăiat cu 25%, cisunt „alte venituri”. Preferă să se limiteze doar la salariul deșef la Prognoză, adăugând că a mai făcut donații și „în contulpentru inundații”. Potrivit declarației de avere, Ghizdeanu a avutvenituri de 59.956 lei în anul 2009 din funcția de președinte alComisiei Naționale de Prognoză și nu are conturi bancare.

În tabelul de la Finanțe apare și numele secretarului de statdin Minis-terul Sănătății, Irimie Anton Cristian, care ne-adeclarat că i s-a părut normal să facă un asemenea gest. „Toatălumea face sacrificii în această perioadă, putem face și noi.Printr-o adresă pe care am dat-o președintelui Consiliului Economicși Social (CES), am solicitat ca indemnizația mea lunară de la CESsă fie virată în contul deschis la Trezorerie”, ne-a declaratIrimie, care este membru PDL și care a ținut să ne aminteascăfaptul că leafa sa i-a fost tăiată cu 25%. În dreptul său pe listade la Finanțe stă scrisă suma la care acesta a renunțat – 847lei.

Citește mai departe în paginaurmătoare

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Florile și plantele pe care trebuie să le ții în casă. Aduc mult noroc și...
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
Lovitură cruntă pentru cei cu centrale de apartament! Vor fi intezise? Nu mai au nicio...
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...